Leírás és Paraméterek
Az egyik legegészségesebb gyümölcs – erőteljesen hűt; édes-savanyú; szaporítja a jin-nedveket; enyhíti a szárazságot és a szomjúságot; tonizálja a gyomrot; kipucolja a májat; általános méregtelenítő; serkenti az emésztést.
A paradicsom legnagyobb része víz, az 5-6 százaléknyi szárazanyag felét (3,3 százalék) cukor (glükóz, fruktóz) teszi ki. Tartalmaz még: almasavat, citromsavat, borostyánkősavat, vitaminokat: A Vitamint, béta-karotinból 0,82 mg-ot, B6 Vitamint, C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot ( már három darab elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét ), E-vitaminból 0,49 mg-ot és K Vitamint. A benne lévő béta-karotin és E-vitamin sejtvédő hatású, ezért főleg bőrünk védelmében és ápolásában játszik fontos szerepet. Ásványi anyagtartalma közül a kálium 294 mg (segít a salakanyagok elszállításában), magnézium 20 mg, kálcium 14 mg, nátrium 6,3 mg emelhető ki, illetve tartalmaz még foszfort, vasat, folsavat, tiamint, niacint és krómot is, ami fokozza a zsírégetést.
A paradicsom legfőbb értéke viszont a magas likopintartalma – semmilyen más zöldség vagy gyümölcs nem tartalmazza ilyen nagy mértékben ezt az antioxidáns hatású vegyületet.
A likopin egy nagyon erős antioxidáns, amely kimondottan antikarcinogén hatásáról ismert. Zsírban oldódó anyag, mely nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Segít a szívbetegségek megelőzésében, véd a vastag- végbél, prosztata-, mell-, tüdő-, hasnyálmirigyrák valamint a szürkehályog kialakulása ellen.
– A likopin molekulaformája nagyon hatékonynak bizonyul a szabadgyökök károsító hatása ellen. Az azonban még nem teljesen tisztázott, hogy minek köszönheti azt a speciális tulajdonságát, amellyel hatékonyabban védi a sejteket, mint más antioxidánsok.
Szem előtt kell tartani azt is, hogy nem mindegy milyen formában fogyasztjuk a paradicsomot. A vérplazma sokkal jobban hasznosítja a likopint ha hőkezelt paradicsom termékeket fogyasztunk, a nyers paradicsommal szemben. Hőkezelt formában két és félszer annyi szívódik fel mint nyers formában. A jó hatékonyságot segíti, ha a paradicsom termékeket a jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, vajjal, vagy olivaolajjal fogyasztják.
Egy felnőtt ember napi átlagos likopinigénye 3 milligramm. Egy közepes paradicsom súlya nagyjából 100 gramm. Ez a mennyiség pedig elég ahhoz, hogy fedezze egy felnőtt ember napi likopin szükségletét. Vagyis már napi egy paradicsom is elég a napi likopin szükséglet fedezésére. A paradicsomlevet nem csak magas likopin tartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem a sok más hasznos anyaga miatt is.
A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, az oregano, a kapor, a kakukkfű, a fokhagyma, a metélőhagyma, a petrezselyem és a babérlevél.
Összetevők: paradicsomlé, só.
Leírás
Az egyik legegészségesebb gyümölcs – erőteljesen hűt; édes-savanyú; szaporítja a jin-nedveket; enyhíti a szárazságot és a szomjúságot; tonizálja a gyomrot; kipucolja a májat; általános méregtelenítő; serkenti az emésztést.
A paradicsom legnagyobb része víz, az 5-6 százaléknyi szárazanyag felét (3,3 százalék) cukor (glükóz, fruktóz) teszi ki. Tartalmaz még: almasavat, citromsavat, borostyánkősavat, vitaminokat: A Vitamint, béta-karotinból 0,82 mg-ot, B6 Vitamint, C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot ( már három darab elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét ), E-vitaminból 0,49 mg-ot és K Vitamint. A benne lévő béta-karotin és E-vitamin sejtvédő hatású, ezért főleg bőrünk védelmében és ápolásában játszik fontos szerepet. Ásványi anyagtartalma közül a kálium 294 mg (segít a salakanyagok elszállításában), magnézium 20 mg, kálcium 14 mg, nátrium 6,3 mg emelhető ki, illetve tartalmaz még foszfort, vasat, folsavat, tiamint, niacint és krómot is, ami fokozza a zsírégetést.
A paradicsom legfőbb értéke viszont a magas likopintartalma – semmilyen más zöldség vagy gyümölcs nem tartalmazza ilyen nagy mértékben ezt az antioxidáns hatású vegyületet.
A likopin egy nagyon erős antioxidáns, amely kimondottan antikarcinogén hatásáról ismert. Zsírban oldódó anyag, mely nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Segít a szívbetegségek megelőzésében, véd a vastag- végbél, prosztata-, mell-, tüdő-, hasnyálmirigyrák valamint a szürkehályog kialakulása ellen.
– A likopin molekulaformája nagyon hatékonynak bizonyul a szabadgyökök károsító hatása ellen. Az azonban még nem teljesen tisztázott, hogy minek köszönheti azt a speciális tulajdonságát, amellyel hatékonyabban védi a sejteket, mint más antioxidánsok.
Szem előtt kell tartani azt is, hogy nem mindegy milyen formában fogyasztjuk a paradicsomot. A vérplazma sokkal jobban hasznosítja a likopint ha hőkezelt paradicsom termékeket fogyasztunk, a nyers paradicsommal szemben. Hőkezelt formában két és félszer annyi szívódik fel mint nyers formában. A jó hatékonyságot segíti, ha a paradicsom termékeket a jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, vajjal, vagy olivaolajjal fogyasztják.
Egy felnőtt ember napi átlagos likopinigénye 3 milligramm. Egy közepes paradicsom súlya nagyjából 100 gramm. Ez a mennyiség pedig elég ahhoz, hogy fedezze egy felnőtt ember napi likopin szükségletét. Vagyis már napi egy paradicsom is elég a napi likopin szükséglet fedezésére. A paradicsomlevet nem csak magas likopin tartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem a sok más hasznos anyaga miatt is.
A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, az oregano, a kapor, a kakukkfű, a fokhagyma, a metélőhagyma, a petrezselyem és a babérlevél.
Összetevők: paradicsomlé, só.