Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tudnivalók a D-vitaminról

Tudnivalók a D-vitaminról Napjainkban mindenki hallott már a D-vitamin jótékony hatásairól, ahogyan arról is, hogy szervezetünk napfény hatására termeli azt. Csontjaink védelme és izomerőnk fokozása mellett a D-vitamin a betegségekkel szembeni védekezőképességünkre is pozitív hatást gyakorol.

A nyári hónapokban az egészséges embereknek nincs szükségük D-vitamin pótlásra, hiszen a nyári időszakban 10-30 perc napon töltött idő elegendő a vitamin megfelelő szintű termelődéséhez, (ez napi 2000 nemzetközi egység).

A felső légúti betegségek esetében pozitív hatása van a D-vitamin pótlásának. A meghűlés, influenza és más enyhébb vírusok által is okozott felső légúti betegség télen gyakrabban fordul elő, ebben szerepe lehet az alacsonyabb D-vitamin szintnek is. Vagyis úgy tűnik, a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol.

A kutatók szerint az is lehetséges, hogy az alacsony D-vitamin-szint nem közvetlenül teszi kiszolgáltatottabbá a szervezetet a vírussal szemben, csupán elindít olyan folyamatokat, amelyek az immunrendszer gyengüléséhez, így a betegség kialakulásához vezethetnek. Már vizsgálják, hogy a D-vitamin szedése milyen hatással van a koronavírusos betegek állapotára, azonban ennek a kutatásnak az eredménye még várat magára.

Adagolás: Az sem jó, ha kevés, és az sem, ha túlságosan sok van belőle. A tudomány mai állása szerint normális étrend mellett csak annak érdemes D-vitamint szednie, aki nem tud elegendő időt napon tölteni, illetve táplálkozásából nem jut elegendőhöz.

https://www.biosziget.hu/vitaminok-asvanyi-anyagok-omega3/vitamin-asvanyi-anyag-omega3-k-es-d-vitamin

Forrás:

https://semmelweis.hu/hirek/2020/05/26/segitheti-e-a-d-vitamin-a-virusfertozesek-elleni-vedelmet/