Leírás és Paraméterek
A fehérbors kb. 4 mm átmérőjű, fehéres, világos színű sima felületű golyócska. Finom íze és aromája van, mely konyhánk nélkülözhetetlen fűszerévé teszi.
Különbség a fehér és a fekete bors között:
A fehér és fekete bors között a leglényegesebb különbség, hogy a fekete jóval intenzívebb, a fehér lágyabb ízű, ezért a fehér bors kevésbé csípős mint a feketebors. A fehér azonnal csípős ízt ad, a fekete csak később.
Mind a fekete, mind a fehér bors tartalmaz aromás illóolajokat, piperint, pirolint, karicint, ezen kívül keményítőt, enzimeket, gyantát, szénhidrátot. Intenzív ízesítőszer, mindkettőt lehet használni nemcsak ízesítésre, hanem az étvágy növelésére, élénkítésre is.
A fehér bors pozitív tulajdonságai:
- A fehér borsnak jóval több testre gyakorolt pozitív hatást tulajdonítanak, mint a fekete borsnak. Az ősi kínai gyógyászatban például gyakran kezelték az ízületi gyulladást fehér borssal.
- A fehér bors pozitív hatással van az emésztésre, javítja az étvágyat és erősíti az immunrendszert.
- A fehér bors szél- és vizelethajtó, antibakteriális hatással is rendelkezik, időnként reumatikus panaszok esetén is ajánlják.
- Egyik jellegzetes összetevője, a piperin miatt a kozmetikai ipar is felhasználja: ez a hatóanyag ugyanis élénkíti, javítja a tápanyagok szállítását a bőrsejteken belül, ezzel frissíti, fiatalítja a bőrt.
A fehér bors konyhai felhasználása:
A fehér bors konyhánk nélkülözhetetlen fűszere.
Az édes ételek kivételével gyakorlatilag mindenfajta étel készítésénél felhasználható. Ízét őrölt formában adja ki a legjobban. Bármihez adhatjuk, amihez enyhén csípős, finom borsos ízt szeretnénk adni. Felhasználásának így annyi módja lehet, ahányfélék vagyunk.
A fehér bors, mint a legtöbb fűszerféle, egyben tartósítószer is.
A bors története:
A bors több ezer éve ismert és használt fűszer. Rendszeresen használták már Kínában és Indiában, amikor az i.e. 4. században behozták az ókori Görögországba.
Leírás
A fehérbors kb. 4 mm átmérőjű, fehéres, világos színű sima felületű golyócska. Finom íze és aromája van, mely konyhánk nélkülözhetetlen fűszerévé teszi.
Különbség a fehér és a fekete bors között:
A fehér és fekete bors között a leglényegesebb különbség, hogy a fekete jóval intenzívebb, a fehér lágyabb ízű, ezért a fehér bors kevésbé csípős mint a feketebors. A fehér azonnal csípős ízt ad, a fekete csak később.
Mind a fekete, mind a fehér bors tartalmaz aromás illóolajokat, piperint, pirolint, karicint, ezen kívül keményítőt, enzimeket, gyantát, szénhidrátot. Intenzív ízesítőszer, mindkettőt lehet használni nemcsak ízesítésre, hanem az étvágy növelésére, élénkítésre is.
A fehér bors pozitív tulajdonságai:
- A fehér borsnak jóval több testre gyakorolt pozitív hatást tulajdonítanak, mint a fekete borsnak. Az ősi kínai gyógyászatban például gyakran kezelték az ízületi gyulladást fehér borssal.
- A fehér bors pozitív hatással van az emésztésre, javítja az étvágyat és erősíti az immunrendszert.
- A fehér bors szél- és vizelethajtó, antibakteriális hatással is rendelkezik, időnként reumatikus panaszok esetén is ajánlják.
- Egyik jellegzetes összetevője, a piperin miatt a kozmetikai ipar is felhasználja: ez a hatóanyag ugyanis élénkíti, javítja a tápanyagok szállítását a bőrsejteken belül, ezzel frissíti, fiatalítja a bőrt.
A fehér bors konyhai felhasználása:
A fehér bors konyhánk nélkülözhetetlen fűszere.
Az édes ételek kivételével gyakorlatilag mindenfajta étel készítésénél felhasználható. Ízét őrölt formában adja ki a legjobban. Bármihez adhatjuk, amihez enyhén csípős, finom borsos ízt szeretnénk adni. Felhasználásának így annyi módja lehet, ahányfélék vagyunk.
A fehér bors, mint a legtöbb fűszerféle, egyben tartósítószer is.
A bors története:
A bors több ezer éve ismert és használt fűszer. Rendszeresen használták már Kínában és Indiában, amikor az i.e. 4. században behozták az ókori Görögországba.