Leírás és Paraméterek
Étrendi hatását és biológiai értékét tekintve a lencse felülmúlja babot, vagy a borsót.
A lencse fontos fehérjeforrás, a vegetáriánusok számára elsőrendű táplálék. Könnyen emészthető fehérjét és szabad aminosavakat tartalmaz.
Vitaminok közül az A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin található meg benne.
Ásványi anyagok közül kalciumot, foszfort, folsavat, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz.
Ugyan magas a szénhidráttartalma, de mivel a glikémiás indexe alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Tartalmaz rostokat, így fogyasztása jó az emésztőrendszernek, az anyagcserének.
A lencse konyhai felhasználása
A lencséből leggyakrabban leves vagy főzelék készül, de salátának is kitűnő. Főzés előtt néhány órára be szokták áztatni, így hamarabb megfő.
Indiában liszt formában mindennapos élelmiszer.
A lencse története
Ázsia hegyvidékeiről terjedt el. Jelenleg Európa déli, délkeleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik. Termesztése csak a mérsékelten meleg és nem szélsőségesen száraz éghajlatú vidéken eredményes. Magyarországon a vetésterülete nem számottevő.
100 gramm lencse tápértéke:
Energia KJ-ban: 1287
Energia Kcal-ban: 308
Zsír: 4,62 g
- amelyből telített zsírsav: 0,77 g
Szénhidrát: 28,88 g
- amelyből cukor: 2,59 g
Fehérje: 21,89 g
Só: <0,01 g
Leírás
Étrendi hatását és biológiai értékét tekintve a lencse felülmúlja babot, vagy a borsót.
A lencse fontos fehérjeforrás, a vegetáriánusok számára elsőrendű táplálék. Könnyen emészthető fehérjét és szabad aminosavakat tartalmaz.
Vitaminok közül az A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin található meg benne.
Ásványi anyagok közül kalciumot, foszfort, folsavat, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz.
Ugyan magas a szénhidráttartalma, de mivel a glikémiás indexe alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Tartalmaz rostokat, így fogyasztása jó az emésztőrendszernek, az anyagcserének.
A lencse konyhai felhasználása
A lencséből leggyakrabban leves vagy főzelék készül, de salátának is kitűnő. Főzés előtt néhány órára be szokták áztatni, így hamarabb megfő.
Indiában liszt formában mindennapos élelmiszer.
A lencse története
Ázsia hegyvidékeiről terjedt el. Jelenleg Európa déli, délkeleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik. Termesztése csak a mérsékelten meleg és nem szélsőségesen száraz éghajlatú vidéken eredményes. Magyarországon a vetésterülete nem számottevő.
100 gramm lencse tápértéke:
Energia KJ-ban: 1287
Energia Kcal-ban: 308
Zsír: 4,62 g
- amelyből telített zsírsav: 0,77 g
Szénhidrát: 28,88 g
- amelyből cukor: 2,59 g
Fehérje: 21,89 g
Só: <0,01 g