Leírás és Paraméterek
A pisztácia komoly L-arginin forrás, amit a kutatók csodamolekulának tartanak, ez ugyanis testünk sok folyamatának működésében fontos szerepet tölt be.
A pisztáciában jelenlévő zsírok a „jó zsírok”, egyszeresen telítetlen zsírsavak, tehát nem rakódnak le és könnyen elégnek. Ha rendszeresen a napi étrendünkbe foglaljuk, segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, segítheti csökkenteni magas vérnyomást.
Antioxidánsokat tartalmaz.
Vitaminok közül A-, E-vitamint, luteint tartalmaz.
Ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, vas és réz tartalma említésre méltó.
A pisztácia története
Eleinte Ázsia nyugati vidékein termesztették, majd Közép-Iránon keresztül eljutott a Földközi-tenger környéki országokba. A Római birodalom terjeszkedésének hatására ekkorra már egész Európában elterjedt.
Legismertebb pisztáciát termelő országok: USA/San Joaquin-völgy, Irán, Törökország, Szíria, India, Pakisztán.
Legismertebb faja a Pistacia vera, egy gyümölcsöző fa, mely Szíriából, Görögországból, Iránból és Nyugat-Ázsiából származik. A pisztácia fa nem tűri a nagy nedvességet, a párát, de jól viseli a meleget és általában csak kétévente terem.
A pisztácia akkor érett, amikor a héja hosszában megnyílik. A meg színe változatos, a sárgától a zöldig. A mély zöld színű mag a legértékesebb.
Leírás
A pisztácia komoly L-arginin forrás, amit a kutatók csodamolekulának tartanak, ez ugyanis testünk sok folyamatának működésében fontos szerepet tölt be.
A pisztáciában jelenlévő zsírok a „jó zsírok”, egyszeresen telítetlen zsírsavak, tehát nem rakódnak le és könnyen elégnek. Ha rendszeresen a napi étrendünkbe foglaljuk, segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, segítheti csökkenteni magas vérnyomást.
Antioxidánsokat tartalmaz.
Vitaminok közül A-, E-vitamint, luteint tartalmaz.
Ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, vas és réz tartalma említésre méltó.
A pisztácia története
Eleinte Ázsia nyugati vidékein termesztették, majd Közép-Iránon keresztül eljutott a Földközi-tenger környéki országokba. A Római birodalom terjeszkedésének hatására ekkorra már egész Európában elterjedt.
Legismertebb pisztáciát termelő országok: USA/San Joaquin-völgy, Irán, Törökország, Szíria, India, Pakisztán.
Legismertebb faja a Pistacia vera, egy gyümölcsöző fa, mely Szíriából, Görögországból, Iránból és Nyugat-Ázsiából származik. A pisztácia fa nem tűri a nagy nedvességet, a párát, de jól viseli a meleget és általában csak kétévente terem.
A pisztácia akkor érett, amikor a héja hosszában megnyílik. A meg színe változatos, a sárgától a zöldig. A mély zöld színű mag a legértékesebb.