Matcha tea
Ha élénk mindennapokra, erős immunrendszerre és egy kellemes hatású italra vágyunk, érdemes kipróbálni a Biosziget matcha teáit!
A matcha tea Japán tradicionális itala, amit az ázsiai kultúra tradicionális gyógyítói, orvosai alkalmaznak a rákgyógyászatban, az általános stimuláláshoz és immunerősítéshez, de még diétás kiegészítőként is. A matcha tea hazánkban is egyre népszerűbb, hiszen ki ne vágyna fiatalságra és fiatalos megjelenésre akár idősebb korában is? Ki ne szeretne fitt és energikus lenni? Ki ne vágyna pergő anyagcserére, amitől a plusz kilók nem rakódnak le? A matcha tea számos mai, civilizációs betegségre, illetve azok megelőzésére jótékony hathat. Érdemes felfedezni a zöld por csodáját!
A matcha teáról általában
A matcha tradícionális különleges módon termesztett és feldolgozott növény, melyet félárnyékban nevelgetnek, hogy klorofill tartalma a lehető legmagasabb legyen, ennek köszönheti harsogó zöld színét. A porrá őrölt, japán zöld teát már a 9. században is ismerték a buddhista szerzetesek, akik a meditációjuk elősegítésére fogyasztották. A matcha por a növény teljes, friss leveléből készül, de az erezetét eltávolítják belőle. Hagyományosan bambusz ecset segítségével, vízzel keverik el a tea finom porát.
A matcha teát szedése után gőzölik, de nem áztatják és szárítják vagy fermentálják, mint a fekete teát. Íze sokkal semlegesebb is, mint a legtöbb teának.
Magas antioxidáns és polifenol tartalma élénkítő hatású, jótékony hat a szervezet egyensúlyára, kiegyensúlyozott, stresszoldó közérzetet biztosít, de akár még testsúlycsökkentésre is a segítségünkre lehet. Vizsgálatok szerint antioxidáns tartalma közel 100-szorosa a zöld teáénak.
A matcha manapság nemcsak tea formájában hódít, a port használják kávézáshoz (matcha latte) is, illetve azt váltják ki, különleges kulináris megoldásokat szülve. Van, aki konyhai felhasználásúvá teszi a matchát és belesüti például süteményekbe.
A legkiemelkedőbb minőségű matchák Uji termőterületről származnak, tiszta eredetűek. Két féle tradicionális tea készül belőlük; a híg “usucha” és a sűrű “koicha” tea.
A matcha jótékony hatásai
A matcha por egy igazi “sperfood”, mivel magas polifenol és antioxidáns tartalma mellett, vitaminokat, ásványi anyagokat, béta-karotint és rostokat is tartalmaz. Elsősorban a test felerősítésére használják, de kiváló a szellem megtámogatására is, afféle ázsiai nyugalmat és harmóniát hoz az európai szívekbe.
● Élénkítő hatóanyaga (mely a koffeinek közé tartozik) kiválóan serkent, akár 8 órán keresztül is éberséget ad. Éppen ezért a reggeli, délelőtti órákban javasolt a fogyasztása.
● A matcha tea csökkentheti a vércukorszintet is, illetve jótékony hatást gyakorol a keringési rendszerre, az erekre, a szívre.
● Élénkítő hatásai nemcsak az agy stimulálásában mutatkoznak meg, de az anyagcserét is befolyásolják, ezért a fogyókúrázók kedvelt kiegészítő itala.
● L-teanin tartalma jót tesz a szervezetben zajló stresszes folyamatoknak, mivel serkenti a GABA termelést, miközben a szerotonin és dopamin hormonok termelődését is segíti.
● Gátolja az oxidatív stresszt, a szabadgyökök képződését, tehát a sejtek öregedési és degeneratív folyamatai ellen hat.
● Polifenol és antioxidáns (katekin) tartalma segíti az immunrendszer működését, ellenállóvá tesz, könnyebben gyógyulhatunk fel betegségekből, vagy regenerálódhatunk fogyasztásával.
● Egyes megfigyelések szerint, élénkítő hatása még a szexuális vágy fokozásában is szerepet játszhat.
Hogyan készítsük el a matcha teát?
A tea rendkívül egyszerűen elkészíthető, hiszen csak össze kell keverni a port hideg vagy meleg vízzel. Az igazi élmény kedvéért, jobb nem édesíteni. A japánok szerint, ha hígabb matchát szeretnénk, akkor 1-2 gramm por kell adagonként, tehát 40-60 ml vízhez. De ha a sűrűbb, koicha a cél, akkor 4-5 gramm matcha port keverjünk el 20-25 ml vízben.
A matcha érzékeny a környezeti hatásokra, óvjuk a fénytől, hőtől, nedvességtől, de hűtőben tárolni sem javasolt!