Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Krill olaj – Asztaxantin

Mi is az a krill?

A termékeket itt találod

A krill kisméretű antarktiszi rákocska, becsült mennyiségük 600-800 millió tonna. Ezzel a földön élő egyik legnagyobb biomasszát alkotják. Kizárólag növényi planktonokkal táplálkoznak, így a táplálkozási lánc elején foglalnak helyet. A kihalászott krillek 90%-a halfarmokra kerül haltápnak, 10%-át dolgozzák fel csupán krill olaj előállításához. A hazai piacokon a halolaj készítmények mellett számos krill olajat tartalmazó termék érhető már el, illetve kombinált termékek is kaphatóak. Mind a halolaj, mind pedig a krill olaj bőséges omega-3 zsírsavforrás, így fogyasztásuk nagyban hozzájárul az egészséges életmódhoz.

Zsírsavaknak nevezzük az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok és olajok lebontási termékeit. A zsírsavak lehetnek telítettek, vagy telítetlenek. A telítetlen zsírsavakat (néhány kivételével) szervezetünk nem képes előállítani, ezért ezeket táplálék formájában kell bevigyük szervezetünkbe, a napi szükségletünk biztosításához. Az omega-3 zsírsavak vagy közismertebb nevükön ω-3 zsírsavak vagy n-3 zsírsavak olyan zsírok, amelyek jelentős megtalálhatóak a tengeri halakban és némely növényi olajban. Az omega-3 zsírsavak mindig is megtalálhatóak voltak táplálékunkban, azonban élettani jelentőségükre csak az utóbbi években figyeltek fel.

Mind a halolaj, mind pedig a krill olaj tartalmaznak EPA és DHA többszörösen telítetlen zsírsavakat, eltérést annak módja mutat, ahogyan összekapcsolódnak a zsírsavak. (A krill olaj tartalmaz további omega-3 zsírsavakat is.)
A krill olajban a savak között duplaláncú foszfolipid kötés található, ez teszi lehetővég az emberi szervezet számára a könnyebb felszívódást, hiszen szervezetünk sejtjeit határoló hártyáinak, illetve a sejthártya, és a sejtalkotók membránjainak kialakításában is foszfolipidek vesznek részt.
Ezzel szemben a halolajban az omega-3 zsírsav trigliceridhez kötve található, felszívódása nem olyan egyszerű. A trigliceridek fontos energiaforrások szervezetünk számára, az általuk nyert energia a duplája, mint a szénhidrátokból, vagy fehérjékből nyert. Azonban a trigliceridek nem képesek szabadon áthatolni a sejtmembránon, előbb le a vérerek falán található enzimeknek (lipoprotein lipázoknak) le kell bontaniuk őket szabad zsírsavakká és glicerinné. A krill olaj pozitív tulajdonságai közé sorolható továbbá annak Asztaxantin tartalma, amely az egyik legerősebb antioxidáns.

 

De mi az az Asztaxantin?

Pirosas-narancssárgás pigmens, amely olyan tengeri élőlényekben található, mint a homár, lazac, vagy garnéla rák félék. Az asztaxantint az állatok nem tudják előállítani, táplálkozás útján jutnak hozzá, a krill a fitoplanktonból nyeri. Az asztaxantin felelős a krill olaj piros színéért, és ez az anyag teszi lehetővé, hogy hosszan eltartható legyen, az előnyös tulajdonságok megtartásával. Az eddig mért élettani hatások alapján 400-szor hatékonyabb, mint az E-vitamin, és hatása 25-ször erősebb a karotinénál. Az antioxidánsok (köztük az Asztaxantin) lelassítják, és blokkolják az oxidációs folyamatokat a szervezetben, valamint védik a sejtmembránokat a szabadgyökök károsító hatásaitól.

Tartalmaz Halolaj Krill olaj
Asztaxantin igen
DHA igen igen
EPA igen igen
Foszfolipidek igen
Kolin igen
Trigliceridek igen

A Krill-olaj egészségügyi hatásai

A Krill-olaj gazdag EPA, DHA, és antioxidáns anyagokban, agyműködést serkentő kolinban, segít megőrizni az agy és a szív egészségét, az ízületek hajlékonyságát, valamint szinten tartja a vércukorszintet.

A halolajjal ellentétben a krill-olajat foszfolipid formájában tudjuk bevinni a szervezetünkbe. A foszfolipidek könnyen oldódnak mind vízben, mind zsírban, emiatt könnyen emészthetőek. A foszfolipidek közvetlenül a sejtmembránhoz jutnak. Tény, hogy az emberi szervezet minden sejtmembránja a zsír foszfolipid formájából épül fel. Ezért tehát amikor elfogyasztjuk a krill olajat, a sejtek sajátjukként (azonosként) ismerik fel, így hatékonyabb a felhasználása.

A Krill-olaj jelentős mértékben tartalmaz kolint (B-8 vitamin). A kolin kulcsfontosságú építőköve az acetilkolin neurotranszmitternek, mely segít megtámogatni a kommunikációt az agysejtek között, valamint csökkenti az emlő és vastagbélrák kockázatát. A kolin megtalálható a marhahúsban, májban, valamint a csirkében. (Sokan azok közül, akik nem fogyasztanak húst, hiányt szenvednek a B-8 vitaminban.)

A Krill-olaj fogyasztásával megfigyelhető a koleszterinszint rendeződése, valamint kedvező hatással van a vérnyomásra. Az elmúlt 10 évben több tanulmány is kimutatta, hogy az omega3 zsírsavak elősegítik az agyban a közérzetjavító neurotranszmitterek (dopamin, szerotonin) áramlását.

A krillből származó omega-3 zsírsavak segítenek az ízületi problémák esetén: a gyulladásos reakció lezajlását segíti, valamint visszaállítja a fájdalmas és merev ízületek rugalmasságát és egészséges állapotát.

Kimutatták továbbá, hogy a krill segít fenntartani a szem szöveteinek egészséges szerkezetét, támogatja a könnytermelődést, a nap, a fény, az oxigén okozta sérülésektől. A krill asztaxantin tartalmának köszönhetően kevésbé fárad a szem, valamint fokozza a vizuális funkciót.

Kedvező hatással van a menstruációs ciklusra: Az omega-3 zsírsavak kiváltják a gyulladáscsökkentő prosztaglandinok és az izomlazító hormonok termelődését, valamint csökkenti a méhösszehúzódásokat, amelyek a menstruációs fájdalmat okozzák. Néhány tanulmány arról is beszámol, hogy a Krill-olaj csökkenti a PMS tüneteit (Érzelmi tünetek, mellek érzékenysége).

A bőr gyulladásos folyamatainál, és a sebgyógyulási folyamatnál is jelentős eredményekkel járnak a kutatások, csekély mértékben ugyan, de a bőr öregedését is késlelteti, valamint a leégés esetén a bőrregeneráció gyorsabb a Krill-olaj fogyasztásával való asztaxantin bevitelnek köszönhetően.

A Krill-olaj a halolajjal ellentétben nem avasodik.

A krill olaj egyre népszerűbb.

2003 óta használatos az étrend-kiegészítőkben, mert kimutatható volt, hogy a krillt fogyasztó halakból kinyert hasznos anyagok kinyerhetőek magából a krillből is, így kezdődött táplálkozásipari felhasználása. A krillből készült Omega3 étrendkiegészítők egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetközi piacokon. Ennek legfőbb oka, hogy a krill készítmények egyedülálló foszfolipid felépítésének köszönhetően a testünk gyorsabban és hatékonyabban tudja felhasználni a benne lévő zsírsavakat. Fontos szempont továbbá sokak számára, hogy nincsen halas utóíze. A Krill-olaj étrendkiegészítők jelenleg az USA Omega3 piacán 20%-os térhódításnál tartanak.

Mi a helyzet a fenntarthatósággal?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy fenntartható-e a krillből származó olaj felhasználása, és nem veszélyeztetett-e a krill állomány jövője a túlhalászás végett? A rendelkezésre álló adatok szerint olyan mértékű a krill állomány áll rendelkezésre, amely bőségesen ki tudja elégíteni a piacot, és továbbra is bőséges táplálékául szolgál a tengeri halaknak. A halászással egyidejűleg több figyelő csoport dolgozik azért, hogy megvédjék a tengeri ökoszisztémákat.

A krill-halászat nagyon komoly előírásokkal bír: A felhasznált krill nagy része az Antarktisz környéki Déli-óceánból származik, amely az Antarktisz Tenger Élővilágának Bizottsága (CCAMLR) által felügyelt terület. 25 tagország által elfogadott egyezmény írja elő a halászhajók számára, hogy hogyan (milyen eszközzel), illetve milyen mennyiséget halászhatnak. Előírásaiknak köszönhetően ez a világ legjobban szabályozott halászati rendszere.

Az antarktiszi vizeken 420-700 millió tonna krill él, ez az egyik legnagyobb plankton állomány a világon. Minden tavasszal az ívási szezonban feltöltődik az a mennyiség, amely kihalászásra került, vagy megették a fókák, pingvinek, bálnák, vagy madarak.

Az Antarktisz Tenger Élővilágának Bizottsága (CCAMLR) évi 620.000 tonnában határozta meg a halászási limitet. Ez a teljes biomasszának kb. 1%-a. Ezt a határt a kihalászott mennyiség még sosem érte el, az elmúlt években átlagosan évi 200.000 tonna krillt fogtak ki.

Összességében megállapíthatjuk, hogy az Omega-3 zsírsavak az élet számos területén kedvező hatással vannak szervezetünk működésére és regenerációjára. Kiváló forrása a halolaj és a Krill-olaj is. Az utóbbiról elmondhatjuk, hogy egy komplexebb, jobb minőségű olaj, amely a piacra kerülése óta végzett összehasonlító vizsgálatokban hatásával jelentős mértékben felülmúlta a halolaj eredményeit. Idővel a Krill-olaj ki is válthatja majd az étrendkiegészítők piacán a halolajat.

Fontos! Nem ajánlott tenger gyümölcseivel szembeni allergia esetén!