Leírás és Paraméterek
A datolya története:
A datolyának Ázsia az őshazája, az alma mellett a második gyümölcs, amelyet a Biblia is említ. A datolya a főníciai kereskedők által terjedt el már az ókor során, főleg a mai Libanon területén, emiatt nevezzük főnixpálmának is. A cukor elődjeként, édesítésre használták a konyhában, méz és datolyabor is készült a finom gyümölcsből. Az élet fájának vagy áldott fának is nevezett növényt még a Korán is megemlíti, bizonyítva ezzel, hogy az emberiség történelmében is előkelő szerep jut a datolyának.
A datolyapálmának 10-nél több fajtáját ismerjük, de a termése nem mindegyiknek fogyasztható, pl. a Kanári Datolyapálmák termése nem ehető.
Európa legnagyobb pálmaerdeje Kréta szigetén van, itt terem a közkedvelt Krétai Datolyapálma.
A datolya jellemzői:
A datolya bővelkedik fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban.
A datolyát nevezik a sivatag kenyerének is, mivel igen magas a cukortartalma, ellenben zsír-, koleszterin- és nátriummentes. Ezáltal kiemelkedő energiaforrás.
Bővelkedik fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban.
Megtalálható benne az A, a B, a C és a D vitamin.
Ásványi anyagok közül a kalcium, kén, cink, vas, kálium, foszfor, magnézium, mangán, réz forrása.
Magas a rosttartalma, támogatja az emésztést.
Vértisztító, segíthet májbetegség esetén, támogathatja a légzőszervek működését, és pajzsmirigy alulmüködés esetén is jó hatása lehet.
Fogyasztásával bőrünknek is jót teszünk, csökkenthetjük a ráncokat.
A datolyát nyersen és aszalva is fogyaszthatjuk, mindkettő finom alternatíva, egyéni ízlésünk döntsön. A magozott datolya finom csemege és kitűnő energiaforrás
Ha a magos datolya mellett döntünk, a magokat kiszedhetjük, és helyüket saját ízlésvilágunknak megfelelő finomsággal pótolhatjuk: dióval, mandulával, sajttal, fűszeres sajtkrémmel vagy zöldségkrémmel, vagy akár marcipánnal. A töltött datolyát csokoládéba is márthatjuk. Így tovább fokozhatjuk az ízélményt saját magunk és vendégeink számára is.
A magozott datolya sokféle módon felhasználható:
Előételekhez, szószokhoz, ragukhoz, köretekhez vagy desszertekhez. Saláták is ízesíthetők datolya darabkákkal, gyümölcs és magos saláták remek kiegészítője.
A rizs és a kuszkusz például két olyan köret, melyhez nagyon passzolnak az apróra vágott datolya darabkák. Legtöbb ételünknél a mazsolát is helyettesíthetjük vele.
Desszertekhez szinte korlátlanul felhasználható. Datolyával készült édességeknél érdemes figyelembe venni magas cukortartalmát, így süteményeinkhez kevesebb cukrot kell tegyünk.
A szárított datolya passzolhat pitékbe, tortákba, tortakrémekbe, különböző kevert tésztás süteményekbe vagy muffinok tésztájába keverhető. Vagy ott van a jól ismert püspökkenyér, melynek töltelékét jól kiegészítheti.
Mindezek felett datolyából készülhet fagylalt, szirup, édes massza vagy puding.
Szárított datolya lehet kenyereket, zsemléket vagy más pékáruk, péksütemények ízesítője.
A datolyát használhatjuk tészták alapanyagaként is, liszt helyett. Ez különösen lisztérzékenyeknek jelenthet alternatívát. Magas cukortartalma miatt fogyasztása diabéteszeseknek nem ajánlott.
A magozott datolya hűtőszekrényben hónapokig is eláll.
Leírás
A datolya története:
A datolyának Ázsia az őshazája, az alma mellett a második gyümölcs, amelyet a Biblia is említ. A datolya a főníciai kereskedők által terjedt el már az ókor során, főleg a mai Libanon területén, emiatt nevezzük főnixpálmának is. A cukor elődjeként, édesítésre használták a konyhában, méz és datolyabor is készült a finom gyümölcsből. Az élet fájának vagy áldott fának is nevezett növényt még a Korán is megemlíti, bizonyítva ezzel, hogy az emberiség történelmében is előkelő szerep jut a datolyának.
A datolyapálmának 10-nél több fajtáját ismerjük, de a termése nem mindegyiknek fogyasztható, pl. a Kanári Datolyapálmák termése nem ehető.
Európa legnagyobb pálmaerdeje Kréta szigetén van, itt terem a közkedvelt Krétai Datolyapálma.
A datolya jellemzői:
A datolya bővelkedik fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban.
A datolyát nevezik a sivatag kenyerének is, mivel igen magas a cukortartalma, ellenben zsír-, koleszterin- és nátriummentes. Ezáltal kiemelkedő energiaforrás.
Bővelkedik fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban.
Megtalálható benne az A, a B, a C és a D vitamin.
Ásványi anyagok közül a kalcium, kén, cink, vas, kálium, foszfor, magnézium, mangán, réz forrása.
Magas a rosttartalma, támogatja az emésztést.
Vértisztító, segíthet májbetegség esetén, támogathatja a légzőszervek működését, és pajzsmirigy alulmüködés esetén is jó hatása lehet.
Fogyasztásával bőrünknek is jót teszünk, csökkenthetjük a ráncokat.
A datolyát nyersen és aszalva is fogyaszthatjuk, mindkettő finom alternatíva, egyéni ízlésünk döntsön. A magozott datolya finom csemege és kitűnő energiaforrás
Ha a magos datolya mellett döntünk, a magokat kiszedhetjük, és helyüket saját ízlésvilágunknak megfelelő finomsággal pótolhatjuk: dióval, mandulával, sajttal, fűszeres sajtkrémmel vagy zöldségkrémmel, vagy akár marcipánnal. A töltött datolyát csokoládéba is márthatjuk. Így tovább fokozhatjuk az ízélményt saját magunk és vendégeink számára is.
A magozott datolya sokféle módon felhasználható:
Előételekhez, szószokhoz, ragukhoz, köretekhez vagy desszertekhez. Saláták is ízesíthetők datolya darabkákkal, gyümölcs és magos saláták remek kiegészítője.
A rizs és a kuszkusz például két olyan köret, melyhez nagyon passzolnak az apróra vágott datolya darabkák. Legtöbb ételünknél a mazsolát is helyettesíthetjük vele.
Desszertekhez szinte korlátlanul felhasználható. Datolyával készült édességeknél érdemes figyelembe venni magas cukortartalmát, így süteményeinkhez kevesebb cukrot kell tegyünk.
A szárított datolya passzolhat pitékbe, tortákba, tortakrémekbe, különböző kevert tésztás süteményekbe vagy muffinok tésztájába keverhető. Vagy ott van a jól ismert püspökkenyér, melynek töltelékét jól kiegészítheti.
Mindezek felett datolyából készülhet fagylalt, szirup, édes massza vagy puding.
Szárított datolya lehet kenyereket, zsemléket vagy más pékáruk, péksütemények ízesítője.
A datolyát használhatjuk tészták alapanyagaként is, liszt helyett. Ez különösen lisztérzékenyeknek jelenthet alternatívát. Magas cukortartalma miatt fogyasztása diabéteszeseknek nem ajánlott.
A magozott datolya hűtőszekrényben hónapokig is eláll.