Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aromadiffúzor, hangulatlámpa

Az illóolajak használata ma már széles körben elterjedt, hiszen számos növény esszenciája, tiszta olaja alkalmas a hangulatunk javítására, bizonyos kutatások szerint akár panaszok enyhítésére is, és még a légteret is tudjuk velük fertőtleníteni.
Rendezés:

Aroma diffúzorok

Az illóolajak használata ma már széles körben elterjedt, hiszen számos növény esszenciája, tiszta olaja alkalmas a hangulatunk javítására, bizonyos kutatások szerint akár panaszok enyhítésére is, és még a légteret is tudjuk velük fertőtleníteni. Az aroma diffúzoroknak több típusa ismert, egységesen mind azt a célt szolgálja, hogy az illóolajakat a legtisztább formában, a molekulák sérülése nélkül juttassák a levegőbe.

 

Ha náthásak vagyunk, kiváló megoldás egy kis eukaliptusz, borsmenta és rozmaring párologtatása. Ha szeretnénk relaxálni, jöhet a levendula és a citromfű. Légfertőtlenítésre kiváló a teafa olaj, a citrusfélék, és a menta. De ezeken felül több 100 felhasználása van a tiszta illóolajaknak, így nem hiányozhat otthonunkból, irodánkból vagy akár a garázsból egy hatékony aroma diffúzor. A választás nehéz, mert manapság rendkívül sokféle funkciójú és küllemű elérhető.

 

Az aroma diffúzorok jótékony hatásai

A diffúzorok a növényi olajakat úgy juttatják a levegőbe, hogy közben annak szerkezete nem sérül. Szemben egy klasszikus, alulról mécsessel kezelt kis párologtatóval (aromamécses), amiben a felhevült olaj sérül, sőt olyan melléktermékek is keletkezhetnek, amik kifejezetten károsak.

Az aroma diffúzorokkal ilyen nem fordulhat elő, hiszen száraz vagy vizes formában, de a tiszta illóolaj molekulákat porlasztják a légtérbe.

 

Aki foglalkozik aromaterápiával, vagy csak olvasott róla, tudja, hogy a szaglásnak, mint érzékelésnek, milyen nagy szerepe van az életünkben. De elég, ha arra gondolunk, hogy mit vált ki belőlünk a szerelmünk parfümjének illata, a nagymama süteményének megérzése, a gyermekünk illata vagy egy feledésbe merült illat, ami talán a serdülőkorunkat idézi meg. Az illatok a szaglással az agyunk limbikus rendszerét stimulálják, és képesek érzelmeket kiváltani, de akár gyógyhatást is kifejteni.

Az ismert gyógynövények hatóanyagai ezzel a technikával nemcsak teaként, vagy a bőrre dörzsölve hathatnak kedvezően hanem a belélegzett esszenciák által is.

 

Az aroma diffúzorok segítségével oldhatjuk a stresszt egy nehéz nap után, segíthetjük a család elalvását, megkönnyíthetjük a náthás időszakot, oldhatjuk a fejfájásunkat, vagy a szorongást, járványos időszakban fertőtleníthetjük a környezetünket. Sokféle probléma, sokféle megoldás, egyetlen készülékkel.

 

Az aroma diffúzorok fajtái

Nehéz a választás, mert nagyon modern és nagyon dizájnos készülékek állnak a rendelkezésünkre, ha munkahelyünk vagy lakásunk stílusához szeretnénk igazítani a készüléket. Elsődlegesen azonban érdemes figyelembe venni a működési elvet, és, hogy mit tud az adott aroma diffúzor. Két nagy csoportjukat különböztetjük meg; a száraz diffúzorokat és a vizes diffúzorokat.

Hideg/reed párologtatók

A legegyszerűbb elven működő diffúzorok, szokták őket illatpálcikának is hívni. A reed párologtatók lényege, hogy az illóolaj egy üvegcsében van, amibe bambusz vagy nádpálcák merülnek. Ezeket kell időnként megfordítani, az illóolaj pedig szabadon párolog el a felületükről. A hideg párologtatók másik fajtája, mikor kerámia lapocskákra cseppentik az olajakat, és onnan kerülnek a levegőbe.

Ez a technika csak kis terek illatosítására (pl. toalett vagy fürdőszoba, esetleg kis szoba) alkalmas, és nem is olyan hatékony, de egy kellemes, alap illatot adnak, az áruk pedig kedvező.

Száraz aroma diffúzorok

A leghatékonyabb, egyben általában legdrágább készülékek ezek, melyek egy csövön keresztül, a hideg levegővel porlasztják az illóolaj molekulákat, így azok hígítatlanul, gyorsan, nagy tisztaságban és nagy területen szétterjednek. Az elegáns, gyakran kerámiából vagy fából készült diffúzorok akár 50-100 négyzetméteres területre is porlasztják az aromákat, így egy egész lakást is képesek ellátni aromaterápiával.

Minimális hangjuk van, ami a suttogással egyenértékű decibelű, de például jóval halkabb, mint a hűtőnk vagy a légkondícionálónk.

Ultrahangos/vizes diffúzorok

Ezek a szintén sok esetben impozáns készülékek ultrahang segítségével porlasztják az illóolajat, víz jelenlétében. Így hatásfokuk minimálisan alacsonyabb, hiszen hígított formában kerülnek az illatmolekulák a levegőbe. Viszont a hideg pára kifejezetten kedvező lehet a légúti problémák esetén, vagy azok megelőzésére.

Áruk kedvezőbb a száraz diffúzorokénál, teljesítményük kb. egy 30-50 négyzetméteres helyiség ellátásra alkalmas.

A porlasztást egy ultrahangos membrán magas rezgésszáma biztosítja, ami igen halk, közben a hideg pára megjelenése látványos eleme lehet a lakásunknak.

Ezeknek a berendezéseknek víztartályuk is van, de nem kell attól tartani, hogy leégnek, hiszen általában érzékelőjük segítségével maguktól lekapcsolnak, ha már túl kevés bennük a folyadék.

 

Bármilyen elektromos diffúzort is választunk, biztosan éke lesz a környezetünknek, hiszen megjelenésükben tényleg vetekednek a legdizájnosabb dekortárgyakkal. Ezen kívül sok készülék fényjátékot, világítást is ad, távirányítóval szabályozhatók, és nagyon egyszerű a használatuk, vagy a karbantartásuk.