Az élőflórás fermentátumok emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatása
Az élő szervezetek szoros szimbiózisban élnek a Földön. A magasabbrendű élőlények az alacsonyabbrendűekre támaszkodva tudják fenntartani optimális életvitelüket.
A természet a felépítési és lebontási folyamatokban aktívan használja fel a mikrobákat, vagyis a baktériumokat, penészeket, élesztőgombákat. Ehhez természetesen szervesen kapcsolódnak a biológiai folyamatok katalizátorai, az enzimek, melyek nélkül a felépítési és lebontási (pl. az emésztési) folyamatok nem mennének normális úton végbe. Az enzimek és természetesen a mikrobák működéséhez megfelelő összetételű és arányú makro- és mikroelemekre van szükség. Ezért fontos a táplálékkal, folyadékkal bevitt fémionok minősége és mennyisége.
A baktériumok közül meg kell különböztetni a patogéneket, melyek termékeikkel mérgező hatásúak a magasabbrendű élőlényekre. A nem patogének viszont szervesen hozzátartoznak táplálékainkhoz, a belső mikroflóránk normál működéséhez, nélkülük megbomlik a szervezet normál működése, hiánybetegségek, maradandó elváltozások léphetnek fel.
Amennyiben a bélflóra megsérül, pre-, vagy probiotikus tejsavbaktériumokkal állíthatjuk helyre a normál működését.
Az emberi szervezet emésztési rendszere jól felépített, alkalmas a növényi és az állati eredetű táplálékok tökéletes feldolgozására, hasznosítására. Évezredek óta fogyasztották a nyers-, vagy hőkezelt élelmiszerek mellett a fermentációval – különböző erjesztési módszerekkel előállított termékeket a Föld minden táján (savanyított termékek, alkoholos italok, stb.). Ezen folyamatok prebiotikumként segítették és erősítették (különösen járványok idején- savanyú káposzta magas C-vitamin tartalma) az ellenállóképességet.
Ha azonban, – különösen az adalék és állományjavító anyagokat alkalmazó, mai élelmiszeripar esetén, – napjainkban, olyan táplálék jut az emésztési rendszerbe, amelyet a „védelmi rendszer” nem ismer fel, akkor un. hibás immunreakció léphet fel, mely komoly emésztőrendszeri gyulladásokat eredményezhet, mint például a Crohn-betegség.
Az egészségünk megőrzése, a szervezet normál működésének elősegítése érdekében ma feltétlenül fontos a bélrendszer mikroflórájának megőrzése, védelme, vagy szükség esetén pótlása. Ehhez elsősorban a természetes fermentátumok élő mikroflórájával juthatunk el. A bifido-baktériumok, a különböző tejsavbaktériumok és élesztők segíthetnek a bélflóra helyreállításában, illetve az általuk előállított fementátumok szervesanyagainak és mikro-, makroelemeinek segítségével javíthatjuk a bélflóra helyes működését, regenerálódását.
Az erjedés (fermentáció) során keletkező biológiailag aktív anyagok, antioxidáns tulajdonságúak. Az antioxidánsok elősegítik a sejtek szabadgyökök elleni védelmét, ezzel egészségünk megőrzését. Az anyagcserére gyakorolt kedvező hatásuk révén hozzájárulnak a jó közérzet és az immunrendszer fenntartásához.
Dr. Panyik Gáborné