Leírás és Paraméterek
A quinoa egy dél-amerikai (ál)gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották.
Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken.
180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza. Magja kicsi, elefántcsont-színű gyöngyszemecske.
Köleshez hasonló magjainak semleges íze van, viszont az arra fogékonyaknak üdítő változatosság lehet a szokásos rizs és burgonya helyett.
Miért érdemes quinoát enni?
A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához) Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).
-Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok élelmi rosttal. Székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, keringési betegségekben szenvedők, kismamák, idősek számára is javasolt. Méregtelenítő kúrák nagyszerű alkotóeleme lehet. Viszont ha hajlamosak vagyunk a vesekőre, akkor csak mértékkel szabad fogyasztani a quinoát, mivel oxalátot tartalmaz.
-Minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %. Vegetáriánusoknak, vegánoknak, sportolóknak különösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.
-Gluténmentes, tehát nem kell a szervezetnek küszködni a megemésztésével.
Ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják, nem is beszélve a fogyókúrázók széles tömegéről, akik alacsony kalóriatartalma miatt fogják kedvelni.
-Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.
-Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze.
Összetevők: 100% fehér quinoa
Felhasználása:
Köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Gyorsan megfőzhető, minden olyan étel elkészíthető belőle, melyet rizsből vagy kölesből készítenénk.
Elkészítése:
Kétszeres vízben főzd puhára.
Allergén információ:
A termék dióféléket feldolgozó üzemben készül.
Átlagos tápérték 100g termékbenEnergia
Átlagos tápérték 100g termékben | |||
Energia
|
1475 | Kj | |
350 | kcal | ||
Fehérje | 14.1 | g | |
Zsír | 5,6 | g | |
telített zsírsav | 0,7 | g | |
Szénhidrát | 57,2 | g | |
cukor | 0 | g | |
keményítő | 23,49 | g | |
Rost | 7 | g | |
Ca | 37 | mg | |
Fe | 6,68 | mg | |
Mg | 292 | mg | |
P | 593 | mg | |
Na | 12 | mg | |
K | 660 | mg |
Leírás
A quinoa egy dél-amerikai (ál)gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották.
Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken.
180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza. Magja kicsi, elefántcsont-színű gyöngyszemecske.
Köleshez hasonló magjainak semleges íze van, viszont az arra fogékonyaknak üdítő változatosság lehet a szokásos rizs és burgonya helyett.
Miért érdemes quinoát enni?
A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához) Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).
-Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok élelmi rosttal. Székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, keringési betegségekben szenvedők, kismamák, idősek számára is javasolt. Méregtelenítő kúrák nagyszerű alkotóeleme lehet. Viszont ha hajlamosak vagyunk a vesekőre, akkor csak mértékkel szabad fogyasztani a quinoát, mivel oxalátot tartalmaz.
-Minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %. Vegetáriánusoknak, vegánoknak, sportolóknak különösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.
-Gluténmentes, tehát nem kell a szervezetnek küszködni a megemésztésével.
Ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják, nem is beszélve a fogyókúrázók széles tömegéről, akik alacsony kalóriatartalma miatt fogják kedvelni.
-Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.
-Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze.
Összetevők: 100% fehér quinoa
Felhasználása:
Köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Gyorsan megfőzhető, minden olyan étel elkészíthető belőle, melyet rizsből vagy kölesből készítenénk.
Elkészítése:
Kétszeres vízben főzd puhára.
Allergén információ:
A termék dióféléket feldolgozó üzemben készül.
Átlagos tápérték 100g termékbenEnergia
Átlagos tápérték 100g termékben | |||
Energia
|
1475 | Kj | |
350 | kcal | ||
Fehérje | 14.1 | g | |
Zsír | 5,6 | g | |
telített zsírsav | 0,7 | g | |
Szénhidrát | 57,2 | g | |
cukor | 0 | g | |
keményítő | 23,49 | g | |
Rost | 7 | g | |
Ca | 37 | mg | |
Fe | 6,68 | mg | |
Mg | 292 | mg | |
P | 593 | mg | |
Na | 12 | mg | |
K | 660 | mg |
Tájékoztatás
Az étrendkiegészítők fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
A termékek leírásait, összetevőinek listáját, a termékkel kapcsolatos információkat igyekszünk naprakészen tartani, de esetenként előfordulhat, hogy nem tudjuk elég gyorsan lekövetni a gyártó általi módosításokat. Kérjük, hogy felhasználás előtt minden esetben olvassák el a termék csomagolásán szereplő információkat.
Az oldalon található termékképek illusztrációk, frissítésük folyamatos, azonban előfordulhat korábbi csomagolással illusztrált termék. Megrendeléskor a termék neve és cikkszáma a mérvadó.