Leírás és Paraméterek
A mazsola a friss szőlőszem nedvességtartalmának a negyedét őrzi meg.
Rendszeres fogyasztása karbantarthatja az emésztést, lúgosít, méregtelenít, javíthatja a szem egészségét. Sok káliumot, magnéziumot, vasat és B-komplex vitaminokat, A-vitamint, béta-karotint tartalmaz. Antioxidáns hatása van. A mazsola jót tesz a bőrnek, a hajnak és a körömnek.
A mazsola önmagában fogyasztva is nagyon finom, de meleg tej mellé a legfinomabb. Csökkenti az éhségérzetet, a benne lévő gyümölcscukor gyorsan felszívódik. Mazsolával ízesítenek nagyon sokféle süteményt, tortát, töltelékeket, fagylaltokat, pudingokat, zabkását és müzliket.
Vannak olyan szőlőfajták, amelyek mag nélküliek, vagy csak egy magjuk van. Ezek a legalkalmasabbak mazsola előállítására.
A mazsola készítés legegyszerűbb módja, hogy a szemeket nem szüretelik le a tőkéről, hanem hagyják a tőkán megaszalódni. A másik módja gépi aszalás. Erre a célra is a szőlőszemeket gondosan szüretelik, hogy az apró kis kocsányok ne maradjanak rajtuk. Átmosás és szárítás után aszalógépekkel aszalják.
Mazsola termelésben élenjáró országok: Törökország, Görögország, Oroszország, Örményország, Grúzia, Ausztrália, Irán, Kalifornia/USA. Magyarországon a mazsolát a XVI. század óta ismerik.
Leírás
A mazsola a friss szőlőszem nedvességtartalmának a negyedét őrzi meg.
Rendszeres fogyasztása karbantarthatja az emésztést, lúgosít, méregtelenít, javíthatja a szem egészségét. Sok káliumot, magnéziumot, vasat és B-komplex vitaminokat, A-vitamint, béta-karotint tartalmaz. Antioxidáns hatása van. A mazsola jót tesz a bőrnek, a hajnak és a körömnek.
A mazsola önmagában fogyasztva is nagyon finom, de meleg tej mellé a legfinomabb. Csökkenti az éhségérzetet, a benne lévő gyümölcscukor gyorsan felszívódik. Mazsolával ízesítenek nagyon sokféle süteményt, tortát, töltelékeket, fagylaltokat, pudingokat, zabkását és müzliket.
Vannak olyan szőlőfajták, amelyek mag nélküliek, vagy csak egy magjuk van. Ezek a legalkalmasabbak mazsola előállítására.
A mazsola készítés legegyszerűbb módja, hogy a szemeket nem szüretelik le a tőkéről, hanem hagyják a tőkán megaszalódni. A másik módja gépi aszalás. Erre a célra is a szőlőszemeket gondosan szüretelik, hogy az apró kis kocsányok ne maradjanak rajtuk. Átmosás és szárítás után aszalógépekkel aszalják.
Mazsola termelésben élenjáró országok: Törökország, Görögország, Oroszország, Örményország, Grúzia, Ausztrália, Irán, Kalifornia/USA. Magyarországon a mazsolát a XVI. század óta ismerik.