Leírás
A Nature Cookta Mákliszt a termékcsalád többi tagjához hasonlóan egy sokrétűen felhasználható lehetőség a búzaliszt és más fehérlisztek helyettesítésére. Karakteres ízét és fogyasztásának előnyeit nem csak a paleolit, vegetáriánus és vegán étrend követői élvezhetik.
Készítése során a mákból hidegen, vegyszermentesen kisajtolják az olaját, majd a fennmaradó pelletet finomra őrlik.
A mák a történelemben
A régóta termelt kultúrnövény a mákfélék családjába tartozik. Eredete nem tisztázott: Afganisztán, Üzbegisztán vagy Tádzsikisztán lehet az őshazája. Írásaiban i.e. Hippokratész is említi. A történelem egyik legrégebbi fűszereként számon tartott mákot a rómaiak és a görögök mézzel fogyasztották. A görög mitológia a mák fogalmához az alvást kapcsolta. Hüpnoszt, az álom istensége Zeuszt is mákkal altatta el. A görögök életében a mák volt a jövendőmondás eszköze.
Míg az asszíroknál az öröm növényeként tartották számon, addig az oroszok az esővarázslásoknál alkalmazták. A néphit mágikus növényként szerepeltette termékenység-varázslás céljából.
(A máktermesztést szigorú kormány- és miniszteri rendeletek szabályozzák. A mákból készült alapanyagok- mint ahogy a Nature Cookta Mákliszt is- kizárólag nem magas alkaloid-összetételű mákfajtákat tartalmaznak. Csakis a gyógyszer előállítására és forgalmazására szakosodott szervezetek termelhetik azokat.)