Leírás és Paraméterek
A csontok építéséhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel, és a mákszemek jelentik az egyik leggazdagabb kalciumforrást. Hetente legalább 3 alkalommal fogyasztva rendkívül hatásos a csontritkulás megelőzésben és gyógyításában.
Nagy mennyiségben tartalmaz más ásványi anyagokat is: cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot.
A vitaminok közül értékes B1-B6-, B2-, niacinforrás.
A mákos étel fogyasztása megtisztítja az emésztőrendszert, mivel magához köti a lerakódott salakanyagokat. Emiatt ilyenkor bőven kell folyadékot fogyasztani.
A mák felhasználása:
A mákot leggyakrabban tésztákhoz, számtalan süteményhez, réteshez, kenyérfélékhez, édességekhez és müzlikben használjuk.
A mák őshazája Közép-Ázsia, de az egész világon elterjedt. Magyarországon is régóta termesztik. Étolajat sajtolnak belőle és egyes részeit a gyógyszeripar is felhasználja görcsoldók, köhögéscsillapítók, fájdalomcsillapítók hatóanyagaként.
100 gramm mák tápértéke:
Energia KJ-ban: 2227
Energia Kcal-ban: 525
Zsír: 41,56 g
- amelyből telített zsírsav: 4,52 g
Szénhidrát: 28,13 g
- amelyből cukor: 2,99 g
Fehérje: 17,99 g
Só: 0,03 g
Leírás
A csontok építéséhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel, és a mákszemek jelentik az egyik leggazdagabb kalciumforrást. Hetente legalább 3 alkalommal fogyasztva rendkívül hatásos a csontritkulás megelőzésben és gyógyításában.
Nagy mennyiségben tartalmaz más ásványi anyagokat is: cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot.
A vitaminok közül értékes B1-B6-, B2-, niacinforrás.
A mákos étel fogyasztása megtisztítja az emésztőrendszert, mivel magához köti a lerakódott salakanyagokat. Emiatt ilyenkor bőven kell folyadékot fogyasztani.
A mák felhasználása:
A mákot leggyakrabban tésztákhoz, számtalan süteményhez, réteshez, kenyérfélékhez, édességekhez és müzlikben használjuk.
A mák őshazája Közép-Ázsia, de az egész világon elterjedt. Magyarországon is régóta termesztik. Étolajat sajtolnak belőle és egyes részeit a gyógyszeripar is felhasználja görcsoldók, köhögéscsillapítók, fájdalomcsillapítók hatóanyagaként.
100 gramm mák tápértéke:
Energia KJ-ban: 2227
Energia Kcal-ban: 525
Zsír: 41,56 g
- amelyből telített zsírsav: 4,52 g
Szénhidrát: 28,13 g
- amelyből cukor: 2,99 g
Fehérje: 17,99 g
Só: 0,03 g