Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fekete tea

A fekete tea közel 400 hasznos anyagot tartalmaz, köztük C-, B-, A- és K-vitamint, flavonoidokat, polifenolokat, ásványi anyagokat, csersavakat, aminosavakat.

Rendezés:

A teacserje, azaz a Camelia sinensis minden tea “ősanyja”, illetve ennek különböző típusait termesztik világszerte. Az élénkítő zöld tea, a különleges fehér tea, az oolong és a fekete tea voltaképpen abban tér el, hogy más-más földrajzi körülményeken termesztődnek, majd más feldolgozási metódusokon esnek át, mire filteres vagy szálas formában az asztalunkra kerülnek. A fekete tea számos jótékony hatással bír, élénkít és serkenti a szellemi tevékenységeinket, antioxidáns tartalma védi a sejtjeinket, erősítheti az immunrendszert és antibakteriális hatású is.

 

A fekete teáról általában

A fekete tea az angolok nevéhez kötődik -akik általában tejjel isszák-, de ők csak elsőrangú élvezői, nem náluk burjánzanak a kamélia bokrai. A legkiemelkedőbb termőhelyei Indiában, Srí Lankán, Nepálban, Kínában és Japánban vannak, de Afrikából (Kenya, Dél-Afrika)is származnak jó minőségű fajtái.

Hogyan állítják elő a fekete teát?

A tea leveleket először a növény 3 éves kora körül szedik le, és nagyjából 7 éves koráig használják termelésre. A leszedett leveleket fonnyasztják, szárítják, majd sodorják. Ez utóbbival a levél sérül, és a benne lévő hatóanyagok könnyebben tudnak reakcióba lépni a következő szakaszban. A fekete tea az erjesztés vagyis fermentálás során töltődik fel lélekkel, ez a leglényegesebb lépés az előállítása során.

A fermentálás során oxidálódnak a polifenolok, a cseranyagok egy része kioldódik, a tea megfeketedik, és eléri jellegzetes ízét és aromáját. Az erjesztés pár perctől néhány órán át tarthat, majd a leveleket újra megszárítják magas hőfokon.

A fekete teát hatóanyagai

Az angolok kedvenc teája közel 400 hasznos anyagot tartalmaz, köztük a C-, a B-, az A- és a K-vitamint, flavonoidokat, polifenolokat, ásványi anyagokat (fluor, nátrium, kálium, kalcium) és nyomelemeket, csersavakat, aminosavakat (pl.teanin) és természetesen koffeint, abból is a teint.

 

A fekete tea jótékony hatásai

        A fekete tea serkenti az idegrendszert, felébreszt, kellemesen élénkít, felpezsdíti a keringési- és légzési szervrendszert, de nem pörget túl. Ezt a hatását a benne lévő koffeinnek köszönhetjük.

        Teanin nevű aminosav tartalma tovább növeli a szellemi teljesítőképességet, de a koncentrációt is segíti, így a mentális fókuszt javítja.

        Illóolaj és csersavtartalma jót tesz az emésztésnek, élénkíti az anyagcserét.

        A fekete tea kimagasló polifenol tartalmú, akár csak a különleges fehér tea, és ezek az antioxidánsok megkötik a szabadgyököket, melyek számos káros sejtfolyamatot katalizálnak. A szabadgyököket tartják felelősnek a daganatok kialakulásáért is, orvosi vélemények szerint a tea pedig ténylegesen és igazoltan jótékonyan hat ilyen problémák megelőzésében. Az antioxidánsok olyan esetekben is létfontosságúak, ha valaki dohányzik, vagy gyógyszert szed, esetleg túl sok alkoholt fogyaszt.

        A tea erősítheti az immunrendszert, csökkenti a stressz káros hatásait, mivel megfékezi a kortizol hormon működését.

        A tea hatóanyagai antibakteriális tulajdonsággal is bírnak, ezért jót tesznek a szájüreg mikroflórájának, védik a fogakat, meggátolják a lepedék képző baktériumok elszaporodását.

        A teák fogyasztása -igaz ez a zöld teára is - gyulladáscsökkentő is lehet, ezért sok probléma esetén hozhat javulást a fogyasztásuk.

        A fekete tea még a szépségápolásban is segítségünkre lehet: a benne lévő koffein blokkolja a DHT hormont, amely a hajhullásért felelős. A fekete tea főzetet tehát hajápolóként is használhatjuk, úgy, mint egy pakolást, majd 15-20 perc után samponnal ki kell mosni.

 

Hogyan érdemes elkészíteni a fekete teát?

Szálas tea esetén helyezzünk  4-5 gramm (3-4 teáskanálnyi) teát egy literes kancsóba és öntsük rá a 98-99° C-os vizet. A fekete tea általában 3-6 percig lúgozódik, mire a hatóanyagai felszabadulnak, de például a koffeint (tein) már egy percnél kevesebb idő alatt kioldódik.

Kerüljük a cukrozást és a citromlevet, ha muszáj, mézzel ízesítsünk. A bátrabbak fogyaszthatják az angol szokásnak megfelelően - tejjel is.

Mivel a tea élénkít este már nem javasolt fekete teát inni.