Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyógygombák titkai - ősi gyógymódok a modern világ számára

Gyógygombák titkai - ősi gyógymódok a modern világ számára

A gombák birodalmába 250-nél is több olyan tartozik, amelyek kiemelkedő egészségügyi előnyökkel járnak, pl. gyulladáscsökkentő, szív- és érrendszeri, antimikróbás és immunerősítő hatásúak. Ismerkedjünk meg a gombákkal, és tudjunk meg többet az egészségre gyakorolt ​​hatásukról!

A termékeket itt találod!

A gyógygombák számos pozitív hatást gyakorolnak az általános egészségi állapotra, DNS-ünk körülbelül 30%-án osztozunk velük. A világ számos részén használják őket az egészségmegőrzésre, a modern tudományos kutatások most kezdik alátámasztani gyógyító tulajdonságaikat. Az elmúlt néhány évben a gombák egyre népszerűbbé váltak nyugaton, egyre szélesebb körben hozzáférhetőek, és számos előnnyel járnak a modern társadalom rohanó életvitele számára.

A gyógygomba három fő részből áll: a micéliumból (gombafonal), a termőtestből és a spórákból. A micélium hálózatban terjed ki a talaj alatt vagy a talajon, és segíti a gombát, hogy értékes tápanyagokat vegyen fel környezetéből. A termőtest a gombának az a része, amely általában a föld felett nő, míg a spórák magként működnek, és segítik az új élet terjedését. A gyógygombák mindhárom része fajtól függően felhasználható gyógyító és fiatalító tulajdonságai lévén.

A gomba antioxidánsokat, poliszacharidokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert. Sok gomba olyan kulcstápanyagokat tartalmaz, mint a D-vitamin, a vas, a szelén és a C-vitamin, amelyek fontosak a szervezet és az általános egészség szempontjából.

Minden gyógygomba tartalmaz immunrendszert támogató poliszacharidokat, beleértve a béta-glükánokat is. Immunmodulátorok, így szükség szerint elnyomják vagy stimulálják, és támogatják az immunrendszer számos kulcsfontosságú összetevőjét, a védő immunsejtek növelésétől a hatékony immunműködés támogatásáig. Minden gyógygombának megvan a maga egyedi vegyületkészlete az egészség megőrzésére, és sok gomba erős antibakteriális, vírus- és gombaellenes vegyületeket is termel.

Sok gomba adaptogénként működik, ami azt jelenti, hogy segít a szervezetnek alkalmazkodni a belső és külső stresszhatásokhoz, egyensúlyt teremt és számos rendszert szabályoz a szervezetben. A Cordyceps és a Reishi két kiváló adaptogén gomba, amelyek segítenek egyensúlyban tartani, helyreállítani és megvédeni a testet, támogatják a hormonális egészséget, az energiaszintet, az immunitást stb.

A gombák legértékesebb tápanyagai közé tartoznak az antioxidánsok, beleértve a szelént, az ergothioneint és a glutationt – a mi fő antioxidánsunk és sejtvédőnk. Ezek az antioxidáns vegyületek erős védelmet nyújtanak a szabad gyökök károsításaival szemben, csökkentve szervezetünk oxidatív stresszét, valamint sejtjeink és DNS-ünk károsodását.

Egyes gombák a kognitív egészség szempontjából is előnyösek. A kutatások azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak gombát akár csak kis mennyiségben is, sokkal kisebb volt az enyhe kognitív károsodás kockázata, amely neurodegeneratív állapotokhoz vezethet (1). Az Süngombában található vegyületek, köztük a hericenonok és az erinacinok, úgy tűnik, hozzájárulnak az agysejtek növekedéséhez és a kognitív működéshez, támogatják a fókuszt, a gondolkodás tisztaságát és támogatást nyújtanak az agy hosszú távú egészségéhez. Fedezzünk fel többet, és ismerkedjünk meg a legtiszteletreméltóbb gombákkal.

 

A Reishit vagy Pecsétviaszgombát régóta használták az ókori Kínában a stressz csökkentésére, az ellazulás elősegítésére és az elme megnyugtatására. A Reishi gombák (és különösen a spórák) gazdagok triterpénekben, amelyek természetesen nyugtatók, gyulladáscsökkentők és természetes antihisztaminok, értékesek az allergia és a szénanátha ellen. Az allergiások számára előnyös lehet a Reishi porok magas immunmoduláló és antihisztamin hatású kombinációja. Gazdag olyan triterpenoid vegyületekben, mint a lanosztán, amely gyulladáscsökkentő és antihisztamin hatással rendelkezik, segít stabilizálni a hízósejteket, amelyek hisztamint szabadítanak fel, és tüneteket okoznak. A Reishi por immunmoduláló poliszacharidokat is tartalmaz, amelyek csökkentik az immunválasz túlzott reakcióképességét, és csökkentik a hisztaminszintet és a gyulladást. A szénanátháért és más allergiákért felelős kiegyensúlyozatlan immunitás tüneteit és kiváltó okait egyaránt kezeli. A Reishi támogatja a máj optimális működését is, ami segíthet a megmaradt hisztamin eltávolításában a véráramból.

A Cordyceps, akárcsak a Reishi, egy adaptogén. Tanulmányok kimutatták, hogy a kutatásban résztvevők jobban bírták a stresszt, amikor cordycepset szedtek, mint amikor nem (2). Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a tüdőre és az energiatermelésre, és kiváló választás természetes erőnlétfokozáshoz, vagy edzés előtt a sportteljesítmény támogatására. Használható a sportteljesítmény és az állóképesség támogatására azáltal, hogy stimulálja az ATP szintézist, amely szervezetünk egyik elsődleges energiaforrása. A Cordyceps emellett támogatja a veséket, a reproduktív egészséget, a hormonális egyensúlyt és a légzőszervi állapotokat. Képes fokozni a véráramlást és az oxigénellátást az egész szervezetben, ami elősegíti a szív, a tüdő és a szervek hatékonyabb működését. Ellazítja és megnyitja a légutakat, ezért hagyományosan légúti betegségekre használják. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai elősegítik az oxigénfelhasználást és ellazítják a hörgők falát, ami növeli a légáramlást a tüdőbe és megkönnyíti a légzést, támogatja a légzésfunkciót.

A Lion’s Mane vagy Közönséges süngomba/Oroszlánsörény gomba/Cseppkő gomba kognitív előnyökkel jár, támogatja az idegrendszert és az agy általános működését. Serkenti az idegnövekedési faktor (NGF) termelését, amely segít fenntartani a neuronokat. A neuronok az információfeldolgozás és -továbbítás segítéséért felelős agysejtek, támogatják a tanulást és a memóriát, valamint optimalizálják a neurogenezist - új agysejtek létrehozását és növekedését (3). A Lion's Mane gombát hagyományosan olyan állapotok kezelésére használják, mint az epilepszia, szorongás, Alzheimer-kór és demencia.

A Chaga nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, köztük a szuperoxid-diszmutáz (SOD) antioxidáns enzimet, amely semlegesíti a szabad gyökök által okozott károkat, amelyekkel a környezetünkben, valamint a napi étrendünkből és életmódunkból adódóan szembesülünk.
A Chaga gomba hagyományosan a vitalitás növeléséről és az immunrendszer támogatásáról híres. Köztudott, hogy segít a vérrel kapcsolatos és emésztési problémákkal küzdőknek. Antimikrobiális, antiretrovirális, parazitaellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, és az egyik legmagasabb ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity = oxigéngyök elnyelő kapacitás) pontszámmal rendelkezik az élelmiszerek közül, kiemelve azt a képességét, hogy megvédi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól.

A Shiitakét a japán vének „életelixírnek” tartják. Szív- és érrendszeri és immunrendszeri jótékony hatásai vannak, vírus-, antibakteriális és gombaölő tulajdonságai miatt hasznos az emésztési betegségekben. A shiitake lentinán poliszacharidot tartalmaz, amely megvédi a DNS-t az oxidatív károsodástól, és hatékony gombaellenes szer, amely hasznos különféle vírusos és parazita fertőzések ellen. Gazdag immunológiailag aktív poliszacharidokban is, például béta-glükánokban. A shiitake számos antimikrobiális vegyületet termel, köztük az eritadenint, amely növényi szterinvegyületei mellett a szív- és érrendszer egészségét is támogatja.

Kutatások kimutatták, hogy a Maitake/Bokrosgomba jótékony hatással van az immunrendszerre (4), erős vírusellenes hatást fejt ki. Úgy tűnik, hogy a vércukoregyensúly-szabályozásában is előnyös lehet.
A Bokrosgomba fő hatóanyagai a poliszacharid összetevői, mint például a béta-glükánok, amelyek támogatják az immunrendszert, és ismerten csökkentik az inzulinszintet. Természetesen tartalmaz egy alfa-glükozidáz inhibitort, az úgynevezett trehalózt, amely lelassítja a glükóz felszívódását a szervezetben, és támogatja a vércukor egyensúlyát. Azt is kimutatták, hogy javítja az inzulinérzékenységet.

A gombák potenciálisan több száz gyógyászati ​​hatású vegyületet tartalmaznak, és minden évben újat és újat fedeznek fel. A gombák birodalma hatalmas, és valójában csak a felszínt kapargattuk, amikor felfedeztük őket és lehetséges előnyeiket. Reméljük, hogy ez a gombakalauz remek bevezető volt, és arra inspirált, hogy többet tudj meg gombabarátainkról. A gomba rendszeres fogyasztása, valamint a gombaporok és kapszulák bevezetése nagyszerű módja annak, hogy megőrizzük egészségünket. 

 

Forrás: 

Medino.com, mushrooms4life.com

1: https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad180959

2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5236007/

3: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/

4: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202470/