Leírás és Paraméterek
A zabpelyhet kiválogatott egészséges zabszemekből állítják elő. A zabszemeket magas hőmérsékleten gőzölik, ezután hengerek között szétlapítják.
A zabpehely gazdag fehérjében. Sok ásványi anyagot tartalmaz. Megtalálható benne a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas. Magas a B- és E-vitamin-tartalma. Antioxidánsokat tartalmaz. Magas élelmirost tartalma a jó emésztést segíti.
A zabpehely glikémiás indexe (ez jelöli a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát) közepes, tehát hosszantartó jóllakottság érzetet biztosít. Rendszeres fogyasztása jót tesz a bőrnek és a hajnak is.
A zabpehely konyhai felhasználása:
A zabpehelyből leggyakrabban kását készítenek, de igen népszerű müzlikbe, levesekbe, főzelékekbe, süteményekbe keverve is. Tejbe áztatva fasírt is készíthető belőle.
Durvára aprítva a panír közé keverhető.
Egy-egy evőkanál zabpelyhet érdemes szinte bármelyik ételhez is hozzáadni, ugyanis a zabpehely nem engedi, hogy az étel leégjen, letapadjon.
A zabot az ókorban a görögök és a rómaiak takarmányként termesztették.
Ma elsősorban a mérsékelt égöv északi részén termesztik, mivel kedveli a hűvös, csapadékos klímát.
100 gr apró szemű zabpehely tápértéke:
Energia KJ-ban: 1487
Energia Kcal-ban: 355
Zsír: 7,0 g
- amelyből telített zsírsav: 1,3 g
Szénhidrát: 65,5 g
- amelyből cukor: 1,1 g
Fehérje: 13 g
Só: <0,1 g
Leírás
A zabpelyhet kiválogatott egészséges zabszemekből állítják elő. A zabszemeket magas hőmérsékleten gőzölik, ezután hengerek között szétlapítják.
A zabpehely gazdag fehérjében. Sok ásványi anyagot tartalmaz. Megtalálható benne a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas. Magas a B- és E-vitamin-tartalma. Antioxidánsokat tartalmaz. Magas élelmirost tartalma a jó emésztést segíti.
A zabpehely glikémiás indexe (ez jelöli a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát) közepes, tehát hosszantartó jóllakottság érzetet biztosít. Rendszeres fogyasztása jót tesz a bőrnek és a hajnak is.
A zabpehely konyhai felhasználása:
A zabpehelyből leggyakrabban kását készítenek, de igen népszerű müzlikbe, levesekbe, főzelékekbe, süteményekbe keverve is. Tejbe áztatva fasírt is készíthető belőle.
Durvára aprítva a panír közé keverhető.
Egy-egy evőkanál zabpelyhet érdemes szinte bármelyik ételhez is hozzáadni, ugyanis a zabpehely nem engedi, hogy az étel leégjen, letapadjon.
A zabot az ókorban a görögök és a rómaiak takarmányként termesztették.
Ma elsősorban a mérsékelt égöv északi részén termesztik, mivel kedveli a hűvös, csapadékos klímát.
100 gr apró szemű zabpehely tápértéke:
Energia KJ-ban: 1487
Energia Kcal-ban: 355
Zsír: 7,0 g
- amelyből telített zsírsav: 1,3 g
Szénhidrát: 65,5 g
- amelyből cukor: 1,1 g
Fehérje: 13 g
Só: <0,1 g