Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vitamin

A tömegtermelés és termőföldek túlterheltsége miatt alapanyagaink vitamin és ásványi anyag tartalma jelentősen lecsökkent az elmúlt évtizedekben. Az egészség megőrzése érdekében célszerű ezeket étrendkiegészítő formájában pótolni.

Az emberi szervezet működéséhez, ahhoz, hogy enzimek, hormonok és egyéb kémiai anyagok ezrei kifejthessék hatásukat, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség.

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:

- Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok), ezek a D-, E-, A-, és K-vitaminok.
- Vízben oldódó vitaminok

A vitaminoknak és ásványi anyagoknak azért is nagyon fontosak, mert antioxidánsként viselkednek, azaz lekötik a szabad gyököket a szervezetben. Az elmúlt évtizedekben derült fény a szabad gyökök káros hatásaira, és annak felismerésére, hogy mennyire fontos semlegesíteni ezeket a szabadgyököket az antioxidánsok segítségével. Az antioxidánsok működése szempontjából legfontosabb vitaminok: A-vitamin (béta-karotin formájában), C-vitamin, E-vitamin, szelén.