Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fehér tea

A teafogyasztás évszázados, sőt évezredes hagyományokra tekint vissza a világ számos részén. Az angolok híresek a fekete teáikról, amit tejjel isznak, míg az ázsiai területeken hódítanak a különleges zöld és fehér teák. Minden teafajta egy alapnövényből, a kaméliából, vagyis Camelia sinensis-ből származik. Ezt a cserjét dolgozzák fel sokféle módon, mire végül az asztalunkon ott gőzölög a kedvelt italunk. Hazánkban is egyre nagyobb teret nyernek a teák az egészségre gyakorolt jótékony hatásaik miatt. A császárok italának is nevezett fehér tea kiemelkedik testvérei közül, mind feldolgozását, mind hatásait tekintve.

Rendezés:

A fehér teáról általában

 
A fehér tea, másnéven szűztea abban tér el a többi teafajtától, hogy ezeket a leveleket éri a legkevesebb feldolgozás, illetve emberi beavatkozás. 
Már 4700 évvel ezelőttről, a kínai császárok idejéből vannak írásos feljegyzések az italról és csodatévő hatásairól, ezért a zöld tea mellett sok tanulmány és kutatás készült a fehér teáról is. Mind a zöld, mind a fehér tea híres a magas polifenol, és antioxidáns tartalmáról, tehát híresen jó immunerősítők. De a fehér teáról kiderült, hogy a zöld teánál akár háromszor hatékonyabb, íze viszont kevésbé fanyar, mivel másként történik a feldolgozása.
 

Honnan származik a fehér tea?

 
Ezeket a növényeket elsősorban Kínában, valamint Ceylonon és Indiában termesztik, méghozzá eredetvédett ültetvényeken, ahol a teacserjéket is szigorú szabályok szerint válogatják ki. A leveleket és rügyeket négyféle teacserjéről szüretelik le, ezt követően pedig tovább osztályozzák. Van fehér tea, ami csak rügyből, vagy csak levélből készül, más fajták vegyes összetételűek.
A fehér teát korlátozott időben, március-áprilisban termelik be, amikor a hajtások zsengék, még ezüstös-fehér szőrök borítják őket, így védi magát a növény a fagytól. Innen származik egyrészt a “fehér” elnevezése, másrészt onnan, hogy a főzet is világos színű marad.
A szedés kézzel történik, hajnalban, amikor a növény alig fotoszintetizál, így maximális dózisban vannak jelen benne a hatóanyagok. Régen a leszedett hajtásokat a napon szárították, manapság előzetesen picit meg is gőzölik, azonban a zöld teával ellentétben sosem sodorják vagy vágják meg.
 

A fehér tea jótékony hatásai

A tea számos jótékony hatásáról lehet olvasni és hallani, több tucat hasznos dolgot tulajdonítanak neki, persze minden egyén és állapotfüggő. Mivel nagyon magas az antioxidáns illetve flavonoid tartalma és szabadgyök lekötő képessége, ezért gátolja az öregedési folyamatokat, a kóros sejtelváltozásokat (daganatos sejtek), véd a kórokozókkal szemben, koffein tartalma pedig élénkít. Figyeljünk testünk jelzéseire, és garantáltan részesülni fogunk az előnyös tulajdonságokból!
 
A teljesség igénye nélkül rendszeres fogyasztása:
 
Immunerősítő, antibakteriális és vírusellenes hatású.
Daganatos, rákos sejtek kialakulása, burjánzása ellen.
Vérnyomáscsökkentő hatású, segíti a vér optimális áramlását (keringési rendszert támogatja).
Csökkenti a szívproblémák kockázatát.
Kathekin tartalma jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet, és a máj méregtelenítését is támogatja.
Csont- és fogerősítő, megelőzi a fogszuvasodást.
Lassítja az öregedési folyamatokat.
Pörgeti az anyagcserét, így támogatja az emésztést, de oldja a zsírokat is, ezért hatásos diétás ital.
Csökkenti az éhségérzetet.
Koffein tartalma élénkít, és serkenti a kiválasztást (vízhajtó).
Flavonoid tartalma csökkenti a stresszt, segít az álmatlanságban, szorongásgátló hatású.
Segíti a koncentrációt, javítja a memóriát, kedvezően hathat a Parkinson-kór kialakulása ellen.
Gátolja a bőr öregedését, és hatóanyagai meg is védik hámrétegünket a káros sugárzától.
Mivel serkenti az inzulin aktivitását és akadályozza a glükóz felgyülemlését, kiváló inzulinrezisztencia és cukorbetegség megelőzésére, kiegészítő kezelésére.
Különleges hatása, hogy afrodiziákum is, jó hatással van a nemi hormonok termelésére, ajánlják merevedési zavarok esetén is.
A retina szövetét is támogatja, csökkenti az oxidatív stresszt, így javíthatja a látást.
A fehér tea csökkenti az ízületi gyulladást, így gátolva a mozgásszervi panaszok kialakulását is. 
 
 

Hogyan készítsük el a fehér teánkat?

A szűztea nemcsak hatásaiban különleges, de elkészítésénél is ajánlott speciális dolgokat betartani, hogy tökéletes, gyümölcsös ízű, természetesen édeskés csodaitalt kapjunk.
A víz, amit használunk hozzá, jó ha nem csapvíz, inkább forrásvíz vagy szűrt víz kell. Nem kell forráspontig várni, elég, ha 80-90 °C-os a víz. Az alacsonyabb hőfok miatt érdemes tovább áztatni (5 perc), vagy fokozatosan adagolni és áztatni.
 

Mire figyeljünk fehér tea választásakor?

A fehér tea készítmények egytől egyig nagyon finomak és hatásosak. Lényegében a forgalmazóban különböznek, illetve az ízesítésükben. A tiszta fehér teák mellett vannak, amelyekhez ízesítésre egyéb növényt vagy gyümölcsszármazékot adnak (málna, narancs, áfonya), és vannak amelyek filtereiben egyéb gyógyhatású növények is helyet kapnak (aloe vera, echinacea) ezáltal komplexebb hatást lehet velük elérni. A kiegészítő hatóanyagoktól függően találkozhatunk “detoxikáló” vagy “fogyasztó”, és “energizáló” fehér teákkal. Rossz választás nincs, egyedül arra figyeljünk, hogy megbízható boltból, webshopból szerezzük be, csak így garantálható a minőség! A bio-fehér teák még tisztább forrásúak, bár ezt a tea fajtát egyébként is nagyon kivételes módon termesztik, és készítik elő, így nem lehet szennyezett, hiszen ellenőrzött és engedélyeztetett ültetvényekről származhatnak kizárólag.