Leírás és Paraméterek
Számottevő mennyiségű C, B1, B2 vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kalcium, vas, réz, kálium, magnézium található benne, tehát van alapja annak a hagyománynak, hogy a mogyoró (más csonthéjasokkal, például a mandulával, dióbéllel együtt) "agyat frissítő", a koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló. A szakemberek ajánlása szerint a hetente öt-hat alkalommal fogyasztott maroknyi dió, mogyoró és egyéb magvak segítségével a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenthetjük. Termését az élelmiszeripar, a gyógyászat és kozmetikai ipar is felhasználja.
Fogyasztható nyersen, édességekben, süteményekben egyaránt. Mézzel keverve különösen jó hatású erősítőszer, hízókúrákban se feledkezzünk el róla. Olaja étkezési csemegeolaj, salátákban, süteményekben ízesítőként is jó szolgálatot tehet. Ha a tisztított mogyoróbelet megsütve vagy megtörve kevés borban áztatják 3-4 napig, akkor a népi orvoslásban hurutos, náthás betegségek esetén használatos keveréket készíthetnek. Olvasztott csokoládémasszába mártva majd megszárítva házilag is készíthetünk csokis mogyorót. A friss mogyoró arról ismerhető fel, hogy héja tömör, fényes, sértetlen. A régi mogyoró héja matt, a termés maga könnyű, száraz. Egy évnél tovább nem érdemes tárolni.
Leírás
Számottevő mennyiségű C, B1, B2 vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kalcium, vas, réz, kálium, magnézium található benne, tehát van alapja annak a hagyománynak, hogy a mogyoró (más csonthéjasokkal, például a mandulával, dióbéllel együtt) "agyat frissítő", a koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló. A szakemberek ajánlása szerint a hetente öt-hat alkalommal fogyasztott maroknyi dió, mogyoró és egyéb magvak segítségével a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenthetjük. Termését az élelmiszeripar, a gyógyászat és kozmetikai ipar is felhasználja.
Fogyasztható nyersen, édességekben, süteményekben egyaránt. Mézzel keverve különösen jó hatású erősítőszer, hízókúrákban se feledkezzünk el róla. Olaja étkezési csemegeolaj, salátákban, süteményekben ízesítőként is jó szolgálatot tehet. Ha a tisztított mogyoróbelet megsütve vagy megtörve kevés borban áztatják 3-4 napig, akkor a népi orvoslásban hurutos, náthás betegségek esetén használatos keveréket készíthetnek. Olvasztott csokoládémasszába mártva majd megszárítva házilag is készíthetünk csokis mogyorót. A friss mogyoró arról ismerhető fel, hogy héja tömör, fényes, sértetlen. A régi mogyoró héja matt, a termés maga könnyű, száraz. Egy évnél tovább nem érdemes tárolni.