Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szemtorna , látástréning, szemwelness, szem masszázs

Tippek látásjavításhoz

A termékeket itt találod

szem_200Hogyan szüntethetjük meg a már kialakult látáshibákat (rövidlátás, távollátás, időskori szemgyengeség, az asztigmatizmus egyes esetei)?
A megoldás egyszerű és nagyszerű: mivel a látáshibák okai bizonyos szemállapotok konzerválódásában keresendőka szemnek mozgásra, gimnasztikára, pihenésre és ellazulásra van szüksége, hogy ismét rugalmassá váljon. Ezt bármely más izmunk esetében mindenki kézenfekvőnek és magától értetődőnek gondolná, miért pont a szemizmok jelentenének kivételt a szabály alól?

Következzen néhány hasznos gyakorlat azoknak, akik szeretnék karban tartani, illetve javítani látásukat:

JÓ TANÁCSOK SZÁMÍTÓGÉPPEL DOLGOZÓKNAK

A monitor  egyelőre  kétdimenziós felület, ráadásul függőleges, a szemünk számára azonban a három dimenzió a természetes. További megterhelést jelent, hogy a képernyő világít, tehát közvetlenül a fényforrásba kell néznünk. Ha el akarjuk kerülni a viszkető-égő-kivörösödött szem “gyönyöreit”, munka közben időnként nézzünk el a szoba távolabbi sarkába vagy ki az ablakon! Legeltessük egy ideig szemünket zöld felületen vagy akár egy szép képen!

A munkáltatónak a munkafolyamatokat úgy kell megszerveznie, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést 60 percenként legalább tízperces (össze nem vonható) szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.

Szemtorna gyakorlatok

1. Tenyerezés

tenyerezes_272Napi 2-3-szor 10 percig végezzük a gyakorlatot. Helyezkedjünk el kényelmes ülésben az asztal előtt, könyököljünk rá és hajtsuk a fejünket a tenyerünkbe. Az ujjak enyhén keresztezzék egymást, a tenyerünket tartsuk lazán, ne nyomjuk a szemgolyót! A szemünket csukjuk be, és élvezzük, hogy pihen. A relaxáció akkor tökéletes, ha csak feketeséget látunk, minden egyéb szín és forma a szemizmok feszültségére utal, amely a percek múltával enyhül, alábbhagy. Ha jólesik, a háttérben relaxációs zene szólhat.

2. Pislogás

A pislogás során a szemhéj benedvesíti a szaruhártya felszínét, ezzel megakadályozza annak kiszáradását. Szokjunk rá, hogy 5-10 másodpercenként pislogunk egyet! Ez a normális gyakoriság, csak feszült idegállapotban könnyen megfeledkezhetünk róla.

3. Szemfürdő

Reggel-este mossuk meg a szemünket! Reggel, ébredés után csukott szemünket nedvesítsük be előbb meleg, majd hideg vízzel (20-20-szor)! Este, lefekvés előtt pont fordítva, előbb 20 hideg vizes, majd 20 meleg vizes öblítés következzék! A hideg víz élénkít, öszszehúzza az ereket, a meleg pedig ellazít, így a váltófürdő serkenti a szem vérkeringését. Elalvás előtt már ne olvassunk és főleg ne nézzünk tévét, mert újra megfeszülnek tőle szemizmaink!

4. Természetes nézés

Ne fixáljunk mereven egy pontot a tekintetünkkel, mindig mozgassuk, tornáztassuk, jártassuk a szemünket, hadd ugráljon közelebbről távolabbra és vissza! Mivel ilyenkor, ha élesen akarunk látni, folyamatosan változtatni kell a fókusztávolságon, a szemlencse, a függesztőrostok és a szemizmok állapota pillanatról pillanatra változik, ez remek torna a szem számára.

5. Közel-távol

A szem alkalmazkodókészségét jelentősen javíthatjuk a következő gyakorlattal. Fogjunk mindkét kezünkbe egy-egy ceruzát vagy egyéb alkalmas tárgyat! Ha semmi sincs éppen kéznél, nyújtsuk ki a mutatóujjunkat! Egyik kezünket tartsuk szemünk előtt kb. 15 cm távolságban, a másikat nyújtsuk ki olyan messzire, amennyire csak tudjuk! Fixáljuk pár másodpercig a közelebbi kezünket (vagy a benne lévő tárgyat), majd a távolabbit, aztán ismét a közelebbit és így tovább 10-szer! Napjában háromszor ismételjük a gyakorlatot!

Szem-Pontok, szemakupresszúra

Az akupunktúra, a kínai tűgyógyászat mára közismertté vált. Talán kevésbé terjedt el atűszúrást helyettesítő pontmasszázs, az akupresszúra, holott hasonló elven és hatással működik, mint az akupunktúra. A pontmasszázs esetében is azokat a pontokat kell kiválasztani, melyek kapcsolatban vannak bizonyos betegségekkel, beteg szervekkel.

A szemakupresszúrával elejét vehetjük egyéb elváltozásoknak is, a távollátás, asztigmatizmus, színvakság, arcideg-zsába, fejfájás, vagy influenza.
Kínában ezt a megelőző tevékenységet annyira komolyan veszik, hogy a szem körüli pontok masszírozását minden általános iskolában kötelezővé tették.

kínai szemmasszázs a szemgolyót közvetlenül nem érinti, csupán a szem körüli, a szemgödör peremén, illetve környezetében levő pontokat veszi kezelésbe. Mindezt csukott szemmel végzik. Érdemes néhány gyakorlatot megtanulni és alkalmazni.

szem_masszazs_5541. Tenyerünket homlokunkra téve,
hüvelykujjunkat a szemöldök belső széle alá helyezve körkörösen nyolcszor végezzünk masszírozó mozdulatokat.
2. A belső szemzug felett hüvelyk és mutató ujjunkkal összecsippentjük az orrnyergünket, s szintén nyolcszor le-fel masszírozzuk. A felfelé végzett mozgáskor ujjunkkal erőteljesebb nyomást fejthetünk ki a homlokcsont szemgödörperemet alkotó részéhez. Ez a hólyag- 1 pont.
3. Állkapcsunkat megtámasztjuk
hüvelykujjunkkal, mutató és középső ujjunkat ferdén az orrnyíllásredőktől közvetlenül oldalt helyezzük el. Középső ujjunkat visszavéve, a mutatóujj a pupilla alatt van. Ez a gyomor 2 pont. Következhet a nyolcszori masszírozás.
4. Hüvelykujjunkat helyezzük a szemgödrök külső széle és a külső szemzug közötti távolság felezőpontjától 1,8 – 2 centiméterre oldalt a
halántékra. Könyökünket megtámasztva behajlított mutatóujjunk 2. és 3. izületi bütykét az
orrnyereghez nyomva, középről kifelé, a szemöldök felett masszírozva végezzük a
gyakorlatot.