A vörösélesztős rizs valójában a fehér rizs egy fermentált formája, melyet két penészfajta, a Monascus ruber vagy a Monascus purpureus egyikének felhasználásával készítenek. Kelet-Ázsiában élelmiszerek színezésére és tartósítására, valamint gyógyászati célokra használatos.
Fő hatóanyaga a monakolin, mely a vényköteles koleszterincsökkentő gyógyszerek alapanyaga. Emiatt a koleszterincsökkentő gyógyszerek helyettesítésére szolgáló étrendkiegészítőként találkozhatunk vele a bioboltok polcain.
Hatékonyan csökkenti összkoleszterin, az LDL koleszterin, és a triglicerid szintet egyaránt.
A vörös rizs emellett hatékony lehet:
A szív egészségének javítására
Tekintettek arra, hogy a szívbetegségek fő kockázati tényezője a magas koleszterinszint, így a vörös rizs csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A vérzsírszintek szabályozása mellett javítja az erek rugalmasságát.
Gyulladáscsökkentőként
Kutatások szerint csökkenti az oxidatív stresszt, így ezáltal a gyulladás mértékét a szervezetben.
A metabolikus szindróma kockázatának csökkentésére
A metabolikus szindróma kritériumai között a magas vérnyomás, magas vércukorszint/ inzulinrezisztencia, és a magas koleszterinszint szerepel. Kutatások szerint a vörös rizs mindhárom értéket csökkenti, így segíthet a kockázati tényezők kialakulásában.
A rák kockázatának csökkentésére
Ezirányban még csak egérkísérletek zajlanak, de ezekben a vörös rizs ígéretesnek mutatkozik.
Klinikai vizsgálatok során napi 1200-2400 mg vörösélesztős rizst ajánlanak 2-3 adagra elosztva. Ez a dózis általában még nem okoz mellékhatásokat. Tekintettel arra, hogy hatóanyaga azonos a koleszterincsökkentő gyógyszerekkel, így mellékhatásokkal is számolnunk kell. (emésztőrendszeri problémák, izomfájdalom, allergia). Továbbá nem szedhető más koleszterinszint-csökkentő szerekkel, antibiotikumokkal, bizonyos antidepresszánsokkal, gombaellenes és antiretrovirális szerekkel együtt.
A megbízhatóság érdekében válasszunk cGMP minősítésú étrendkiegészítőt.
Forrás: healthline.com