Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért tartják a japánok a matcha teát a legegészségesebb italnak?

Miért tartják a japánok a matcha teát a legegészségesebb italnak?

A matcha tea a japánok tradicionális itala, mely élénkít, fogyaszt és számos jótékony hatása van. Cikkünkben mindent megtudhat fogyasztásáról!

A teákat általánosságban magas polifenol és antioxidáns hatóanyag tartalmuk miatt fogyasztják szerte a világban, nem mellesleg a különféle italok kellemes ízűek is. Anglia mellett az ázsiai térségek is híresek teáikról, tőlük a különleges zöld és fehér teák származnak, melyeknek erős gyógyhatás tulajdonítanak. A matcha tea is ebbe a sorba tartozik, mivel Japán egyik tradicionális itala, amit a keleti kultúrák használnak a rákgyógyászatban, az általános stimuláláshoz és erősítéshez, de még diétás kiegészítőként is.

 

A matcha tea hazánkban is egyre népszerűbb, bár a fehér tea és a zöld tea hatásait többen ismerik. Ebben a cikkben éppen ezért bemutatjuk a japánok élénk zöld színű, ízre elég semleges nedüjét, amiről azt is eláruljuk, hogyan lehet kideríteni, hogy a legjobb minőségben szerezzük be.

A matcha tea hódítása

Ki ne vágyna fiatalságra, vagy legalábbis fiatalos megjelenésre akár idős korában is? Ki ne akarnak fitt lenni, turbó üzemmódban pörögni, úgy, hogy közben a szíve ezt nem sínyli meg a sok koffein miatt? Ki ne vágya olyan anyagcserére, amitől a plusz kilók lepörögnek? Ki ne szeretné biztonságban tudni az egészségét a mai civilizációs betegségek tucatjai közt?

Nos, a matcha tea éppen azért hódította meg a világot, mert ezekre mind megoldást kínál a japánok szerint, a kimondottan hosszú életű okinawai lakosok például csak erre az italra esküsznek. És érdekes, mert ezeknek az embereknek tényleg gyönyörű bőre, fiatalos megjelenése van, még 80-on túl is. Persze ők étkezésükben és tradícióikban is merőben eltérnek az európai emberektől.

 

A matcha teát szedése után nem áztatják, íze sokkal semlegesebb, mint a legtöbb teának, színe pedig harsogó zöld. A növényt félárnyékban nevelik, ezért klorofil tartalma magasabb, attól gyönyörű zöld. Magas antioxidáns és polifenol tartalma elűzi a stresszt, élénkít, jótékony hat a szervezet egyensúlyára, fogyaszt és még sok más előnye van a fogyasztói szerint. Vizsgálatok szerint epigallokatekin-gallát (antioxidáns) tartalma közel 100-szorosa a zöld teáénak. És ebben még a fehér teával is felveszi a versenyt.

A matcha pozitív hatásai

A tea túl azon, hogy rengeteg immunerősítő hatóanyaga van, még vitaminokból, rostokból vagy épp béta-karotinból is jóval többet tartalmaz, mint  a kedvelt gyümölcsök és zöldségek. Kimondottan teljes értékű tápláléknak számít, a maga folyadék formájában is, de nem csak teaként használható fel.

 

  • Természetes koffein tartalma kiváló éberséget ad, akár 8 órán keresztül is, de emiatt érdemes a reggeli, délelőtti órákban fogyasztani.
  • Élénkítő hatásai nemcsak az agy stimulálásában mutatkoznak meg, de az anyagcserét is befolyásolják, ezért a fogyókúrázók kedvelt kiegészítő itala.
  • Bizonyos tanulmányok szerint képes lehet a vércukorszintet is csökkenteni, illetve hatást gyakorol a keringési rendszerre, megtisztíthatja az erek falát a rárakódott zsírmolekuláktól.
  • L-teanin tartalma jót tesz a szervezetben zajló stresszes folyamatoknak, mivel serkenti a GABA termelést, miközben a szerotonin és dopamin hormonok termelődését is segíti.
  • Megfigyelések szerint a sejtek öregedési folyamatai ellen hat, tehát az oxidatív stresszre is jó hatást gyakorl, így kívül-belül fiatalít a kedvelői szerint.
  • Polifenol és antioxidáns tartalma segíti az immunrendszer működését, ellenállóvá tesz, könnyebben gyógyulhatunk fel vagy regenerálódhatunk fogyasztásával.
  • Egyes felhasználók szerint élénkítő hatása még a szexuális élet fokozásában is szerepet játszik.

 

Összefoglalva, ha élénk mindennapokra, a szervezete és egészsége támogatására vágyik, és egy kellemes hatású italra, akkor bátran próbálja ki a matcha fogyasztását!

 

Így készítsük el!

Szemben más teákkal, a matcha leveleiből por készül így nem kell a filtert áztatgatni, simán csak elkeverjük a zöld port hideg vagy meleg vízben. Télen kiváló forró ital, nyáron üdítő hideg formában. Ízesíthetjük, ha enyhén növényi íze nem felel meg számodunkra, de túlcukrozni nem ajánlatos.

Tradicionálisan a teát bambusz habverővel keverik el a folyadékban.

 

A matchát nem csak tea formájában fogyasztják. A növény pora magas rosttartalmú, így por állagban szinte bármihez hozzá lehet keverni. Ismertek matcha tartalmú édességek, hozzá adhatjuk joghurthoz, turmixhoz, shake-hez, de akár sütemény tésztájába is, mivel íze nem túl karakteres.

Mire figyeljünk, ha jó minőségűt szeretnénk vásárolni?

A matcha Japánból származik, főként ott termesztik, ezért, ha más országot látunk feltüntetve a dobozon, lehetünk gyanakvóak. Kína,Taiwan és Dél-Korea is forgalmaz már matcha teát, de az ital rajongói továbbra is Japánra esküsznek.

 

A matcha ára nem alacsony, már, ha igazán jó minőségre vágyunk. Az olcsóbb formák tele vannak cukorral, tejport adnak hozzá, ás mindenféle egyéb dolgokkal vegyítik, így a kiváló matcha tartalma sokkal gyérebb lesz, miközben ellentétes hatásokat fejthet ki, mint amiért inni szeretnénk. Sajnos, a drágább matcha a jobb matcha.

Válasszunk csak matchát tartalmazó terméket!

Az íz is árulkodó lehet, de ez már csak vásárlás után derül ki. Az igazi matcha íze édeskés az L-teanintól. Ha sok benne az egyéb adalék, elveszti ízét, akár keserű is lehet.

 

A matcha por rendkívül finom, szinte hintőpor szerű, nem tartalmaz durva szemcséket. Ha mást tapasztal valaki, akkor szintén valószínű, hogy silányabb minőségű port szerzett be, vagy a csomagolás nem volt megfelelő.