Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Glükozamin és az ízületek

Glükozamin és az ízületek

A glükozamin az egyik legismertebb étrendkiegészítő ízületi és porckopásos problémákkal küzdők körében. Egy aminocukorról van szó, mely nagy koncentrációban található meg az ízületekben és a porcokban.

A termékeket itt találod!

Építőelemként szolgál számos funkcionális molekula számára, a szervezetben glüközaminoglikánná (GAG) alakul, mely a porcok felépítését szolgálja.

A glükozamin étrendkiegészítők természetes forrása a kagylóhéj, állati csont vagy gombák. Vegetáriánusok és allergiások számára kukoricából is előállítható fermentációval.

A glükozamin hatása

A szervezetben lévő inak, szalagok, porcok, és ízületi folyadék felépítésében vesz részt. Az ízületeket a körülöttük lévő folyadék és porc párnázza ki. Ezek kopása növeli az érintkező felületek súrlódását, így fájdalom, és gyulladás alakulhat ki. Glükozamin adagolásával csökkenthető a porcok elhasználódása, így megelőzhető lehet a kopás és a gyulladás.

A glükozamint ízületi fájdalmakra, reumás ízületi gyulladásra, porckopásra használják, de más gyulladásos betegség esetén is hatékony lehet.

Természetes gyulladáscsökkentő

Gyulladáscsökkentő hatása valószínűleg a gyulladásos válaszreakció gátlásához köthető. Általános gyulladáscsökkentőként is alkalmazható, hatása Reumatoid arthritis, gyulladásos bélbetegségek, és Sclerosis multiplex esetén is ígéretesek tűnik. Ez irányban még folynak a kutatások.

Támogatja az egészséges ízületeket

A glükozamin a porcok természetes összetevője, segíti bizonyos vegyületek, pl. a kollagén termelődését. Étrendkiegészítőként való alkalmazásával lassítható a porcok leépülése.

Csökkenti a kollagén lebomlását

A kezdeti kutatások szerint segíti a kollagén szintézisét, azonban valószínűleg a lebomlás gátlásában van szerepe.

Kölcsönhatások és mellékhatások

Szedése során, az arra érzékenyeknél gyomor-bélrendszeri problémák jelentkezhetnek.

Az alábbi esetekben elővigyázatossággal kell alkalmazni: cukorbetegség, allergia (rákfélék, kagyló), kemoterápia estén, vérhígító alkalmazása mellett, terhesség, glaukóma.

Jelenlegi ismereteink szerint más hatóanyagokkal kombinálva fokozott hatékonyságot mutat:

·         kondroitin

·         kvercetin

·         halolaj

·         MSM

·         Boswellia

A glükozamin étrendkiegészítők széles körben kaphatók tabletták, kapszulák, lágyzselék vagy italkeverékek formájában. Dózis tekintetében is széles a skála.

A glükozamin formái, szedése

A glükozamin étrendkiegészítők két formában állnak rendelkezésre:

·         glükozamin-szulfát

·         glükozamin –hidroklorid

Feltételezések szerint a szulfát forma hasznosulása jelentősen jobb a hidrokloridhoz képest, a kutatások elsősorban a szulfátra irányulnak.

Kutatások során általában 1500-3000mg glükozamin határoztak meg megfelelő dózisként. Kúraidőnek 2-4 hónapot irányoznak meg.

 

 

Forrás:

https://examine.com/supplements/glucosamine/

https://www.healthline.com/nutrition/glucosamine

https://gymbeam.hu/blog/glukozamin-minden-amit-tudni-kell/