Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zöldkagyló, Glükozamin

Zöldkagyló - porckopásraA zöldkagyló akkor keltette fel a tudomány figyelmét, mikor az új-zélandi őslakosok életkörülményeit vizsgálták. Kiderült, hogy a tengerparton élő emberek körében ismeretlen a reuma.
Egészen magas kort értek meg úgy, hogy ízületeik mindvégig rugalmasak maradtak, szemben a szárazföld belsejében élő lakossággal. Az ok: a bőséges kagyló fogyasztás.

Glükozaminban gazdag élelmiszerek a tengeri élőlények, azok közül is elsősorban a kagylók.
A “kagylók királynője”-ként emlegetett, a kizárólag Új-Zéland partvidékén élő zöldkagyló (Perna Canaliculus) magas glükozamin tartalma miatt vált népszerűvé.

Kutatások bebizonyították, hogy az új-zélandi zöldkagyló szokatlanul nagy arányban (több mint 13%) tartalmaz glukozaminglikánt amely az izületek működéséhez elengedhetetlen kenőanyag egyik legfontosabb alkotóeleme.
Továbbá tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, és emellett rendkívül gazdag telítetlen Omega-3 zsírsavakban, amelynek a gyulladáscsökkentő hatása közismert.
Mozgásszervi betegségek prevenciójában és terápiájában a zöldkagyló készítmény az egyik legfontosabb természetes eredetű és jó hatékonyságú alternatív lehetőség, amely mellékhatásoktól is mentes, pozitívan hathat a teniszkönyök, az időskori kopás, a gyulladásos, a reumatikus panaszokkal küszködők esetében.

A sejt közötti vízterek mennyisége a kor előrehaladtával csökken (kiszáradás, ráncosodás), akárcsak a szövetek rugalmassága, ami az ízületek esetében a legszembetűnőbb: fokozatosan a mozgásképesség jelentős csökkenéséhez vezet.

Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem képes előállítani, elengedhetetlenné válik annak rendszeres pótlása.
Kis mennyiségben glükozamin a legtöbb táplálékban megtalálható, azonban igazán gazdag forrást a tengeri eredetű élelmiszerek, azon belül is a kagylók főként az új-zélandi tarajos zöldkagyló jelent, mivel a kékkagyló fajták és egyéb kagylófélék nem rendelkeznek ilyen hatással.

forrás:Osteologiai közlemények 2004/2.

Porc kopásPorclágyulás, porckopás, (artózis, arthrosis):

Az egyik leggyakrabban előforduló, ízületet érintő probléma, mely során az ízület porcos felszíne fellazul vagy elkopik.
A fájdalom általában fokozatosan alakul ki, olykor ropogó, kattogó hang hallható az ízület használatakor (akár a mindennapi tevékenységek közben is: felálláskor, járáskor, lépcsőzéskor, emeléskor, hajlításkor).
A fájdalom erősödhet az ízületet érintő ismétlődő, fokozott fizikai aktivitása során (ugrálás, guggolás, futás, stb.). Ha a fájdalom (és így a kóros állapot) sokáig fennáll, az ízületet mozgató izmok, izomcsoportok gyengülése következhet be. A kóros állapot és a fájdalom miatt az ízület (pl. térd, boka) meg-megcsuklik, instabilnak tűnhet.
A kezelés lehetőségei a jegelés, pihentetés, mozgás-rehabilitáció, valamint a nem-szteroid-gyulladáscsökkentők (pl. diclofenac, ibuprofen, stb.) és a porcépülést elősegítő gyógyszerek (glükózamin, chondroitin-szulfát). Ha nagyfokú a károsodás (és így a fájdalom és mozgáskorlátozottság), akkor jönnek szóba a különböző porcot érintő műtétek.

Az izületek egészségéért

Már nem csak az időseknél, hanem minden korosztálynál előfordulnak mozgásszervi problémák.
Ennek oka, hogy nem vagyunk képesek rendszeres életmódot folytatni, így a testedzés is ötletszerűen kerül be napi programunkba. Manapság minden és mindenki eredmény-orientált, ezért testedzésünk is a fokozatosság helyett a gyors eredmények eléréséről szól.

Nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni, hogy szervezetünk csak a fokozatos és folyamatos terhelést képes károsodás nélkül elszenvedni. Az igazi probléma az, hogy a megfelelő bemelegítés és fokozatos terhelés nélküli eredmény orientált edzés nagyon gyorsan kezdi koptatni, károsítani az ízületeket, melyek az első pár évben még nem jeleznek fájdalommal.

porc kopásManapság a hangsúly a már kialakult és heveny fájdalmas ízületi problémák tüneti kezelésén van, mely kisebb mértékben a helyrealításra, nagyobbrészt a fájdalomcsillapításra helyezi a hangsúly.
A probléma valódi megoldása a megelőzés lenne, olyan természetes hatóanyagokkal, melyek megvédik az ízületeket a súlyosabb károsodástól és segítik karbantartásukat. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy autója mozgó alkatrészeinek folyamatos, jó minőségű kenés kell, ugyanezt igénylik saját ízületeink is, különösen azért, mert igen körülményes az elkopott ízületet „cserealkatrésszel” helyettesíteni, ahogy azt az autószerelők könnyedén megteszik.

A zöldkagyló kivonattal étrend kiegészítő kapszula a mozgásszervi problémák megelőzésére szolgál, illetve a mozgásszervi elváltozásokkal küszködők közérzetének javításában vállal szerepet.