Leírás és Paraméterek
Bio termék. Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó tönke (triticum dicoccum) forrásvíz hozzáadásával. Tojást nem tartalmaz. A tönke az ember által termesztett egyik legősibb gabona. Eredeti, természetes, valódi. Mivel az ősi gabona nem keresztezhető, megmaradt eredeti tulajdonsága. Ballasztanyagokban, ásványi anyagokban gazdag. Mivel az ősi gabona nem keresztezhető, megmaradt eredeti tulajdonsága. A tönke tészta főzés után roppanós marad. Eredeti, természetes, valódi.
Főzési idő: 8 perc
Származási hely: olasz- mezőgazdaság
Tápérték 100 g termékre:
Energia: 1505 kJ/ 356 kcal
zsír: 2,7
ebből telített zsírsav: 0,5 g
szénhidrát: 66 g
ebből cukor: 3,7 g
ballasztanyag: 7,1 g
fehérje: 13 g
só: 0,05 g
Magnézium 106 mg (25%*)
Vas 3,2 mg (23%*)
Cink 3,2 mg (32%*)
B1-Vitamin 0,47 mg (43%*)
B6-Vitamin 0,36 mg (26%*)
A tönke (triticum dicoccum) a búzafélék családjához tartozik és az egyik legősibb gabonafajtaként tartják számon. Az Eufrátesz és a Tigris folyók közti termékeny földről – a mai Szíria és Irán területéről – származik, ahol létezése az időszámításunk előtti 8200. évig visszakövethető. A tönke a fáraók gabonája is volt, amelyet történelmi források szerint Cézár vitt be Rómába Kleopátra feletti győzelme után. Itt aztán a tönke hamar a kenyérkészítés legfontosabb alapanyaga lett. Az alakor (triticum monococcum) mellett egészen a középkorig nagyrészt a tönke biztosította az európai lakosság szénhidrát- és ásványi anyag-szükségletének kielégítését. A 18. századtól kezdve azonban nagyobb terméshozamú gabonafélék szorították vissza.
A tönke pelyvás gabonaféle, ami azt jelenti, hogy a gabonaszemet körülvevő pelyva szorosan rátapad a magra és még aratáskor sem válik le róla. Ezáltal a tönke feldolgozása sokkal nagyobb erőfeszítést igényel, mint a búzáé vagy a rozsé. Ugyanakkor ez a különleges burok igen erős védelmet nyújt a kártékony környezeti hatások ellen, így például megvédi a szemet a gombásodástól. A tönkekalász fekete színe a káros UV-sugárzástól védi a magot. Különösen az ökológiai gazdálkodásban becsülik nagyra előnyös tulajdonságait, mint például igénytelenségét. Termesztése hozzájárul a biológiai sokszínűség megőrzéséhez és ezáltal környezetünk védelméhez!
Felhasználása:
A tönke kifejezetten magas tápértékű élelmiszer. Különösen gazdag ásványi anyagokban, így magnéziumban, vasban, cinkben, B1-, B6- és E-vitaminban. A búzához képest 10-20 százalékkal több folsavat tartalmaz. Fontos fehérje- és rostforrás.
A tönke tökéletesen alkalmas tésztafélék előállítására. Mivel a tönkeszem keményebb, mint a búza, pompás „al dente” hatást vált ki, vagyis a tönke tészta roppanósra fő. Enyhén diós ízhatású.
Leírás
Bio termék. Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó tönke (triticum dicoccum) forrásvíz hozzáadásával. Tojást nem tartalmaz. A tönke az ember által termesztett egyik legősibb gabona. Eredeti, természetes, valódi. Mivel az ősi gabona nem keresztezhető, megmaradt eredeti tulajdonsága. Ballasztanyagokban, ásványi anyagokban gazdag. Mivel az ősi gabona nem keresztezhető, megmaradt eredeti tulajdonsága. A tönke tészta főzés után roppanós marad. Eredeti, természetes, valódi.
Főzési idő: 8 perc
Származási hely: olasz- mezőgazdaság
Tápérték 100 g termékre:
Energia: 1505 kJ/ 356 kcal
zsír: 2,7
ebből telített zsírsav: 0,5 g
szénhidrát: 66 g
ebből cukor: 3,7 g
ballasztanyag: 7,1 g
fehérje: 13 g
só: 0,05 g
Magnézium 106 mg (25%*)
Vas 3,2 mg (23%*)
Cink 3,2 mg (32%*)
B1-Vitamin 0,47 mg (43%*)
B6-Vitamin 0,36 mg (26%*)
A tönke (triticum dicoccum) a búzafélék családjához tartozik és az egyik legősibb gabonafajtaként tartják számon. Az Eufrátesz és a Tigris folyók közti termékeny földről – a mai Szíria és Irán területéről – származik, ahol létezése az időszámításunk előtti 8200. évig visszakövethető. A tönke a fáraók gabonája is volt, amelyet történelmi források szerint Cézár vitt be Rómába Kleopátra feletti győzelme után. Itt aztán a tönke hamar a kenyérkészítés legfontosabb alapanyaga lett. Az alakor (triticum monococcum) mellett egészen a középkorig nagyrészt a tönke biztosította az európai lakosság szénhidrát- és ásványi anyag-szükségletének kielégítését. A 18. századtól kezdve azonban nagyobb terméshozamú gabonafélék szorították vissza.
A tönke pelyvás gabonaféle, ami azt jelenti, hogy a gabonaszemet körülvevő pelyva szorosan rátapad a magra és még aratáskor sem válik le róla. Ezáltal a tönke feldolgozása sokkal nagyobb erőfeszítést igényel, mint a búzáé vagy a rozsé. Ugyanakkor ez a különleges burok igen erős védelmet nyújt a kártékony környezeti hatások ellen, így például megvédi a szemet a gombásodástól. A tönkekalász fekete színe a káros UV-sugárzástól védi a magot. Különösen az ökológiai gazdálkodásban becsülik nagyra előnyös tulajdonságait, mint például igénytelenségét. Termesztése hozzájárul a biológiai sokszínűség megőrzéséhez és ezáltal környezetünk védelméhez!
Felhasználása:
A tönke kifejezetten magas tápértékű élelmiszer. Különösen gazdag ásványi anyagokban, így magnéziumban, vasban, cinkben, B1-, B6- és E-vitaminban. A búzához képest 10-20 százalékkal több folsavat tartalmaz. Fontos fehérje- és rostforrás.
A tönke tökéletesen alkalmas tésztafélék előállítására. Mivel a tönkeszem keményebb, mint a búza, pompás „al dente” hatást vált ki, vagyis a tönke tészta roppanósra fő. Enyhén diós ízhatású.
Tájékoztatás
Az étrendkiegészítők fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
A termékek leírásait, összetevőinek listáját, a termékkel kapcsolatos információkat igyekszünk naprakészen tartani, de esetenként előfordulhat, hogy nem tudjuk elég gyorsan lekövetni a gyártó általi módosításokat. Kérjük, hogy felhasználás előtt minden esetben olvassák el a termék csomagolásán szereplő információkat.
Az oldalon található termékképek illusztrációk, frissítésük folyamatos, azonban előfordulhat korábbi csomagolással illusztrált termék. Megrendeléskor a termék neve és cikkszáma a mérvadó.