Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csíráztatás, csíra mag

A csírák éltető erejét az emberiség ősidők óta ismeri. Áldásos hatásuk a szervezetre köztudott volt, emiatt régen naponta Csíráztatásfogyasztották.

Fedezzük fel és ismerjük meg újra a természet e csodálatos ajándékát, hiszen a csírák olyan őserőt hordoznak, amely a növényvilágban egyedülálló!
A csírák a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzákrendkívül gazdagok ásványokban, vitaminokban, enzimekben, ezért egészségvédő hatásuk kiemelkedő. 
csírázó magvak enzimtermelése eléri azt a legmagasabb szintet, amit a növény a fejlődése során már nem lép túl.
E korszerű és természetes vitaminbombákat ízletességük és változatosságuk miatt nagyon könnyen beilleszthetjük táplálkozásunkba. Használhatjuk salátákhoz, szendvicsekhez, főzéshez, vagy nyers ivólevet készíthetünk belőle.

Csíráztatáshoz szükséges magok itt>>

 

Csíráztatás lépésről lépésre.
Hogyan kezdjen csíráztatni otthon?

A csíráztatás lépései:

 A csírák a csíráztató edényben kifejlődnek, ha naponta gondozzuk és öntözzük őket.
 Első lépésként mérje ki a megfelelő csíramag mennyiséget, és áztassa be. A magok elég sok vizet tudnak magukba szívni ezért nem csak felönteni kell hanem a magok szintjénél tovább tölteni a vizet.
 Takarja be egy ruhával, ha nappal áztatja be a magokat.
(Képzelje el, hogy a csíramagok is először a földben kezdenek el kifejlődni, így csak később látnak napfényt). Kisebb magok esetén tartsa lefedve az edényt 4-6 órán keresztül, míg nagyobb magvaknál akár 12 órán át.
Ehhez a folyamathoz tökéletes lehet, ha este áztatja be a magokat, így éjszaka meglesz a sötét hatás.
 A megadott áztatási idő leteltével öblítse le a magvakat és öntse le a vizet, majd helyezze el a magokat a csíráztató tálcán.
 Legjobb csírákat akkor kapja, ha naponta kétszer – reggel és este – leöblíti a magokat vízzel. Öblítéskor eltávozik a magok által létrehozott melléktermék, salakanyag, így a víz kissé zavaros lehet.
 Pár nap múlva – csíramagtól függően – lehet szüretelni.
 A csírákat frissen fogyaszthatja, és pár napig megőrzik frissességüket hűtőben tárolva.

A csíráztatás módszere egyszerű. A mag szép csöndben teszi a dolgát: nő és hatalmas mennyiségben termeli az egészségünket óvó anyagok tucatjait. Ez az egész egyszerű, kézenfekvő és nincs benne semmi misztikus. Ezért is gondolják egyesek úgy, hogy ez nem nyújthat segítséget bajaikra, hiszen túlbonyolított világunkban csak a bonyolult és misztikus megoldás lehet „a megoldás”. Pedig a csírák „természetfeletti” ereje pont természetes egyszerűségükben rejlik.”

Finom, vagy nem finom?
„A csírák a fűszerekhez hasonlóan változatos ízvilággal rendelkeznek. Találunk közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízűeket is. Ez teszi őket alkalmassá már magukban is a legváltozatosabb felhasználásra. Nem kell hozzá konyhaművésznek lenni, hogy látványos finomságokat alkossunk belőlük.”
Kóstoljuk meg és kísérletezzünk!

Érdekességek a csírák világából?
A csírázó magocskák többségében az összes esszenciális aminosav megtalálható, mely életben maradásunkhoz nélkülözhetetlen. Ráadásul egyes magokban olyan arányban, amely tökéletes számunkra.
A gabonából kisarjadó gabonafű β-karotin tartalma elérheti az eredeti érték 400-750 szeresét is. Mindez párcsepp víznek, napfénynek és a magocska „ösztöneinek” következménye.