Leírás és Paraméterek
Az inulin a vízben oldódó rostok egyik fajtája, mely rengeteg zöldségben megtalálható, alacsony energiatartalmú. Elfogyasztása után a rostok magukba szívják a vizet ( a gyomorban), és gélszerű anyaggá alakulnak. Nem emésztődik meg a gyomorban, ehelyett tovább vándorol a bélrendszerbe, ahol prebiotikumként viselkedik, vagyis segíti az ott lévő “jótékony” baktériumok táplálását, szaporodását.
Segít visszaállítani az egyensúlyt, ami által újra ideális mennyiségű jótékony baktérium már képes lesz a megfelelő emésztésre.
Leszámol a gyakori éhség érzettel, szuper hír a fogyókúrázók, és fogyni vágyóknak, hogy van természetes megoldás az éhség rohamokra.
Az inulin úgy segít kontrollálni az étvágyat, hogy lecsökkenti a gyakori éhségérzeteket.
Hogyan használjuk az inulint?
Fokozatosan vezessük be az étrendünkbe, az első hetekben napi 2-3 grammnál ne fogyasszunk többet. Azt követően megemelhetjük 1-1 grammal.
Sütéshez is használhatjuk, bármilyen ételhez-italhoz passzol.
Az inulin egy poliszacharid és a funkcionális élelmiszerek közé tartozik,
vagyis nem csak egyszerűen élelmiszer, amellyel édesíteni lehet, hanem jótékonyan is hat az egészségre.
Az inulin a prebiotikumok közé sorolható, a szájban és az emésztőrendszerben jelen lévő enzimek nem tudják oldani.
Mivel emészthetetlen növényi rost, az inulin sértetlenül jut el a vastagbélig, lebontása ott kezdődik.
Elősegíti a bélflóra egyensúlyának megőrzését, támogatja a probiotikumok szaporodását.
A bélflórát felépítő jótékony probiotikus baktériumok (bifidusz és laktobacillusok) prebiotikumokkal táplálkoznak, így azok megfelelő mennyiségű jelenléte elszaporodásukhoz vezet. Emellett gátolja a káros baktériumok megtapadását a bélben.
Mindezen hatásaival az inulin hozzájárul a szervezet védekező rendszerének megfelelő működéséhez.
Édesítő hatása:
bőséges fruktóztartalma miatt édesebb, mint a répacukor, így nagyjából 40 százalékkal kevesebbre van szükség belőle.
Az inulin kedvező hatásai:
- Javítja az emésztőrendszer működését, az anyagcserét.
- Segít a bélrendszer megtisztításában.
- Hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez.
- A répacukorhoz képest, az inulin harmadannyi kalóriát tartalmaz, így fogyókúra esetén is alkalmazható.
- Természetes cukorpótló, nem szükséges inzulin a lebontásához, nem növeli a vércukorszintet.
- Antibiotikumok szedése után felgyorsítja a szervezet regenerálódását.
- Növeli a székletürítés gyakoriságát, ezáltal a bélrendszerben felhalmozódó mérgek és salakanyagok eltávolításában is közreműködik.
- Szerepe lehet a vastagbélrák kockázatának csökkentésében
- Pozitívan befolyásolja a bél pH értékét.
- Segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását (kalcium, magnézium, vas).
- Segíthet csökkenteni az LDL (vagyis rossz) koleszterin mennyiségét a vérben.
Leírás
Az inulin a vízben oldódó rostok egyik fajtája, mely rengeteg zöldségben megtalálható, alacsony energiatartalmú. Elfogyasztása után a rostok magukba szívják a vizet ( a gyomorban), és gélszerű anyaggá alakulnak. Nem emésztődik meg a gyomorban, ehelyett tovább vándorol a bélrendszerbe, ahol prebiotikumként viselkedik, vagyis segíti az ott lévő “jótékony” baktériumok táplálását, szaporodását.
Segít visszaállítani az egyensúlyt, ami által újra ideális mennyiségű jótékony baktérium már képes lesz a megfelelő emésztésre.
Leszámol a gyakori éhség érzettel, szuper hír a fogyókúrázók, és fogyni vágyóknak, hogy van természetes megoldás az éhség rohamokra.
Az inulin úgy segít kontrollálni az étvágyat, hogy lecsökkenti a gyakori éhségérzeteket.
Hogyan használjuk az inulint?
Fokozatosan vezessük be az étrendünkbe, az első hetekben napi 2-3 grammnál ne fogyasszunk többet. Azt követően megemelhetjük 1-1 grammal.
Sütéshez is használhatjuk, bármilyen ételhez-italhoz passzol.
Az inulin egy poliszacharid és a funkcionális élelmiszerek közé tartozik,
vagyis nem csak egyszerűen élelmiszer, amellyel édesíteni lehet, hanem jótékonyan is hat az egészségre.
Az inulin a prebiotikumok közé sorolható, a szájban és az emésztőrendszerben jelen lévő enzimek nem tudják oldani.
Mivel emészthetetlen növényi rost, az inulin sértetlenül jut el a vastagbélig, lebontása ott kezdődik.
Elősegíti a bélflóra egyensúlyának megőrzését, támogatja a probiotikumok szaporodását.
A bélflórát felépítő jótékony probiotikus baktériumok (bifidusz és laktobacillusok) prebiotikumokkal táplálkoznak, így azok megfelelő mennyiségű jelenléte elszaporodásukhoz vezet. Emellett gátolja a káros baktériumok megtapadását a bélben.
Mindezen hatásaival az inulin hozzájárul a szervezet védekező rendszerének megfelelő működéséhez.
Édesítő hatása:
bőséges fruktóztartalma miatt édesebb, mint a répacukor, így nagyjából 40 százalékkal kevesebbre van szükség belőle.
Az inulin kedvező hatásai:
- Javítja az emésztőrendszer működését, az anyagcserét.
- Segít a bélrendszer megtisztításában.
- Hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez.
- A répacukorhoz képest, az inulin harmadannyi kalóriát tartalmaz, így fogyókúra esetén is alkalmazható.
- Természetes cukorpótló, nem szükséges inzulin a lebontásához, nem növeli a vércukorszintet.
- Antibiotikumok szedése után felgyorsítja a szervezet regenerálódását.
- Növeli a székletürítés gyakoriságát, ezáltal a bélrendszerben felhalmozódó mérgek és salakanyagok eltávolításában is közreműködik.
- Szerepe lehet a vastagbélrák kockázatának csökkentésében
- Pozitívan befolyásolja a bél pH értékét.
- Segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását (kalcium, magnézium, vas).
- Segíthet csökkenteni az LDL (vagyis rossz) koleszterin mennyiségét a vérben.