Leírás és Paraméterek
A tahini finomra őrölt szezámmagból készül. Változatos felhasználása krémek, fasírtok, szószok és sütemények alapanyaga.
Több változata ismert. Készülhet hántolt vagy hántolatlan szezámmagból - előbbit a Közel-Keleti konyha használja,az utóbbi a kínai, koreai és japán ételek kedvelt összetevője. A hántolatlan változatnak magasabb a tápértéke, viszont keserűbb az íze.
Mivel a tahini egyetlen alkotóeleme a szezámmag, ezért tápanyag és vitamintartalma is hasonló, annyi különbséggel, hogy azok felszívódása sokkal hatékonyabb a magok megőrlése miatt.
A tahini alapjául szolgáló szezámmag kedvező jellemzői
- A szezámmag telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki.
- Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne.
- Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása, réz és cink is megtalálható benne.
- Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.
- Magas a rosttartalma.
- A szezámmag több fitoösztrogén vegyületet (ún. lignánt) is tartalmaz.
Összetevők: fehér szezámpaszta.
100 g tahini tápértéke:
Energia KJ-ban: 2766
Energia Kcal-ban: 668
Zsír: 58 g
- amelyből telített zsírsav: 10 g
Szénhidrát: 12,5 g
- amelyből cukor: 0 g
Fehérje: 23 g
Só: <0,4 g
Leírás
A tahini finomra őrölt szezámmagból készül. Változatos felhasználása krémek, fasírtok, szószok és sütemények alapanyaga.
Több változata ismert. Készülhet hántolt vagy hántolatlan szezámmagból - előbbit a Közel-Keleti konyha használja,az utóbbi a kínai, koreai és japán ételek kedvelt összetevője. A hántolatlan változatnak magasabb a tápértéke, viszont keserűbb az íze.
Mivel a tahini egyetlen alkotóeleme a szezámmag, ezért tápanyag és vitamintartalma is hasonló, annyi különbséggel, hogy azok felszívódása sokkal hatékonyabb a magok megőrlése miatt.
A tahini alapjául szolgáló szezámmag kedvező jellemzői
- A szezámmag telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki.
- Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne.
- Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása, réz és cink is megtalálható benne.
- Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.
- Magas a rosttartalma.
- A szezámmag több fitoösztrogén vegyületet (ún. lignánt) is tartalmaz.
Összetevők: fehér szezámpaszta.
100 g tahini tápértéke:
Energia KJ-ban: 2766
Energia Kcal-ban: 668
Zsír: 58 g
- amelyből telített zsírsav: 10 g
Szénhidrát: 12,5 g
- amelyből cukor: 0 g
Fehérje: 23 g
Só: <0,4 g