Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hallottál már a Műanyagmentes Július nemzetközi kezdeményezésről?

Hallottál már a Műanyagmentes Július nemzetközi kezdeményezésről?

Mi ez, mit jelent, hogyan vehetsz részt, miért fontos? Olvass tovább..

Mivel világviszonylatban évi 300 millió tonna műanyagot termelünk - és ennek körülbelül a fele egyszer használatos – ezért óriási mennyiségű műanyag szemét keletkezik, mely sajnos több száz év alatt sem bomlik le. Sajnos az is kimutatható, hogy a bolygón mindenhol jelen van a műanyag-szennyezettség, a partoktól az óceánok mélyéig. Nagyon fontos, hogy minél többen változtassanak szokásaikon és kezdjenek el olyan megoldásokat, termékeket használni, amelyekkel megállítható a további szennyezés. Erőfeszítésbe kerül, és új szokásokat kell beépítenünk hozzá az életünkbe.

Az nagyon jó kezdő lépés, ha valaki szelektíven gyűjti a műanyagot, azonban a probléma olyan méretű, hogy ez már messze nem elég. Másrészt az újrahasznosítási folyamat sem száz százalékos, plusz a végtelenségig nem lehet újrahasznosítani, vagyis a ciklusok száma korlátozott. Az első cél az kell, legyen, hogy kevesebb műanyagot használjunk, a végcél pedig, hogy semennyit.

Ha már a legtöbb magyar háztartásban fellelhető egy zacskótartó zacskó, akkor ennek tartalmából vigyünk magunkkal bevásárláshoz.  Aki már nem halmoz zacskókat és rendelkezik tartós anyagból készült bevásárlótáskával, vigye azt. Kisebb, zöldséges-pékárus nejlonzacskóból is találhatóak otthon felhalmozott készletek. Ezeket is vihetjük magunkkal, hogy ne vegyünk el újabb és újabb darabokat. Illetőleg egyre többféle többször használatos hálós szütyő vagy textilzsák kapható, melyekbe a zöldséget-gyümölcsöt, és pékárut tehetjük a vásárlás során.

Ha vásároltunk már üveg vagy BPA-mentes kulacsot, és ebben hordjuk a vizet/teát/smoothie-t, nem kell naponta újabb és újabb PET palackot vásárolni. A többször használatos kávés pohárkák használatával is védjük környezetünket. Azonban emiatt nem kell csak az otthoni kávét fogyasztani és nem szükséges lemondanunk kedvenc kávézónk italairól sem: a legtöbb kávézó ugyanis készségesen adja a kávét az általunk vitt re-pohárba.  Valószínűleg a szívószálról is könnyen le lehet mondani, sőt, vannak szórakozóhelyek, ahol már nem is kapni.

Az otthonról vitt ételt is lehet olyan anyagokba csomagolni, amelyet mosás után újra és újra felhasználunk. Ha nem otthonról visszük magunkkal az ételt, a legtöbb kifőzde örömmel veszi a saját ételhordót, és adja abba a választott ételt. Amennyiben ételt rendelünk pl. munkahelyünkre, és így napi szinten újabb és újabb fedeles műanyagdobozzal bővül háztartásunk, érdemes keresni olyan szervezeteket, amelyek pl. ételt osztanak rászorulóknak, és nekik adományozni őket – ők ugyanis tovább használják ezeket.

A legtöbb esetben az fog kiderülni, hogy semmiféle kellemetlenség nem ért minket az odafigyelésünk után, viszont mégis eggyel kevesebb műanyagszemetet termeltünk.

Elfogadod a kihívást?

Ennek lényege, hogy ebben a hónapban figyeljünk kicsit jobban oda, hogy ne vásároljunk egyszer használatos műanyagokat. Ha teljesen nem is sikerül mellőzni őket, már használatuk csökkentése is eredményes, ígéretes első lépés a környezetünk, jövőnk érdekében.

A műanyagmentes július fenntarthatósági megmozdulás alapelve szerint a résztvevők egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszer használatos műanyagokra, hogy felhívják a figyelmet a mértéktelen műanyag-felhasználás veszélyeire, és irányt mutassanak arra vonatkozóan, hogyan találhatjuk meg és építhetjük be az egyszer használatos műanyag termékek alternatíváit.

Mi a Bioszigetnél törekszünk erre, és vásárlóinknak is próbálunk alternatívákat kínálni az egyszer használatos termékek kiváltására.

Üveg, vagy BPA-mentes kulacsok a petpalackok helyett, organikus bambuszból készült sokszor használható kávéspoharak az eldobható coffee-to-go papírpoharak helyett, mosható szendvicscsomagoló a szalvéta, alufólia, vagy folpack helyett, hálós szütyő vásárláshoz a nejlonzacskó helyett, lebomló szemeteszsákok, és még számos egyéb termék..

#műanyagmentesjúlius