Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Béltisztítás természetesen, rostokkal

Béltisztítás természetesen, rostokkal

Tudtad, hogy egy felnőtt ember akár több kilogramm bélfalon lerakódott bélsarat is cipelhet magával?

A helytelen, rostszegény táplálkozás, mozgásszegény életmód, a mindennapi stressz sajnos a bélrendszer állapotára is rányomja bélyegét. A napi rohanásban bekapott egy-egy alig megrágott falat, ami ráadásul szénhidrátgazdag, és rostszegény, sajnos nem szolgálja az egészségünket.

A termékeket itt találod

Az egészséges bélrendszer fenntartásához több tényező is fontos:

·         rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás

·         nyugodt környezet, és megfelelő rágás

·         megfelelő folyadék fogyasztás

·         rendszeres testmozgás

Mivel az immunrendszer 70%-a bélben van, érdemes megfelelő figyelmet szentelni egészségére. A bélflóra eltolódása számos kellemetlen tünetet okoz, legjellemzőbben hasmenést, székrekedést, puffadást, teltségérzetet. De számos egyéb tünet hátterében is állhat, mint pl. ekcéma, fejfájás vagy allergia.

A béltisztítás célja a lerakódott salakanyagok, elhalt hámsejtek, baktériumok kíméletes eltávolítása, illetve az egészséges bélflóra helyreállítása. Miért szükséges ezek eltávolítása? Amellett, hogy tüneteket okozhatnak, gátolják a tápanyagok felszívódását, így hosszútávon hiányállapotok kialakulásához vezethetnek. Számos növényi rost áll rendelkezésre, mindenki megtalálhatja a számára leghatékonyabbat. Ilyenek pl.:

·         útifű maghéj

·         lenmag

·         almarost, kiwirost

·         teljes kiőrlésű gabonák pl. rozs, tönköly, köles, hajdina, zab

·         nyers zöldségek, gyümölcsök

·         hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, bab

De hogyan is működnek a béltisztító rostok? Egyrészről, gyakorlatilag leradírozzák a bélfalon letapadt salakanyagokat, másrészről magukba zárják a toxinokat, méreganyagokat, baktériumokat.  Mindemellett:

·         megszűntetik a hasmenést, székrekedést, puffadást

·         csökkentik a koleszterinszintet

·         csökkentik a vércukorszintet

·         javítják a tápanyagok felszívódását

·         táplálják a bélflórát, így erősítik az immunrendszert

·         csökkentik egyes krónikus megbetegedések kockázatát, mint pl. vastagbélrák, cukorbetegség, szív-, és érrendszeri megbetegedések

Hogy milyen gyakran érdemes egy-egy kúrát elkezdeni, az az adott személy életmódjától és állapotától függ. Általánosságban elmondható, hogy érdemes 30 napos minimum kúraidőt tartani, 3 hónap után viszont tartsunk szünetet.