Leírás és Paraméterek
Dél-Ázsiában őshonos, nagy, sötétzöld, ovális leveleket növesztő, kellemes, szegfűszegre emlékeztető illatú, pikáns ízű fűszernövény.
A bazsalikom emésztés- és étvágyserkentő, szélhajtó, enyhe görcsoldó és tejelválasztást elősegítő hatású. Túlnyomórészt fűszerként használják, de a népi gyógyászatban gyomor- és bélpanaszok, valamint (ritkábban) a húgyutak megbetegedéseinek kezelésére s a garat gyulladásának enyhítésére toroköblögető szerként is használatos. Fűszernövényként és illat- vagy ízkorrigáló szerként (a készítmények 5%-áig) történő felhasználása nem igényel megfontolást.
Homeopátiás készítményei húgycsőgyulladás ellen hatásosak.
Felhasználása: A mediterrán konyha klasszikus fűszere, a pesto, az insalata caprese, a pizza margerita elmaradhatatlan ízesítője. Főleg saláták, zöldséges ételek és öntetek fűszerezésére használják, de igen sokoldalúan használható levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez is. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.
Élettani hatása: A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják, afrodiziákumnak tartják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.