Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Homoktövis

“A homoktövis gyógyászati alkalmazása az ókori Tibetbe nyúlik vissza.”

Mire jó a homoktövis?

Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, fokozza a szervezet ellenálló-képességét. Ajánlott fertőzésveszély, pl. influenzajárvány idején.
Sokan használják meghűléses megbetegedéseknél.
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális “téli gyógyszer”.
Roboráló hatású lábadozási időszakban

Allergiák, pl. szénanátha esetén is javasolt.
Ajánlott fogyókúrázóknak zsíroldó hatása miatt.
Májregeneráló hatása miatt ajánlott a máj tisztítására, alkoholfogyasztás esetén fokozottan ajánlott, az elvonási tünetek enyhítésére is.

A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Külsőleg a terméséből hidegen sajtolással kinyert zsírosolajat nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, égési- és sugársérülések, valamint sérült nyálkahártyák (gyomor- , méhnyak- , hüvely) kóros elváltozásainak kezelésére használják.

E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.

Mi van a homoktövisben?

Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsében.

Megtalálható benne az A-vitamin is, továbbá tartalmaz almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat, gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban.
A homoktövis E-vitamin tartalma (202.9 mg/100 g gyümölcs), magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma.

Hogyan használjuk a homoktövist?

Tea: A leveléből készített teát meghűléses megbetegedések esetén alkalmazzák.

Gyümölcsét általában feldolgozva, szirup, lekvár, bor, ivólé, likőr, zselé, dzsem formájában, sőt olajtermék is készül belőle.

Gyógyszerek és tápszerek készítésére is használják. Kozmetikai készítmények közkedvelt alapanyaga.

Homoktövis-magolaj: Növeli a szervezet ellenálló-képességét. Napjainkban a homoktövis magolaja széles alkalmazást nyert az egészségügyben, mivel gyógyítási és megelőzési céllal egyaránt alkalmazzák belsőleg és külsőleg.

Homokos, kavicsos területeken, folyóvizek mentén, hordalékos, agyagos területeken terem. Helyenként kiterjedt bozótot képez.
Kétlaki tövises bokor, melynek fiatal ágait csillagos pikkelyszőrök borítják. A levelek épek, szálas-lándzsásak. A virágok aprók, sárgásak. A gömbölyű, vagy tojásdad-hengeres termés narancsszínű, benne egyetlen mag található.
A terméseket az érés kezdetétől gyűjtik az első fagyokig. Mélyhűtéssel tárolhatók.

Jó tudni!

A homoktövis-magolajat nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és hasnyálmirigy-megbetegedéseknél.

Ne kézzel szedjük, hanem ollóval vágjuk le termését!