Leírás és Paraméterek
Az édeskömény íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. Gyakran adják együtt hashajtó drogokkal, hogy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket.
Felhasználható még a rendszertelen menstruáció kezelésére is. Aktiválja a női hormonokat, és ezzel enyhítheti a klimax tüneteit. Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk. A késő menstruációnál 10 nappal annak ideje előtt kezdjük inni az édeskömény teáját, és utána rendszeresen, minden nap fogyasszuk azt.
Az édeskömény gumójának inkább az étrend színesebbé változatosabbá tételében van szerepe, tápértéke nem túl jelentős. Ásványi só és C-vitamin, karotin tartalma miatt azonban ez sem elhanyagolható. Hasfájós babák teájának is része lehet, mivel szélhajtó és a csecsemőkori bélgörcsöket is jótékonyan enyhíti. A légúti hurutoknál is köptető és nyálkaoldó hatású.
Gumójának felhasználási területe sokoldalú, előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű saláta készíthető belőle. Termését fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, sütő- és édesipari termékek, likőrök ízesítésére használják.
Amikor teát készítünk, ajánlatos kissé összezúzni a magot (egy teáskanálnyit), majd leforrázni egy bögre vízzel, utána tízpercnyi áztatás után legjobb melegen meginni, ebből például naponta legfeljebb három csészével ihatunk. Kisgyermekek számára ennél sokkal gyengébb teát kell főzni, egy csipetnyi édesköményből, és csak kisebb mennyiséget fogyasszanak belőle!
Recept:
Paradicsomos édesköményes spagetti
hozzávalók:
- 1 vöröshagyma
- 1 édeskömény
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4 paradicsom
- só
- bors
- 3-4 evőkanál kókuszolaj
- 1 tk cukor
- 2 kk oregánó
- ½ kk bazsalikom
- ½ kk rozmaring
- 1 dl paradicsomlé
- 1 dl tejszín
- sajt
- 50 dkg durum spagetti
Elkészítés:
Az apróra vágott édesköményt, vöröshagymát és fokhagymát margarinon megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, majd felöntjük kevés vízzel. Ízlés szerint sóval, borssal, egy pici cukorral, oregánóval, bazsalikommal és rozmaringgal ízesítjük. Miután a paradicsom is megfonnyadt, levet eresztett, öntünk hozzá még egy kis paradicsomlevet (helyette lehet 1-2 evőkanál paradicsompüré is) és tejszínt. Néhány percig forraljuk. Spagetti tésztával, sajttal megszórva tálaljuk.
Leírás
Az édeskömény íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. Gyakran adják együtt hashajtó drogokkal, hogy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket.
Felhasználható még a rendszertelen menstruáció kezelésére is. Aktiválja a női hormonokat, és ezzel enyhítheti a klimax tüneteit. Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk. A késő menstruációnál 10 nappal annak ideje előtt kezdjük inni az édeskömény teáját, és utána rendszeresen, minden nap fogyasszuk azt.
Az édeskömény gumójának inkább az étrend színesebbé változatosabbá tételében van szerepe, tápértéke nem túl jelentős. Ásványi só és C-vitamin, karotin tartalma miatt azonban ez sem elhanyagolható. Hasfájós babák teájának is része lehet, mivel szélhajtó és a csecsemőkori bélgörcsöket is jótékonyan enyhíti. A légúti hurutoknál is köptető és nyálkaoldó hatású.
Gumójának felhasználási területe sokoldalú, előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű saláta készíthető belőle. Termését fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, sütő- és édesipari termékek, likőrök ízesítésére használják.
Amikor teát készítünk, ajánlatos kissé összezúzni a magot (egy teáskanálnyit), majd leforrázni egy bögre vízzel, utána tízpercnyi áztatás után legjobb melegen meginni, ebből például naponta legfeljebb három csészével ihatunk. Kisgyermekek számára ennél sokkal gyengébb teát kell főzni, egy csipetnyi édesköményből, és csak kisebb mennyiséget fogyasszanak belőle!
Recept:
Paradicsomos édesköményes spagetti
hozzávalók:
- 1 vöröshagyma
- 1 édeskömény
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4 paradicsom
- só
- bors
- 3-4 evőkanál kókuszolaj
- 1 tk cukor
- 2 kk oregánó
- ½ kk bazsalikom
- ½ kk rozmaring
- 1 dl paradicsomlé
- 1 dl tejszín
- sajt
- 50 dkg durum spagetti
Elkészítés:
Az apróra vágott édesköményt, vöröshagymát és fokhagymát margarinon megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, majd felöntjük kevés vízzel. Ízlés szerint sóval, borssal, egy pici cukorral, oregánóval, bazsalikommal és rozmaringgal ízesítjük. Miután a paradicsom is megfonnyadt, levet eresztett, öntünk hozzá még egy kis paradicsomlevet (helyette lehet 1-2 evőkanál paradicsompüré is) és tejszínt. Néhány percig forraljuk. Spagetti tésztával, sajttal megszórva tálaljuk.