Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A vegetáriánus ételek fogyasztásához nem kell, hogy vega legyél!

A vegetáriánus ételek fogyasztásához nem kell, hogy vega legyél!

Ha vegetáriánus ételekről hall az ember, akkor első körben mindenki tudja, hogy húsmentes jelent, és a legtöbbeknél ez kimerül abban, hogy rántott sajt, rántott gomba, esetleg sajtos tészta.

Sajnos a vegetáriánusok tudják, hogy egy átlagos étterem kínálatában is kimerül ennyiben a vega kínálat, pedig az, hogy valaki nem eszik húst, még rengeteg gasztronómiai csodához vezethet. Ráadásul nem kell ahhoz vegetáriánusnak lenni, hogy valaki jó ízzel fogyasszon el egy húst, vagy állati eredetű élelmiszert nem tartalmazó főtt ételt. 

A termékeket itt találod

Mit is jelent a vegetáriánus táplálkozás?

Az, hogy valaki nem eszik húst, számos dolgot rejthet a háttérben. Van, aki meggyőződésből, lelki okokból lesz vega, mert tiszteli és szereti az élőlényeket, így táplálkozásával nem járul hozzá az élet kiontásához. Ez lehet vallási ok is. Ezt egészíti ki az a szemlélet, hogy ráadásul a mai gazdaságban az élelmezésre szánt állatok sorsa több, mint sanyarú. Kizsákmányolás és sok esetben kínzás jellemzi ezeket a körülményeket. Éppen ezért a vegetáriánus megtagadhatja akár a tojás fogyasztását is. De környezetvédelmi szempontból is az állattartó gazdálkodás a legrosszabb.


Húsmentes étkezésre való váltás történhet egészségügyi okokból is, egész egyszerűen nem tesz jót valaki szervezetének a húsfogyasztás, esetleg allergiás reakciói vannak, vagy csak úgy gondolja, ez lehet a hosszú élet titka számára.


De az is előfordul, hogy azért van szükség a vegetáriánus ételek ismeretére, mert egész egyszerűen egy adott időszakban nem kívánjuk a húsos ételeket. Ez lehet csupán heti 1 nap, vagy az életünknek egy szakasza, és akkor a böjtről nem is beszéltünk még. A vega táplálkozás tehát nem valami földöntúli misztikus dolog, és nem is kellene senkinek megijednie tőle, vagy attól, ha vega vendéget fogad otthonában.


Vegán vagy vegetáriánus? Mi a különbség?

Nem minden húsmentes táplálkozás egyforma, sőt, vannak, akik magukat vegetáriánusnak vallják, de halat, vagy tengeri herkentyűket fogyasztanak (peszkatáriánus). Egy igazi vegetáriánus semmilyen állatot nem eszik meg, akár emlős, akár hal vagy rovar. De az állati eredetű termékek esetén már nagyobb a választás lehetősége.

Ott a tojás, a tejtermékek, vagy a méz, melyeket állatok termelnek meg, az ő sejtjeikből, anyagaikból vannak. Akik foglalkoznak azzal, hogy egy állat ne legyen kizsákmányolva, tehát a tartás körülményeire, azok tojást vagy tejterméket sem fogyasztanak. Aki pedig még ennél is szigorúbb, az a mézet is elveti, sőt a zselatint is, tehát tényleg minden állati vagy állati eredetű tápláléktól távolt tartja magát - ők a vegánok.


A vegánokon belül vannak még a nyers vegánok, akik az ételek feldolgozását is a minimálisra csökkentik, és szinte csak nyers, zsírmentes, kezeletlen növényi eredetű ételeket esznek.
A vegetáriánusok között az ovo-lakto vegák húst nem esznek, de tojást és tejterméket igen.

A laktovegetáriánus ember sem húst, sem tojást, de tejterméket fogyaszt. És persze előfordul ovo-vega is, aki tojást eszik, de húst és tejterméket soha. A vegánok túlmutatnak a táplálkozáson, és nem csak abban fejezik ki életszemléletüket. Míg egy vegetáriánus a növényi étrendre koncentrál általában kizárólag, addig egy vegán nem használ olyan kozmetikumot, amit állatokon teszteltek, nem hord olyan ruhát sem, ami állatok kizsákmányolásával készült (bőrcipő, gyapjú, szőrme) és természetesen nem látogat meg állatokat fogva tartó helyeket, pláne nem cirkuszt vagy tengeri emlősöket sanyarító delfin-show-t. Egy igazi vegán természetesen sosem támogatná szaporító munkáját sem, kizárólag örökbefogadással venne magához kutyát vagy macskát. De megemlíthetjük a lovaglást is, ami szintén nem elfogadott szabadidős tevékenység.


Finomak a vega ételek, ezért ideje túllépni a tévhiteken

A vegákat tényleg a köztudatban arra “kárhoztatják”, hogy salátát egyenek, esetleg kaphatnak egy kis rántott gombát, rántott sajtot, rántott karfiolt, rántott cukkinit...na, de ennyi rántást kinek az emésztőrendszere fogad szívesen? Vagy ugye egyenek tésztát tésztával, meg tésztát zöldséggel. Ha igazán ínyenc helyen járnak, akkor találnak az étlapon grillezett gomolyát vagy camembert, amihez ehetnek egy kis...rizst, vagy sült krumplit.

Azért érezhető, hogy kilóg a lóláb, hiszen, aki vega vagy vegán, nem azért figyel oda a táplálkozására, hogy olajban tocsogó ételeket egyen, vagy mirelit termékeket, és nem kell 0-24-ben salátát sem rágcsálnia. A gasztronómia rég meghaladta ezeket a hiedelmeket, mint ahogy azt is, hogy akkor kötelező a szója és a tofu evés. Bár az tény, hogy a növényi táplálkozásúak a fehérje szükségletüket elsősorban nem a tejtermékekből szeretnék fedezni, hanem pl.a hüvelyesekből, mint amilyen a szója is (vagy a bab, borsó). 


Ma már egész arzenál van vega és vegán receptekből az interneten, arról nem is beszélve, hogy a fűszerek, fűszernövények ismerete és használata szintén rengeteg plusz lehetőséget ad a vega kulináris élvezetekre.
Aki vega, általában kerüli a feldolgozott élelmiszereket (a vegánok meg mindenképp), de azért nagy segítség ebben a táplálkozásban, hogy számos kész termék is van, amihez gyorsan nyúlhatunk, ha idő szűkében vagyunk. Ilyenek a kiváló minőségű vega pástétomok, szószok, vega kolbászok, növényi sajtok vagy épp a növényi zsír. Ezekkel sokkal könnyebb és gyorsabb egy vegetáriánus ételt elkészíteni.


A vegetáriánus ételeknek éppúgy laktatóaknak kell lenniük, mint a húsos fajtáknak, és az, hogy valaki tésztát eszik, még önmagában nem garancia erre. Sőt, a gyorsan bomló és felszívódó szénhidrátok a vércukrot is hirtelen emelik meg, elraktározódnak zsírként, ráadásul egy órával az elfogyasztásuk után újra éhesek lehetünk.


Ezért kell újra felfedezni a növényi alapú táplálkozást, és bátran barangolni más kultúrák receptjei között is, hiszen manapság már minden alapanyag szinte elérhető hazánkban is. Beilleszthetőek a táplálkozásba az olajos magvak, a különböző gabonák, mint a bulgur, hajdina, quinoa, amaránt - ráadásul már ezernyi féle liszt is van belőlük. A klasszikus zöldségek, gyümölcsök, és gombák mellett választhatunk árpagyöngyöt, sült zellert, felfedezhetjük a cékla széles felhasználását, és készíthetünk vega pudingot vagy süteményt is. Ha alapból nem vagyunk elég gasztro-kreatívak, merítsünk ihletet az online térből!


Egy jól elkészített és ízesített vegetáriánus főtt ételt egy húsevő épp olyan élvezettel fog elfogyasztni. Vannak gyerekek, akik nem kívánják a húst, nekik is kiváló lehet, hogy megismerkedjenek ezzel a táplálkozással, mégha nem is lesznek vegánok felnőtt korukban. Nem érdemes éles határvonalat húzni egy mindenevő embernek sem, hogy akkor ő nem ehet vega kaját. Érdemes kipróbálni a zöldségfasírtot, vagy a chia-pudingot, hiszen ezekkel a fogásokkal egy húsevő is változatossá teheti étrendjét, néha könnyíthet az emésztésén, és a konyhatudománya is fejlődni fog. Arról nem is beszélve, hogy ha tényleg érkezik egy vega vendég, gyerekjáték lesz a kedvére tenni.


Jó tanácsok a vegetáriánus élelmiszerek megválasztásához

Valamiért az az alap feltételezés, hogy, ami vega vagy vegán, az biztosan egészséges is. De ha belegondolunk, egy ismeretlen eredetű, boltban megvásárolt gyümölcs vagy zöldség, még nem biztos, hogy vegyszermentes, hogy öko-gazdálkodásból van, tehát, hogy minden oké vele - pedig vegetáriánus.
Az sem biztos, hogy a növényi tejek fogyasztása egészségesebb, mint az állati tejeké, mivel egy dobozos mandulatej, rizstej vagy zabital tele lehet cukorral, miközben az alap magot csak 2%-ban tartalmazza. Ebben az esetben ha biztosra akarunk menni, megéri pl.beruházni egy növényi tejkészítő gépre.

A mirelit húspótló készítmények, növényi hamburgerpogácsák sokszor tele vannak ízfokozókkal, adalékanyagokkal, a vega nassolnivalók pedig cukorral.
Tehát azt lehet mondani, hogy irányban törekedjünk a vegánok szemléletmódja felé, vagyis amennyire lehet kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, és magunk készítsük el otthon a fogásokat. Nem kell nyersevővé válni, van arany középút a dologban.

Arra is figyeljünk oda, hogy akár a túl húsalapú, akár a kizárólag növényi alapú táplálkozásban bizony némelyik vitaminból, ásványi anyagból nem jut elég a szervezetbe. Ez természetes, nem kell ágálni, hogy márpedig de. Nem szégyen kiegészíteni a mindennapjainkat B12 vitaminnal, D-vitaminnal, kalciummal és vassal, és nem is nehéz.


Mivel a vegák nem esznek állati eredetű zsírt, még halolajat sem, előfordulhat, hogy túl kevés az Omega 3 a szervezetükben, márpedig ez a legfontosabb zsírsav, ami gyulladáscsökkentő, sejtépítő, de még az agyi funkcióinkat is javítja. Jó megoldás lehet a lenolaj fogyasztása, amely háromszor annyi Omega 3-at tartalmaz, mint a halolaj, és egyértelműen növényi.


Bár a legtöbb növény elég sok folyadékot tartalmaz, ne essünk abba a hibába, hogy nem iszunk elegendő vizet!