Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vitaminok szerepe

Vitaminok szerepe

A termékeket itt találod

A civilizált étrendnek, a kimerült termőtalajoknak, és a gyakran egyoldalú táplálkozásnak köszönhetően egyes vitaminok ellátottsága nem kellően kiegyensúlyozott. A dúsított élelmiszereknek és a nem kellően változatos étrendnek köszönhetően sokszor egyszerre fordul elő egyes vitaminok túladagolása, más vitaminok elégtelen bevitele. A kiegyensúlyozott vitamin ellátottság alapvető feltétele az anyagcsere megfelelő működésének, így az energia termelésnek, a protein szintézisnek, a regenerációnak, az idegrendszeri és immunrendszeri működésnek.

A vitaminok olyan szerves (organikus) vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan működéséhez, a növekedéshez, valamint a sejtek, szövetek regenerációjához és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megőrzéséhez és ezért a szervezetnek nap mint nap hozzájuk kell jutnia. Egyes vitaminok a bélben képződnek (pantoténsav, biotin, folsav, B12 vitamin) vagy előanyagból (provitaminból) a szervezet maga is elő tud állítani (A- vitamin és D- vitamin), amennyiben rendelkezésére áll a megfelelő alapanyag. Többségüket azonban kizárólag kívülről, a táplálékkal kell bevinni. 

A vitaminok két nagy csoportja a vízben- illetve a zsírban oldódó vitaminok. Előbbiek könnyen fölszívódnak, de gyorsan ki is ürülnek a szervezetből, ezért nap mint nap pótolni kell őket, cserébe nehéz vagy egyenesen lehetetlen túladagolni. A zsírban oldódó vitaminok emésztőcsatornából való tökéletes fölszívódásához zsírokra és ásványi anyagokra van szükség. A szervezet ezeket a vitaminokat hosszabb-rövidebb ideig képes tárolni is, ezért az állandó helyes vitaminszint könnyebben fenntartható. Ugyanezen okból viszont adagolásukat kicsit figyelmesebben kell végezni, ugyanis túladagolhatók, ami a hiánybetegségekhez hasonlóan veszélyes lehet.

Érdekességek a vitaminokról:

• A szervezetben is képződnek vitaminok, mint pl. a D-, a K-, a B12-vitamin és a niacin, de ezek mennyisége elenyésző a szükségeshez képest, így táplálkozásunk során ezeket sem ajánlatos mellőzni.

• Megfelelő, változatos táplálkozással minden életkorban fedezhető a vitaminszükséglet, ha naponta fogyasztunk gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tejterméket, húsfélét, heti több alkalommal burgonyát, rizst, tojást, hetente olajos magvakat, száraz hüvelyeseket, halat és kb. kéthetente belsőségekből készült ételeket.

• A zöldségek és a gyümölcsök vitamintartalma nagymértékben függ az éghajlattól, a termőtalajtól, a betakarítási módtól, a szállítástól, a tárolástól és az elkészítési módtól.

• A túlzott energia-bevitel nem feltétlenül jelent biztosan megfelelő vitamin-ellátottságot, mert ha az étrend szélsőséges, akkor egyes vitaminok bevitele biztos, hogy nem megfelelő.

• A dohányzó embereknek magasabb a C-vitamin szükségletük, mint a nemdohányzóké.

• A túlzott alkoholfogyasztás hátrányosan befolyásolja a C-, B1, B6-vitamin, naicin, pantoténsav, biotin és a folát felszívódását.

A vitaminoknak megkülönböztetjük természetes és mesterséges forrásait. Bár kémiailag a mesterséges vitaminok ugyanolyanok, mint természetes társaik, mégis kevésbé hatékonyak. A természetes vitaminok ugyanis rengeteg egyéb, hatásukat erősítő anyaggal együtt vannak jelen a természetes vitaminforrásokban, legyenek azok akár állati, akár növényi eredetűek. Ezek az egyéb vitaminok, nyomelemek egymás hatását erősítik, akár többszörösére is, ahhoz képest, mint ha csak egy vitamint szednénk be egymagában, mondjuk tabletta formájában! (Ezt a hatáserősítő mechanizmust nevezik "szinergiának".) A gyümölcsök és zöldségek ráadásul olyan kiegyensúlyozott és rendkívül széles választékát adják a vitaminoknak és nyomelemeknek, aminek a legkiválóbb tabletta is csupán hiányos utánzata lehet. Ezért nehéz vitamintablettákkal pótolni a zöldségeket és gyümölcsöket.

A-vitamin (retinol, karotin):

Javítja a gyengén látást, szürkületi ((farkas) vakságot, és még jó néhány szempanasz kezelésében van nagy segítségre.

Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Lerövidítheti a betegségek lefolyását.

A szövetek és a szervek külső rétegeit egészségesen tartja a mindennapokban.

Segíti az öregedéssel járó öregedési foltok eltűnését.

Erősíti a csontokat, gyorsítja a növekedést.

Egészségesen tartja a hajat a bőrt a fogakat és fogínyt.

B vitaminokról:

Vízben oldódó vitamin, amit naponta érdemes pótolni. Egymást erősítő hatásuk miatt a B vitaminok jobban hatnak, ha együttesen jutnak a szervezetbe mint, ha külön-külön.

A B1-, B2- és B6 vitaminokat azonos dózisokban célszerű adagolni az ideális hatás kifejtésének az érdekében.

Műtét, betegség, stressz, terhesség, szoptatás alatt, nehéz fizikai munkát végzőknél nagyobb a szervezet szükséglete.

Cukorbetegnél és fertőző betegnél is nő a szervezet B vitamin igénye

Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.

Esetenként enyhe vízhajtó hatása is lehet.

B1 vitamin (thiamin):

Segíti a vértermelést és az egészséges emésztést.

Étvágyjavító hatása ismert.

B1 vitamin hiánya a piroszőlősav felszaporodását okozza a vérben és a központi idegrendszerben, emiatt szívgyengeség és ideggyengeség léphet fel. Súlyos esetben a beri-beri betegség.

B2 vitamin (riboflavin):

Egészséges nyálkahártyák és bőr biztosítéka.

Hiánya szemfáradtságot és korpásodást is okozhat, valamint a szájzug gyulladásai, berepedése is összefügg.

A bélflóra előállítja, így viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, de pl. antibiotikum kúrák után, amelyek elpusztítják a hasznos bélflórát is szükséges gondoskodni pótlásáról.

B3 vitamin (niacin):

Hiánybetegsége a pellagra, amely az egyoldalú táplálkozás következménye ott, ahol a fő táplálék a kukorica. A pellagra bőrt, a nyálkahártyákat és az idegrendszert károsítja.

A hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin.

Nagyban segíti az idegrendszerünk működését.

Fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésben.

Kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában.

A szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van.

Segíti az emésztőrendszerünk működését.

Gyulladás gátló hatása van, és csökkenti a szervezet inzulin igényét.

Csökkenti a koleszterin szintet.

Megőrzi a bőr szépségét.

B5 vitamin (pantoténsav):

Segíti a zsírsavak szállítását, és felhasználható energiává történő átalakítását.

Növeli a hormonok termelését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket.

Energia felszabadító hatása van szervezetünkben.

Hiánya, haj és fejbőr rendellenességekhez vezethet, okozhat fáradékonyságot, fáradtságot, gyengeség érzetét idézheti elő, alvászavarokat, emellett bélrendszeri megbetegedéseket is előidézhet. Ritka esetben, kéz- és lábzsibbadáshoz is vezethet, illetve izomgörcsöket okozhat. Gyomorégések következtében is az orvos nagy mennyiségű (1000mg) pantoténsav fogyasztását szokta javasolni.

A pantoténsav fontos szerepet játszik, a stressz, depresszió szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében.

Herpesz és gasztritisz megszüntetésében is szerepet játszik.

B6 vitamin (pyridoxin):

A fehérjék feldolgozásában, lebontásában és izomszövetek felépítésében, karbantartásában fontos szerepe van (izomgörcsök).

Kedvező hatással van a szív és érrendszerre.

Emésztés után 8 órán belül kiürül a szervezetből ezért rendszeresen pótolni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítménnyel.

Megnő a B6 vitamin szükségletünk, ha magas fehérjetartalmú étrendet követünk.

Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez.

B6 vitamin kell ahhoz, hogy a B12 vitamin jól felszívódjék.

Segít megakadályozni különböző idegi és bőrbetegségeket.

Enyhíti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket.

Természetes vizelethajtó szerként is működik.

B7 vitamin (biotin):

Hiánya bőrbetegséget, bőrhámlást, a haj elsatnyulását, hajhullást okoz.

Nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásban, növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében.

A szövetek növekedéséhez és egészséges működéséhez szükséges.

Leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel (fehérje- szénhidrát-, aminosav-, koleszterin anyagcsere)

Nélkülözhetetlen a növekedéshez.

Csökkenti az ekcémás tüneteket és enyhíti az izomfájdalmakat.

B9 vitamin (folsav):

Hiányában működésképtelen lenne az agy, a máj, a vese, a toboz-, és a pajzsmirigy, a köztiagy és a vérlemezkék.

Részt vesz a zsíranyagcserében, a B8-vitaminhoz hasonlóan zsírbontó hatású.

Közreműködik az idegsejtek közötti idegingerületek továbbításában.

Az agysejtek táplálásában fontos szerepet játszik.

Nyugtató hatású, egyesek szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől.

Növeli az életkedvet, lelkesedést, mert az agy- és idegsejtekben a szerotonin és noradrenalin termelést fokozza.

Szükséges az érelmeszesedés megakadályozásához, az érrendszer egészségének fenntartásához.

A haj növekedésében is szerepet játszik.

Csökkentheti a magas vérnyomást.

A kolinnal (másik B-komplex tag) együtt csökkenti a koleszterinszintet.

Segíti az anyatejképződést.

Segít leküzdeni a vérszegénységet.

B12 vitamin (kobalamin):

Igen kis adagokban is hatásos. Ez az egyetlen vitamin, aminek egy fémion (kobalt) nélkülözhetetlen alkotórésze.

Nem túl szerencsésen a gyomorból szívódik fel: közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást érjen el a szervezetben. Nehezen szívódik fel.

Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását így megelőzi a vérszegénységet. Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát.

Növeli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó-képességet

B12-vitamint a növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni.

Inozitol

Szintén a nagy létszámú B-vitamin komplex tagja,  zsírban oldódó  vitamin.  Javasolt napi bevitelét még nem állapították meg, átlagosan egy felnőtt kb 1 g-ot fogyaszt belőle naponta. Sok kávé fogyasztása esetén a szervezet az átlagosnál több inozitolra szorul.

A sejtmembrán felépítésében fontos szerepe van.

 A zsírok és a koleszterin helyes anyagcseréjében, valamint az agysejtek táplálásában is segít. Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a hajhullást, nyugtató hatású.

Hiánybetegsége az ekcéma.

C-vitamin

Döntő szerepe van a kollagén képződésében, a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak megújulásában illetve gyógyulásában.

Elősegíti a vas fölszívódását.

Gyógyítja a sebeket és az égési sérüléseket.

Elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkentését.

Segít megelőzni a különböző vírus- és baktériumfertőzéseket, és általában stimulálja az immunrendszer működését.

Gátolja egyes rákkeltő anyagok képződését.

Csökkenti a vénás vérrögök gyakoriságát.

Segít a nátha megelőzésében és kezelésében.

Mérsékli sok természetes allergén anyag hatását.

Természetes hashajtó.

A C-vitamin bioflavonoidokkal, kalciummal és magnéziummal együtt hat a legjobban.

E-vitamin (tokoferol)

Zsírban oldódó vitamin, ami a májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izmokban, a herékben, a méhben, a vérben, valamint a mellékvesékben és az agyalapi mirigyben raktározódik.

Mindazonáltal a többi zsíroldékony vitaminnal ellentétben az E-vitamin csupán viszonylag rövid ideig marad meg a szervezetben.

Erélyes antioxidáns hatású vitamin, azért rendszeres szedése lassítja a szervezet öregedési folyamatait.

Fokozza az A-vitamin hatását. Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a légszennyeződés károsító hatásai ellen.

Fontos értágító és alvadás gátló hatása, így a trombózis kockázatát csökkenti.

Mérsékli a fáradtságot.

Akadályozza a durva hegesedéseket, külsőleg és belsőleg egyaránt.

Vizelethajtó hatása révén csökkenti a vérnyomást.

Elősegíti a vetélés megelőzését.

Enyhíti a lábizom görcsöket.

Hiánybetegsége a vörösvértest-pusztulás, izomsorvadás, szaporodási zavarok.

https://www.biosziget.hu/vitaminok-asvanyi-anyagok-omega3/e-vitamin

F vitamin (linol és linolénsav, arachidonsav, esszenciális zsírsavak)

Nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztása esetén nő a szervezet F-vitamin igénye.

 Segíti az egészséges testsúly elérését és megtartását.

Az F- vitamin a sejthártya építőanyaga.

Csökkenti a trombózis és koleszterinképzést.

Csökkenti a vérnyomást, tágítja a vérereket.

Fokozza az inzulin hatását.

Gyulladáscsökkentő és ízületi gyulladás csökkentő hatása van.

Kedvezően hat az agy működésére, jó közérzetet ad.

Az F- vitamin hiánya bőrproblémákat, fertőzésekre való hajlamot, ízületi gyulladást, terméketlenséget vagy teherbeesési nehézséget, érzelmi problémákat- stresszre való hajlamot okozhat.

H-vitamin (biotin, koenzim-R)

A B-vitamin-komplex tagja.

Szükség van rá a normális zsír- és fehérje-anyagcseréhez.

A B2-, B3-, B6- és A-vitaminokkal együtt szinergista hatása van a bőr egészségére.

 Késlelteti az őszülést és gátolja a hajhullást.

Enyhíti az izomfájdalmakat.

Hiánybetegsége az arc és a test ekcémája, kimerültség, zsír-anyagcserezavarok.

K-vitamin (menadion)

Zsírban oldódó vitamin.

Nélkülözhetetlen a véralvadásban fontos szerepet játszó protrombin képződéséhez, ezért segít megakadályozni a belső vérzéseket.

Mérsékli a menstruációs vérveszteséget.

Hiánybetegsége a coeliakia, sprue, colitis.

P vitamin (permeabilitási vitamin)

A P- vitamin a hajszálerek áteresztőképességét (permeábilitás) szabályozza, hiányában áteresztővé válnak a kiserek, vérzések léphetnek fel.

Minden 500 mg C-vitamin helyes hasznosulásához kb 100 mg P-vitamin szükséges, azaz a P-vitamin a C-vitaminnal együtt szinergista hatású.

A C-vitamin felszívódásához és hasznosulásához szükséges. Akadályozza a C-vitamin oxidációs tönkremenetelét.

Akadályozza a fogínyvérzést.

Segít az ödéma kezelésében és a belsőfül betegsége okozta szédülés ellen.

Hiánybetegsége a hajszálerek törékenysége (véraláfutások).

U vitamin (metil-metionin)

Az U- vitamint amikor felfedezték, tulajdonságai alapján a vitaminok közé sorolták, azóta kiderült, hogy tulajdonképpen a methioninsavak családjába tarozik, de „ráragadt” az eredeti neve, mint U- vitamin.

Az U-vitamin a metionin aktivált alakja. Elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának gyógyulását.

Az U- vitamin védi a sejtfalakat, nyálkahártyákat a sérüléstől és elősegíti a regenerációjukat (gyomor, bélnyálkahártya).

Az U- vitamin gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és segíti az immunrendszer folyamatait, fekély ellenes vitaminnak is nevezik.

https://www.biosziget.hu/vitaminok-asvanyi-anyagok-omega3