Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Béta glükán – immunerősítő , daganat ellenes beta glucan

2014. 10. 26. 11:07:00

Miféle anyagok a béta glükánok és hol találhatóak a természetben?

A béta glükánoknak több forrása ismert, beleértve az élesztőből, baktériumokból, gombákból és gabonafélékből származó béta glükánokat. Ezek komplex szénhidrát molekulák egyedi molekulaszerkezettel, amelyek meghatározzák a biológiai aktivitásukat is. A vizsgálatok szerint az 1-3, 1-6 szénatomokon elágazásokat tartalmazó béta glükánoknak van a legerősebb biológiai aktivitásuk, amely az immunrendszer specifikus aktiválásában nyilvánul meg.

Legfontosabb ismérvük, hogy erősíti a szervezet védekező képességét. Fő feladata az immunrendszer első védelmi vonalát alkotó immunsejtek, a makrofágok aktiválása, amelyek elfogják és elnyelik az összes idegen anyagot (baktériumok, vírusok stb.) figyelmeztetik és mozgósítják a védekező rendszert, felismerik és elpusztítják a mutáns sejteket.

Ismertek a béta glükán (klinikailag alátámasztott) immunstimuláns, daganatellenes és antimikrobális tulajdonságai. Az 1-3, 1-6 szénatomokon elágazásokat tartalmazó molekulák az élesztősejt falából származnak, amelyet egy speciális eljárással kezelnek a legerősebb immunológiai aktivitás érdekében. A béta glükánok más forrásai más szerkezettel rendelkeznek. Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy az élesztősejtből kivont béta glükánok immunológiailag sokkal erősebb hatásokkal rendelkeznek mint a gombákból vagy például az árpából kivont glükánok. Ez az 1-3 glükánok alacsonyabb arányával magyarázható.

Kiknek ajánlott a béta glükánok használata?

Mindenkinek, aki szeretné fokozni vagy megtartani az immunrendszere aktivitását. A béta glükánok korábban természetes módon megtalálhatóak voltak a táplálékainkban és biztosították az immunrendszer folyamatos és természetes stimulációját. A hiper-higiénikus élelmiszerláncok és a gombaölőszerek fokozatos elterjedésével ezek a természetes immunstimulánsok már nem kerülnek be a szervezetünkbe. Ezzel párhuzamosan több olyan hatás ér bennünket, amely csökkenti az immunfunkciókat.
Ilyenek a környezeti mérgek, nehézfémek, imunszuppresszív gyógyszerek, és a folyamatos stressz, a szimpatikus idegrendszer túlstimulált állapota. A krónikus degeneratív és anyagcsere betegségek is immunszupprimált állapotot eredményeznek. Nem véletlen, hogy az immunrendszer rendellenességével összefüggő kórképek és betegségek száma évről-évre növekszik. Ezzel párhuzamosan az antibiotikumokra rezisztens baktériumtörzsek száma is emelkedik.

Ebben a helyzetben nagy szükség van egy természetes és hatékony, veszélytelen anyagra, amely a kórokozók széles spektruma ellen hatékony.

“Az 1-3 béta glükánokként ismert szénhidrát polimerek figyelemre méltó hatással vannak az immunrendszerre- stimulálják a daganatellenes és antimikrobális aktivitást a makrofágok és más fehérvérsejtek speciális receptoraihoz kötődve és aktiválva azokat.”

Sir William Dunn
Oxfordi Egyetem

“A glükánok drámai módon fokozzák a makrofágok aktivitását és a gazdaszervezet nem specifikus immunválaszát a különféle bakteriális, vírusos, gombás és parazita fertőzésekre.”
Myra L. Patchen, PhD.
Kísérletes Hematológiai és Sugártani Intézet
USA

Elismerten koleszterinszint-csökkentő hatású, szív- és érrendszeri betegségek esetén ajánlott. 
Más kutatások szerint hozzájárul a szervezteben keletkező méreganyagok eltávolításához. 
Elterjedten használják olyan készítményekben is, amelyek célja a bőr szépségének és egészségének megőrzése, mivel egyes felmérések szerint ilyen esetekben is hatékony lehet.
Ezenkívül, a béta-glükán antioxidánsként megköti a káros szabad gyököket, valamint növelheti egyes gyógyszerek hatékonyságát.

Mennyit beta glükánt fogyasszunk?

Mindenki immunrendszere eltér. Az immunrendszert is folyamatosan változik.
Az alábbi információk egy kis útmutatást adhatnak:

Egészséges: Ha nincs komolyabb probléma, és egy átlagos felnőtt tömegének (65-85 kg.), 100-200 mg. A napi ajánlott mennyiség

Krónikus: Ha ismétlődő de nem súlyos a probléma, illetve nem életveszélyes, 200-400 mg-ot lehet fogyasztani, és figyeljük meg a szervezet reakcióit.

Akut: Kritikus állapotban a testsúly határozza meg a terápiás adagot (lásd a lenti táblázatot).
Indulásként a táblázat szerinti maximális adag 1/3 majd lassan növelve az adagot a maximális szintig.
A maximálisnál nagyobb mennyiség bevétele nem növeli az eredményt.

Testsúlykilogramm mg béta glükán
45.5 1150
50 1250
54.5 1350
59.1 1500
63.6 1600
68.2 1750
72.7 1800
77.3 1950
81.8 2050
81.8 2050
86.4 2150
90.9 2250
95.5 2400
100 2500
104.5 2600
109.1 2750

Krónikus vagy akkut állapot esetén mindenképpen konzultáljon kezelő orvosával!

Hogy maximalizálja a béta glükán felszívódását mindig éhgyomorra szedje és várjon legalább 30 percet az étkezéssel. Bőséges mennyiségű tiszta vizzel kell lenyelni (nem kávé, tea, gyümölcslé, stb. csak víz).
Meghozza a teljes napi adagot egyszerre!