Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Víztisztító, vízszűrő

A víztisztítók és vízszűrők manapság számos formában elérhetőek. Cikkünkben megtudhatja, melyik, miért hasznos, és kiválaszthatja a legideálisabbat!
Rendezés:

Víztisztító és vízszűrő

 

Manapság senki nem lepődik meg, ha a vendége visszautasítja a csapvizet. Egyre több ember dönt úgy ilyen vagy olyan okból, hogy nem iszik, esetleg nem is fürdik a csapból kifolyó vízből, mert túlkezeltnek véli. A csapvíz bizonyos területeken tényleg nem a legmegfelelőbb az emberi test számára mivel tele van klórral, vagy más elemeket tartalmaz, amit a kezelése során begyűjt. Az is előfordulhat, hogy mikroműanyagok kerülnek bele.

A szűrt illetve tisztított víz azoknak is jó megoldás, akik az egészségtudatosság mellett környezettudatosak is, nem akarják tovább terhelni csodálatos bolygónkat PET-palackokkal és mindenféle műanyaggal. Ebben az esetben lehet vízszűrő kancsót használni, víztisztítót szereltetni a csapra, vagy esetleg marad az ásványvíz, amelyet re-PET-be (újrahasznosított) gyártanak. Íme az alternatívák, és, hogy melyik miért jó!

A tisztított vízről általában

A tisztított vizet tehát három nagy kategória szerint érhetjük el otthonainkben. Ezek közül a legkönnyebb, olcsónak tűnő, de a legkevésbé környezetbarát megoldás az ásványvíz fogyasztás. Kétségkívül egyszerű megvenni zsugorral, és arra gondolni, milyen klassz, hogy mindenféle ásványi anyagok bejuthatnak így a szervezetbe. De sajnos egyrészt sok ásványvíz valódi összetétele, minősége megkérdőjelezhető, másrészt még az újrahasznosított palackok sorsa is a szemetesben végződik. És azok ugyanúgy ott fognak lebegni az óceánokban, vagy növelni a szemétlerakók dombjait.

Olcsó az ásványvíz? Tény, hogy már 30 forintért is van,de egy középkategóriás árával számolva, egy 4 fős család egy hónapban 20.000 forintot is elkölthet rá. És mellé szennyezi a környezetet is.

Egészségügyi szempontból tehát jobb, mint a csapvíz, de akkor most nézzük az igazán jó megoldásokat!

Vízszűrő kancsók

Ezek a modern kancsók mind tartalmaznak egy szűrőbetétet, amin átcsorog a víz és megszűrésre kerül. A kancsó 1-3 L vizet tárol, és úgy van kialakítva, hogy akár a hűtőbe is tehető. A szűrőbetétek 1-3 hónapot szavatolnak, utána cseréni kell őket, de szerencsére könnyedén után rendelhetők a webshopban.

A vízszűrő kancsó a típustól és a filtertől függően különböző minőségű vizet produkál, különböző anyagok kiszűrésére alkalmas, ezért érdemes tájékozódni előzetesen, és a saját igényeinkhez igazítani.

A kancsók betétei kiszűrhetik a klórt, szerves szennyeződéseket, nitriteket, nitrátokat, ammónia-vegyületeket. A csapból jöhet barnás víz is, ez utalhat a vastartalomra, de okozhatja sajnos rozsda, és más üledékek is. A jobb kancsók szűrője ezt is felfogja.

Sok helyen kemény a víz, de az is előfordul, hogy nehézfémekkel, vegyszerekkel szennyezett. A magas minőségű filterek ezeket is képesek kiszűrni.

A kancsókkal nem szennyezzük a környezetet, és bár egyszer be kell ruházni a berendezésre, összességében olcsóbb megoldás is, mint az ásványvíz beszerzése.

Hogyan szűr a kancsó?

A legelterjedtebb és legkedvezőbb megoldás a víz szűrésére az aktív szenes eljárás. Az aktív szén nem szűri ki az értékes ásványi sókat (magnézium, kalcium), de a klórt és a szennyező anyagokat igen. A víz egy aktív széngranulátumot tartalmazó filteren keresztül csorog át, miközben a különleges szén molekula (abszorbció) porózus felületen mind mechanikusan mind kémiai úton megköti a nem kívánt anyagokat. Az aktív szén ismert lehet emésztési problémáknál, amikor ugyan ezzel az elvvel megköti a bélben a mérgező anyagokat.

Vannak aktív szenes betétek, melyeket ezüst ionokkal kombinálnak, így külön antibakteriális hatást is kifejtenek.

Víztisztító berendezések

Korlátlan tisztított, szűrt vizet biztosítanak a víztisztító berendezések, melyeket a csapra vagy a fürdőbe is szerelnek. Olyan komoly betétek vannak bennük, melyeket csak félévente kell cserélni, és kiszűrik a nehézfémeket, a hidrogén szulfidot, permetszereket, klórt, káros szerves anyagokat, baktériumokat, mikroorganizmusokat, és lebegő szennyeződéseket.

A konyhai vízszűrők bekerülési költsége talán a legdrágább, de hosszú távon számolva már kimondottan olcsón jutunk a tökéletes minőségű vízhez.

Hasonló elven működnek a fürdőszobai vízszűrők is.

Érdekes és modern megoldások az asztali víztisztítók, melyek szintén cserélhető betéttel vannak ellátva, a csaphoz kell őket rögzíteni, de nagy előnyük, hogy könnyedén mobilizálhatók, így átszerelhetők vagy akár magunkkal is vihetjük őket egy-egy utazásra.

Mire figyeljünk víztisztító vásárlásakor?

Megoldás tehát van, akár a környezetvédelem, akár az egészségünk, vagy talán mindkettő a lényeges szempont.

Érdemes úgy választani, ami nekünk a legjobban beilleszthető az életvitelünkbe. Egy nagy család esetén a kancsók hamar kiürülhetnek, többet kell töltögetni. De nagy előnyük, hogy akár nyaralni is magunkkal vihetjük őket.

Másoknak a konyhai vízszűrő a jobb megoldás hosszú távra, és nem okoz gondot az egyszeri magasabb beruházási költség.

Arra mindkét esetben figyeljünk, hogy olyan márkát válasszunk, amelynél biztosan rendelkezésre áll cserebetét, és ez elérhető is mindig a webshopokban.