Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sushi készítése, hozzávalók, recept

A sushi rendkívül értékes tápanyagforrás, rengeteg fehérje, valamint jód is található benne, zsírtartalma azonban igen alacsony, ezért fogyasztása nagyban hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához. Csökkenti a koleszterinszintet és az érfalakra is jó hatással van, egyik fontos alkotórésze, a benne található olajos hal pedig Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat tartalmaz, amelyek a szívbetegségekkel szemben védenek. Külső “borítása”, a tengeri alga sokféle vitamint és egyéb hasznos ásványi anyagot (pl. proteint, kalciumot, karotint, foszfort és vasat) tartalmaz. A japánok állítólag a táplálkozásuknak köszönhetik igen magas élettartamukat, hiszen sok rizst, halat és zöldséget fogyasztanak.

A Sushi hozzávalói:

Wasabi
Eredetileg Japánban termelt, különleges aromájú tormafajta, melyből élénkzöld színű, igen erős (de viszonylag gyorsan múló csípős érzést adó), aromás krémet készítenek. Napjainkban a legtöbb wasabi egyáltalán nem frissen készül, hanem különböző tormafélék porított változatával érik el az eredetihez hasonló ízhatást. Célszerű körültekintően, óvatosan bánni vele. Egy kis kanálnyi port kell elkeverni néhány csepp vízzel ahhoz, hogy egy jól használható, pépes krémet kapunk.
 

Shoyu, soy sauce vagy szójaszósz
Szintén a sushi ízesítésére használják. Nem érdemes túlzásba vinni, mert a szója célja nem a dominancia, hanem az alapízek kiemelése, hangsúlyozása. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a szósz nem a rizst, hanem az azt kiegészítő ételt hivatott izgalmasabbá tenni.
 

Gari, shoga vagy pácolt gyömbér
Szeletelt gyömbér, melyet az egyes sushi-fogások között, az ízlelés semlegesítésére fogyasztanak. Igencsak jót tesz az emésztésnek is.
 

Sushi rizs
A jó sushi elkészítéséhez elmaradhatatlan alapanyag a megfelelő minőségű sushi rizs. A megfőtt rizst ecettel ízesítik. Fontos, hogy a könnyebb formázás érdekében a rizs kellően ragacsos legyen.
 

Sushi ecet
A sushi rizs elengedhetetlen hozzávalója az ízesített rizsecet. Ha 2 csésze rizst főzünk, akkor ahhoz elegendő 3 evőkanál ecet. Egyébként adagoljuk kedvünkre úgy, ahogyan nekünk a leginkább ízlik.
 

Sushi-tekerő bambusz
Kötelező felszerelés mindazoknak, akik szeretnék megtanulni a sushikészítés varázslatos mesterségét. Használat előtt érdemes elhelyezni rajta egy darabka folpackot, így könnyebb tisztán tartani és a rizs sem ragad rá.
 

Friss tengeri halak, zöldségek
Talán a friss, jó minőségű tengeri halat a legnehezebb beszerezni, pedig ez a sushi legfontosabb összetevője. Kezdő sushi-készítőként érdemes először a lazaccal próbálkozni, mivel ennek a típusú halnak nagyon ízletes húsa van, ráadásul viszonylag könnyen beszerezhető a különböző szupermarketek vagy a nagyobb piacok halpultjaiban. A lazacon kívül népszerű alapanyag a vörös tonhal, melynek azonban megkérik az árát. Kísérletezhetünk egyéb tengeri herkentyűkkel is, például polippal vagy rákkal.

A tekercsek azonban nem csak hússal készülhetnek, hanem hosszúra csíkozott uborkával, répával, jégcsapretekkel is.

  1. Helyezd a nori lapot a bambuszgyékényre, a fényes felével lefelé. Halmozd rá a rizst és simítsd el alaposan úgy, hogy a két széléig érjen. A lap tőled távolabb eső oldalán hagyj szabadon kb. ujjnyi vastag részt. A könnyebb munka érdekében olajozd be az ujjaidat!
  2. A kép alapján helyezd a nyers halszeleteket a rizs közepére!
  3. Miközben egyik kezeddel a halat középen tartod, a másikkal óvatosan kezdd el feltekerni a bambuszgyékényt. A tekerést akkor hagyd abba, amikor elérted a nori lap azon részét, ahová nem került rizs. Emeld fel a bambuszgyékényt, s a feltekerés folyamatát már kiegészítő nélkül folytasd. Használd az ujjaidat azért, hogy a tekercs biztosan egyben maradjon.
  4. Vágd félbe a tekercset egy éles késsel!
  5. Helyezd egymás mellé a két tekercset, majd újra vágd el őket félbe; így éppen azonos méretűek lesznek.
  6. A lapos oldalára fordítva tálalható is a sushi. Kínálj mellé szójaszószt és wasabit. Azonnal fogyasztandó!

Ragacsos rizs általános elkészítése

A víz aránya változhat a rizs fajtájától és minőségétől függően, általában azonban az arányok:
1 / 1   –   1 / 1.5

Tapasztalt rizskészítők szerint ha a rizst a víz hozzáadása után 20-25 percre félreteszik és csak ezután kezdik el a főzést, finomabb eredmény érhető el. Főzés közben nem ajánlatos megkeverni a rizst.
A rizs már főzés előtt is ízesíthető tengeri sóval, de olajat (pl. pirított szezám olaj) inkább főzés után használjunk!
Sushi rizs készítésekor meg kell várni, hogy a rizs teljesen kihűljön, ecetet és más ízesítőket csak ezután adjunk hozzá.

A sushi története

A sushi (szusi) több mint ezer éves történelemmel és tradícióval rendelkező japán étel. Eredetileg Kínából ered, az időszámításunk előtti 7. századból. Ekkor még elsősorban tartósító célt szolgált, mivel a rizs közé tett hal összepréselve nem romlott meg, az erjedésnek indult rizs és hús hetek múlva is fogyasztható volt.

Manapság sushi alatt a japán konyhához tartozó különleges, rizzsel, halfajtákkal és egyéb egyedi hozzávalókkal készülő kis ételkészítményeket értjük.

A mai modern sushi Hanaya Yohei nevéhez köthető, aki 1820-ban Tokyo-ban megnyitotta sushi boltját, melynek neve “Yohei-zushi” volt. Ezt a boltot tekinthetjük a mai sushi bárok ősének. A Hanaya által készített sushi a gyorsétel egyik korai formája volt: nem erjesztett (tehát gyorsan elkészíthető) és akár útközben is, kézzel fogyasztható. Hanaya sushija rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert, ráadásul rövidesen bevezette a nyers halat is a sushi hozzávalói közé. Ezt a fajta sushit nevezik Nigiri-zushi-nak. Ezek manapság a legnépszerűbb, mindenki által látott vagy ismert kis sushi falatok: kézzel formázott rizsgombócokon tálalt friss (nyers) hal.

Az első modern sushi-bár 1950-ben nyílt meg Osaka-ban; ekkorra Japán minden háztartásában általános ételnek számított a sushi. A világon az 1970-es évektől kezdett ismertté válni – először főleg japán üzletembereknek köszönhetően az Egyesült Államokban -, később pedig a japán konyha terjedésével indult el az egész világot meghódító útjára. A nyugati ember számára furcsának ható nyers íz elfogadása miatt egyre népszerűbbé válnak az ún. fúziós éttermek is, ahol a tradicionális japán és a modern nyugati ízvilág ötvöződik, így ezeken a helyeken a bátortalanabbak is nyugodtan kipróbálhatják a sushi-élményt és az ezzel járó ízorgiát.