Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sóterápia, sófürdő, sóbarlang, légzésterápia, fürdő terápia asztma, asthma parajd

A só egykoron igen magas értéket képviselt, fizetőeszközként is szolgált, még az aranynál is többet ért.

Mára kezdik megismerni a só igazi értékét, mely a különböző betegségek kezelésében és megelőzésében rejlik.

A termékeket itt találod

Hargita megyében a Parajd környéki sóvidéken több helyen régóta működnek sós vizes gyógyfürdők – nem is beszélve a szovátai Medve-tóról, amely sós vizével régóta vonzza a gyógyulni vágyó látogatókat.

A sóterápia felfedezése a véletlen műve volt. Elítélteket dolgoztattak a sóbányákban és megfigyelték, hogy ezek a rabok 10-15 évvel is tovább éltek szabad embertársaikhoz képest.
Ez annak volt köszönhető, hogy a sóbányákban a só lebegő állapotban van jelen, megtisztítva a levegőt a káros baktériumoktól, allergénektől.

Ma már a sóterápiát tudatosan használják légzés- és fürdőterápia formájában.
A sónak nagy szerepe van a szervezet ionháztartásának szabályozásában, és fertőtlenítő hatása is jelentős.
Kevesen tehetik meg, hogy hetekre elutazzanak valamelyik külföldi sóbarlanghoz, és élvezzék annak gyógyító erejét. A só jótékony hatásait otthonában is élvezheti sós fürdőterápia formájában illetve telepített sóbarlangban.

Sófürdő, fürdőterápia

A sós vizes fürdők különösen mozgásszervi és reumatikus, neurológiai perifériás betegségek, nőgyógyászati és bőrproblémák esetén ajánlottak, illetve stresszoldásra relaxációs céllal.

A koncentrált, sós víznek nagyobb a hőmegtartási és közvetítő tulajdonsága, mint az édes vízé, tehát a páciens a test felmelegedését hosszabb időn keresztül fogja érezni. Ez a víz segíti a végtagokban a vérkeringést, csökkennek az ízületi és izomfájdalmak.

 

Egy 30 perces sófürdő salaktalanító hatása megfelel egy három napos böjtnek.
A sófürdő koncentrációja minimum 1% – os legyen.
Egy normál nagyságú fürdőkádnál (kb 100 l) legalább 1kg kristálysóra van szükség. Minél magasabb a koncentráció annál nagyobb a méregtelenítő hatás.
A sós fürdő használata után ne mosakodjanak, ne is törülközzenek meg, hagyják a vízcseppeket beszívódni a testbe és magától megszáradni.

Fürdősó

Fürdősóinkat természetes formában, kémiai beavatkozások nélkül forgalmazzuk, ezáltal az értékes ásványi anyagokat tartalmazzák.

A fürdősó jótékony hatása orvosilag alátámasztott, alkalmazása az alábbi betegségek kezelésére javasolt:
I. Degeneratív ízületi megbetegedések = Degenerative joint diseases (porckopásos folyamatok):
•    spondiloarthropathy (porckopás, csontkinövés)
•    coxarthrosis (csípőízületi porckopás)
•    gonarthrosis (térdízületi porckopás)
(a porckopáshoz társuló gyulladásos folyamatok megelőzésére, izomdekontrakturáló hatás, ízületi merevedés ellen).

II. Poliartikuláris reumás megbetegedések = az ízületek és lágy részek reumás megbetegedései (ízület, izom, ínszalag, ízületi tok, csonthártya, kötőszövet):
•    Rheumatoid arthritis (deformitással járó idült ízületi gyulladásos megbetegedések):
•    Spondilitis anchilopoetica Bechterew
•    Status post acute rheumatic atricular disease (post-streptococcical rheumatic fever)
•    Systemic polyarticular autoimmun inflamatory diseases:
•    Systemic Lupus Erythermatosus
•    Dermatomiositis
•    Polimyalgia rheumatica

III. Szekunder myo-arthropathiák:
•    Steroid myopathy
•    Primary gouty arthritis (intercritical gout).

IV. Esszenciális artériális hipertónia (HTN) I. stádiuma (neurogén stádium). A neuro-vegetatív tónus egyensúlyozásának a helyreállításával stabilizálja az ingadozó vérnyomásértékeket.

V. Funkcionális perifériás artériális és vénás keringési zavarok (pl. a Raynaud szindróma, erythrocyanosis), értágító hatású, ezáltal javítja a szövetek vérellátását, megelőzi a fekély kialakulását, szubjektíve a fájdalom és bizsergés csökken, a bőr elszíneződése javul.

VI. Baleset vagy műtét utáni maradványtünetek (ütés, zúzódás, törés, műtéti beavatkozás utáni maradványtünetek) felszámolása.

VII. Neuro-vegetatív disztónia (szorongásoldó, nyugtató hatású, az egyensúly helyrebillentése).

VIII. Perifériás idegrendszeri kórképek: járványos gyermekbénulás, sclerosis multiplex, Lupus erythematosus vagy baleset utáni perifériás részleges idegbénulás, ami izomsorvadással társul (a sérült végtag fürdetése javítja a vérkeringést, növeli az izomtömeget, az izomerőt fokozza, fékezi vagy megelőzi a sorvadást).

IX. Dermatózisok:
•    psoriasis
•    krónikus ekcéma száraz formája (nyílt seb nélkül) (a hipercheratózist szünteti, az ép szövethámosítását elősegíti, a hipercheratótikus részt felpuhítja, ezáltal a helyi specifikus gyulladáscsökkentő kenőcsök hatása érvényesülni tud).
X. A kismedencei gyulladásos kórképek (nőgyógyászati-urológiai gyulladás után, műtéti beavatkozás utáni heges-összenövéses állápotokban) esetén gyulladáscsökkentő hatású.

Ellenjavallatok:
•    magas vérnyomás II.-III. stádiuma
•    szív-, máj-, veseelégtelenség (insuficientia cordis-heparisrhenis decompensata)
•    daganatos megbetegedések: tüdő-, gyomor-, prostata-, méhrák stb.
•    heveny fertőző és ragályos megbetegedések (pl. hepatitis, parotiditis epidemica stb.)
•    nemi betegségek – fertőző stádiumban – (az aktív fázis gyógyszeres kezelése után, a maradványtünetek felszámolásában azonban hatásos).
•    nyílt, váladékozó bőrnyálkahártya-sérülések esetén  (vágás, szúrás, berepedés) fájdalmat, csípő érzést válthat ki, ellenben a hámosításban szerepe van.
•    fokozott vízvisszatartó-képesség esetén (pl. ösztrogéntúlsúly, antikoncepcionális szerek szedése idején, alsó végtag vénás-limfás keringési zavara esetén fokozza a víz visszatartását, ezáltal a lábak dagadását).
•    myasthenia gravis (az izomlazító hatás fokozza az amúgy is jelen lévő elesettséget)