Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

BPA mentes kulacs

A BPA számos műanyag termékben megtalálható összetevő, mely kioldódva károsíthatja az emberi szervezetet. A BPA-mentes kulacs egészséges alternatíva.

Rendezés:

BPA mentes kulacsok

A BPA számos műanyag termékben megtalálható összetevő, mely kioldódva károsíthatja az emberi szervezetet. Az ösztrogén hormonhoz hasonló vegyület leköti a receptorsejteket, ezáltal zavart okoz. A BPA emiatt különösen nőkre, várandós kismamákra és a kisbabákra veszélyes. A BPA mentes kulacsokkal és egyéb termékekkel megelőzhetjük a problémát.

 

Mi a BPA és miért veszélyes?

A BPA (biszfenol A) egy olyan szintetikus szerves adalékanyag, amely a műanyagokat ellenállóvá, keménnyé és áttetszővé teszi, ezért az ötvenes évektől egyre népszerűbb lett. Használják a kulacsokon, cumisüvegeken, ivópoharakon túl kontaktlencsék gyártásához, DVD lemezek, piperék gyártásához, de ott van az epoxigyantákban is, melyek a konzervdobozokat vonják be, vagy elektronika eszközökben fordulnak elő. És a BPA-t még egyes fogtömés fajták is tartalmazhatják. A BPA ott van a csomagolt élelmiszerek műanyag csomagolásában, és a konzerv ételek fémedényeiben is.

 

De mi is a probléma a biszfenol A-val? Az, hogy szerkezete hasonlít az ösztrogénhez, ezért a szervezetben lévő ösztrogén receptorokat (felvevő és érzékelő sejtek) “lefoglalja” és helytelen folyamatokat katalizálhat. Így a BPA-tól túl magas koncentrációban károsodhat a magzat, befolyásolhatja egy baba növekedését, fejlődését, de kihat a felnőttek pajzsmirigy működésére, a prosztata egészségére, az energiaszintre, sejtregenerációra is. A szerves vegyületet számos tanulmány összefüggésbe hozta a meddőséggel (mindkét nem esetén) és a magas vérnyomással is.

 

Az Európai Unió Élelmiszerlánc Bizottsága 2010-ben betiltotta a BPA adagolását  cumisüvegekben, és korlátozta felhasználását mindenféle, élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagban. Az engedélyezett kioldódási határérték 0,6 mg/kg, ami a tudomány mai állása szerint nem okoz problémát, ennek ellenére a szakemberek határozottan javasolják, hogy a kismamák, a megtermékenyülésre vágyók, és a kisbabákkal rendelkezők kerüljék a vegyi anyagot. 3 éves kor alatt kifejezetten kerülendő minden BPA-t tartalmazó termék!

Hogyan oldódik ki a BPA?

A BPA egész egyszerűen kiválhat az azt tartalmazó műanyag vagy fémedényből, mivel nem épült bele megfelelően az anyagba. Így belekeveredik a tárolt élelmiszerbe, italba.

Az is előfordulhat, hogy a BPA-tartalmú edényeket magas hőmérsékletnek, savas vagy lúgos közegnek tesszük ki, melynek hatására kioldódik. Itt gondolni kell pl.a mikrohullámú berendezésekre vagy a mosogatógépekre.

Ha túlhasználjuk a BPA-t tartalmazó termékeket, edényeket, akkor azok alapanyaga elfárad, sérül, karcolódik, kopik, és így még valószínűbb a kioldódás.

 

Mit kell tudni a BPA mentes kulacsokról?

A BPA-mentes kulacsokban, edényekben, tárolókban, játékokban a BPA-t más vegyületekkel helyettesítik, melyek hasonló hatást gyakorolnak a műanyagra, de remélhetőleg nem okoznak olyan kellemetlenséget, mint a biszfenol-A.

 

Az ÁNTSZ szerint a BPA-tól azért rettegni nem kell, hétköznapi használat mellett nem fog ártalmas mennyiségben bekerülni a szervezetbe, még a BPA-t tartalmazó edényekből sem. Az EU csak olyan műanyag termékekre ad ki forgalmazási engedélyt, amelyekben a BPA határérték alatt van, tehát nem okozhatnak gondot, ha megfelelően használjuk őket.

A kisgyermekek eszközeiben, játékaiban, cumijaiban tilos a BPA alkalmazása. De, ha mégis tartunk tőle...

Mit tehetünk, hogy BPA mentesen éljünk?

        Kerüljük a BPA-t tartalmazó termékeket: PET-palackokat, polikarbonát edényeket, csomagolt élelmiszereket, konzerveket.

        A PET-palackok nemcsak a BPA miatt aggályosak (a legtöbben nem is ezt a vegyületet használják), hanem mert évente tonnányi számra szennyezik a környezetet és az élővilágot. Palackos vizek helyett térjünk át a víztisztító kancsókra és berendezésekre!

        Ne mikrózzuk a polikarbonát edényeket, mert a hő is kioldhatja a BPA-t!

        Mosogatógépbe se tegyük ezeket az edényeket!

        Műanyag helyett használjunk üvegkulacsot, és keressük a BPA-mentes jelzésű termékeket!