Leírás és Paraméterek
A lenmag rendkívül sokrétű összetevőinek köszönhetően nélkülözhetetlen táplálék. Káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban gazdag és értékes fehérjéket, B-, A- és E-vitaminokat tartalmaz.
Vasat, ként, cinket is találunk benne.
A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat.
Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak legjobb növényi forrása.
Gátolja a káros zsírok lerakódását az erek falán.
Védi a kapillárisokat, az agyban és a vesében futó ereket.
Mivel beolajozza a porcokat, enyhíti az ízületi fájdalmakat.
Bőrnyugtató, sebgyógyító és köhögéscsillapító.
Emésztést serkentő.
A lenmag magas rosttartalmával segíti a méreganyagok mielőbbi kiürülését és támogatja a tápanyagok jobb felszívódását.
A lenmagból készülő liszt
A magból hideg sajtolással kinyerik az olajat, majd megfelelő finomságú lisztté őrlik. Őrleményként más lisztekkel is keverhető.
Mivel a lenmagliszt nagy mennyiségű folyadékot képes magába szívni, ételeket sűríthetünk vele. Sütéskor a hagyományos liszt egy részét kiválthatjuk lenmagliszttel, ilyenkor ne felejtsünk el több folyadékot hozzáadni. A lenmagliszttel készített kenyerek, péksütemények, kekszek hamarabb ropogósra sülnek.
A lenmag története
A lenmagot találóan nevezik a magok királynőjének. A legősibb kultúrnövények közé tartozik.
Argentína, Marokkó, India, Belgium és Magyarország a legismertebb lentermesztő országok.
A len szavunk szláv eredetű, ami arra utal, hogy a honfoglaló magyarság körében a len és annak feldolgozása a kárpát-medencei népektől terjedt el.
100 gramm lenmag tápértéke:
Energia KJ-ban: 2130
Energia Kcal-ban: 511
Zsír: 31 g
- amelyből telített zsírsav: 2,4 g
Szénhidrát: 31 g
- amelyből cukor: 0,3 g
Fehérje: 25 g
Só: 0,19 g
Leírás
A lenmag rendkívül sokrétű összetevőinek köszönhetően nélkülözhetetlen táplálék. Káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban gazdag és értékes fehérjéket, B-, A- és E-vitaminokat tartalmaz.
Vasat, ként, cinket is találunk benne.
A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat.
Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak legjobb növényi forrása.
Gátolja a káros zsírok lerakódását az erek falán.
Védi a kapillárisokat, az agyban és a vesében futó ereket.
Mivel beolajozza a porcokat, enyhíti az ízületi fájdalmakat.
Bőrnyugtató, sebgyógyító és köhögéscsillapító.
Emésztést serkentő.
A lenmag magas rosttartalmával segíti a méreganyagok mielőbbi kiürülését és támogatja a tápanyagok jobb felszívódását.
A lenmagból készülő liszt
A magból hideg sajtolással kinyerik az olajat, majd megfelelő finomságú lisztté őrlik. Őrleményként más lisztekkel is keverhető.
Mivel a lenmagliszt nagy mennyiségű folyadékot képes magába szívni, ételeket sűríthetünk vele. Sütéskor a hagyományos liszt egy részét kiválthatjuk lenmagliszttel, ilyenkor ne felejtsünk el több folyadékot hozzáadni. A lenmagliszttel készített kenyerek, péksütemények, kekszek hamarabb ropogósra sülnek.
A lenmag története
A lenmagot találóan nevezik a magok királynőjének. A legősibb kultúrnövények közé tartozik.
Argentína, Marokkó, India, Belgium és Magyarország a legismertebb lentermesztő országok.
A len szavunk szláv eredetű, ami arra utal, hogy a honfoglaló magyarság körében a len és annak feldolgozása a kárpát-medencei népektől terjedt el.
100 gramm lenmag tápértéke:
Energia KJ-ban: 2130
Energia Kcal-ban: 511
Zsír: 31 g
- amelyből telített zsírsav: 2,4 g
Szénhidrát: 31 g
- amelyből cukor: 0,3 g
Fehérje: 25 g
Só: 0,19 g