Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Sólámpa - tévhitek és jótékony hatások

Sólámpa - tévhitek és jótékony hatások A sólámpák kétség kívül pompás díszei a lakásoknak, kellemes fényük és természetet idéző megjelenésük miatt. Sokan azonban nemcsak dekorációs célból vásárolnak ilyen világításokat, hanem mert úgy vélik, egészségmegörző vagy javító hatása van. Tény, hogy a só nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, és az is igaz, hogy a sós levegő jót tesz légúti megbetegedések esetén. De vajon a sólámpa is eléri ezt a kívánt hatást? Cikkünkben körbejárjuk a témát, és leírjuk, kinek és mikor ajánlott beszereznie ebből a különleges eszközből.

 

Mire jó a só?

A só voltaképpen egy kristály, ami rengeteg nátrium és klorid ionból áll, innen a tudományos neve, nátrium-klorid. Ez tulajdonképpen igaz a konyhasóra, vagy másnéven kősóra, igaz az ebből készülő jódozott sókra is, a himalája sóra, parajdi fürdősókra, de a sólámpákra is.

A só azért tud ilyen szép kristályos anyag maradni, mert a benne lévő pozitív nátrium, és negatív kloridionok erősen kapcsolódnak egymáshoz, ez az ionos kötés. A só tehát egy stabil anyag, ami önmagában nem bomlik meg, ezért is vitatják néhányan a sólámpák hatékonyságát. De a sólámpákról keringő mítoszok és igazságok azért sokszor találkoznak, ezért hamarosan megtudhatja, milyen hatásai vannak.

 

A só nélkül elképzelhetetlen lenne az életünk. Egyrészt, mert a testünk fontos alkotóeleme, ott van oldott formában a vérünkben, a verejtékünkben, számos sejtanyagcsere folyamat résztvevője. Tehát sóbevitelre szükségünk van, amit étkezésünkkel biztosítunk. Sokan ismerik a mesét a királylányról, aki sót vitt az öreg királynak, és azt mondta, annyira szereti, mint a sót. Erre az kitagadta. Majd mikor egy gazdag herceg elvette, és békülésképp meghívták a királyt az esküvőre, az ételébe nem tettek sót. Ekkor jött rá a bölcs király, milyen fontos is a só.

Valóban, a só a mindennapi életünk része: ízesítünk vele, télen sóval hatástalanítjuk a fagyos csapadékot, használják a mezőgazdaságban, a víztisztításban, és rengeteg kiegészítő készülhet belőle. Ide tartoznak a sólámpák, sókövek.

A só egészségügyi hatásai

A só azon túl, hogy a szervezetünk nélkülözhetetlen eleme, egyéb egészségügyi jelentőséggel bír. Nem véletlenül van sok gyógyvízben só; kiváló mozgásszervi panaszok esetén. A fürdősók ellazítanak, olajtartalmukkal méginkább elősegítik a test relaxációját. Ha fáj valamink, akár egy fél zacskó asztali sót is tehetünk a fürdővízbe, csodákra képes.

A só a levegőben párologva kiváló a légúti panaszokra, megfázásra, allergiára, nem véletlenül ajánlják az orvosok is. Sajnos tengerpartra nem mindenki, és nem bármikor juthat el, ennek leképezése a sószobák és sóbarlangok kitalálása.

A só (tengervíz) jót tesz a bőrnek, megszünteti a pattanásokat, fiatalítja a bőrt és antibakteriális is.

Az antibakteriális hatás érvényesülhet gargalizálás útján is; amikor fáj a torkunk, egy pohár langyos sós vízzel vagy akár Salvus-vízzel érdemes öblögetni.

Ezek az egészségügyi hatások vezettek oda, hogy a sót nagy mennyiségben kezdték bányászni, és ebből nemcsak étkezésre vagy ipari felhasználásra szántak, hanem dísztárgyak, sólámpák készítésére.

Tényleg jók a sólámpák?

Az egyszerű válasz az, hogy igen. A sólámpák számos esetben jók és hasznosak, de természetesen ezek nem gyógyszerek, és nincs klinikailag igazolt hatásuk. Ha abból indulunk ki, hogy a só rácsszerkezete nagyon stabil, akkor nem lehetünk biztosak abban, hogy annyi só jut a levegőbe belőle, mint a tengerparton sétálgatva. Ennek ellenére számos pozitív és jótékony hatása van.

A sólámpák 5 pozitív hatása

  • A sólámpák kellemes színe nyugtathatja az ember lelkét, oldhatja a stresszt, kellemes hangulatot válthat ki, és kiváló éjszakai világítás pl.a gyerekszobában. Aki hisz az energetikában, és a színterápiában, az további előnyöket vélhet felfedezni. A sóban lévő vörös szín kedvezhet a vérkeringési zavarokra, alacsony vérnyomásra, serkentheti a szervek működését.  A vörösessólámpák tehát energizálnak, aktivizálnak. A narancssárga dominanciájú segíthet asztmás, reumás panaszoknál, kedvezően hathat a köhögésre és hörghurutra. A fehér sólámpák elég ritkák, de állítólag egyensúlyba hozzák a csakrákat, és méregtelenítenek.
  • A só, amennyiben bekerül a levegőbe, jótékony hat a légzőszervekre, így segítségünkre lehet náthás, allergiás időszakban, kedvezhet az asztmának, könnyítheti a légzést. Természetesen, ha valaki gyógyszert szed ezekre, azokat nem tudja helyettesíteni. Akinek ilyen panaszai vannak, bevethet diffúzorokat is, melyek képesek sóoldatot is párologtatni.
  • Sokan alváskönnyítő, ellazító, nyugtató hatásról is beszámolnak sólámpa használatakor, ami a kellemes színnek is betudható.
  • A műszaki cikkeink használatakor sok pozitív ion kerül a levegőbe, felborul az ionegyensúly. Ezt az emberi szervezet is érzékeli, és nem tudjuk miért, de ingerültebbek vagy épp fáradékonyabbak leszünk. Bizonyos szemléletek szerint a sólámpák képesek az ionegyensúlyt a helyére billenteni.
  • Mivel a sónak antibakteriális hatása van, a levegőben keringő só oly módon is jót tesz, hogy a penészgombákat, baktériumokat elpusztíthatja. A sólámpa tehát afféle légtisztítóként is funkcionálhat..

 

Honnan származnak a sólámpák?

A sólámpák általános elnevezése, hogy himalájai sólámpa, de nem minden só ered valójában onnan. A bányászott só legnagyobb mennyisége Kínában, Pakisztánban  kerül kitermelésre, illetve a Himalájától több száz kilométerre. De ez természetesen nem von le a só értékéből vagy minőségéből.

A sólámpák különleges narancsos színét a bányákban jelenlévő vas-oxid adja. A só normál formájában fehéres, szürkés anyag.

Minden kibányászott darab egyedi, azokat vésik vagy formázzák, aztán izzó kerül beléjük. Más fajtáikba mécsest lehet tenni, és vannak már egész modern változatok, melyek pl.USB-kábelről jutnak elektromossághoz.

Hogyan használjuk a sólámpát?

Akik meg vannak győződve az ion kiegyensúlyozó hatásáról, azok azt javasolják, hogy a lámpákat olyan berendezések közelébe tegyük, melyek ez ellen hatnak. Vagyis, televízió, számítógép mellé.

Ha megnyugtatásra, hangulatvilágításra szeretnénk használni, helyezzük a hálószobába őket, vagy a gyerekszobába az ablakba, ágy mellé.

Légúti megbetegedéseknél a beteg mellé, hogy támogassa pihenését, és minél közelebb legyen a légzése a lámpához.

 

Összességében kijelenthető, hogy a sólámpák szép és kellemes hatású tárgyak, melyekkel akár egészségjavító hatást is elérhetünk, de természetesen kizárólag ezekre támaszkodni nem szabad. Érdemes belőlük beszerezni egyet a háztartásba, mert ártani nem fog, ráadásul kimondottan éke lehet a szobának.