Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kombucha

A természet patikája kifogyhatatlan lehetőséget kínál az egészségünk megőrzésében, számos gyógynövény, állati eredetű anyag és gomba bír immunerősítő, egészségmegőrző, méregtelenítő és roboráló hatással.  A hosszú élet elixírének tartják évezredek óta a kombucha gombát is, melynek immunerősítő hatása, májregeneráló szerepe, gyulladásgátló és antibakteriális hatása vitathatatlan.
Rendezés:
Nézet:

A kombucháról általában

Ez a gyógygomba különbözik az általában véve vett gyógygombáktól, hiszen nem is egy gombafaj alkotja kizárólagosan, az élőlény valójában egy szimbiózis, melyben két élőlénytípus él szoros, és mindkettő számára előnyös kapcsolatban. A kombucha igazából egy zuzmófaj, melyben élesztőgombák és egysejtű algák élnek, egymásba fonódva. Szöveteik teljesen összekapcsolódnak, egymás nélkül életképtelenek lennének, tehát a szimbiózis új létformát eredményez. Az alga képes a növényekre jellemző energiatermelésre, a fotoszintézisre, míg a gomba állati módon, kész szerves anyaggal gazdálkodik - így tartják egymást életben.
 
Sokféle névvel illetik a “gombát”, hívják teagombának, csodagombának, tea-kvasznak, hősgombának, a belőle készült italt pedig életelixírnek, a halhatatlanság italának, csodaitalnak, hosszú élet teájának szokták nevezni. Talán túlzónak hathatnak ezek a megnevezések, de a kombucha már évezredek óta az emberiség szolgálatában áll, a Távol-keletről indult hódító útjára, és Kínában ma is dobogós helye van a gyógyászatban, a többi gyógygomba mellett. 
 

Hogyan is készül a kombucha?

A kombucha élőlény önmagában még nem fogyasztásra kész, csak a belőle készült ital vagy tea az, amit iszunk az egészségmegőrzés érdekében.
A kombucha kultúra kinézetre egy kocsonyás, vagy zsírszerű kis korong, amit aztán belehelyeznek a tápkörnyezetébe. Ez nem más, mint a tea, amit előzetesen megfőznek, beleraknak jó sok cukrot, üvegedénybe öntik, és hagyják szobahőmérsékletre hűlni. Ebbe kerül bele a kombucha, ami aztán táplálkozni és növekedni kezd, ezt pedig a cukor teszi számára lehetővé. Az üvegben kialakuló kombucha italt le kell fedni légáteresztő vászonanyaggal vagy papírkendővel. 
 
A cukrot úgy használja és éli fel a gomba, hogy közben az egész elegy megerjed. A teagomba az oxidációs folyamatok során értékes anyagokat állít elő, pl. B1 -, B2 -, B3 -, B6 -, B12 - és C-vitamint, folsavat, glükaronsavat, tejsavat, aminosavakat, antibiotikus anyagokat és némi alkoholt, de ez kb.annyi, mint amennyi egy alkoholmentes sörben előfordul. Az erjedéssel keletkező szénsavtól az italnak kellemes, üdítő állaga lesz. 
 
Pár hét alatt, a szobahőmérsékleten tárolt kultúrából eltűnik a cukor, és elkészül a jellegzetes ízű és szagú kombucha tea. Ezt aztán leszűrik és hűtve tárolják. A gomba közben növekszik, és azt újra és újra fel lehet használni, illetve a szaporulatot új helyen “munkára fogni”.
 

Mire jó a kombucha?

A kombuchának manapság már nemcsak a kínaiak, hanem az amerikaiak, az orosz népgyógyászat, és sok európai régió is kimagasló egészség helyreállító szerepet tulajdonít. Hosszútávú alkalmazása nemhogy káros, kifejezetten előnyös, és sok-sok probléma kiegészítő kezelésére jó. Az ital fogyasztása egy egészséges ember számára legalább olyan hasznos, mivel általánosan is támogatja a szervezet működését, az immunfolyamatokat, ellát vitaminokkal, helyreállítja az anyagcserét.
Alkotórészei, mint a glükoronsav, a tejsav, az ecetsav, valamint a létfontosságú C- és B -vitaminok gyógyászati hatásai a legjelentősebbek. A kombucha ital összetevői a szervezet egészére hatnak, a sejtmembránok normális állapotát mellékhatások nélkül helyreállítják, és emellett jó közérzetet biztosítanak. 
 
Ezeken a  területen kifejezetten jó eredményeket értek el a kombucha fogyasztásával:
 
Méregtelenítés és a máj támogatása.
Salakanyagok kiürítése, így a vese támogatása.
Antibiotikus hatás, ami csökkenti a gyulladásokat és felveszi a harcot a kórokozókkal szemben is.
Immunerősítés, és daganatos elváltozások kezelése, megelőzése.
Reumás panaszok kezelésére, ízületi gyulladások megszüntetésére.
Stresszoldó, enyhítheti a migrént, kedvez az álmatlanságnak.
Rendbe teszi a bélflórát, segíti az emésztést (enyhe hashajtó hatása lehet).
Regenerálja a sejtfalakat, ezáltal javítja a bőr szerkezetét is, közvetve fiatalít.
Mivel építi a sejtmembránt, hámszövet esetében a hajhullás megállásról, a kopaszodás visszafordításáról is beszámoltak.
Csökkenti a koleszterinszintet, kedvez az érrendszernek.
Mindenféle gyulladásos folyamatnak kedvez, legyen az mozgásszervi, prosztatagyulladás, légúti fertőzés, asztma vagy bélgyulladás.
Javítja a tápanyagok felszívódását, és maga is tele van tápanyaggal és vitaminokkal.
Mennyit fogyasszunk belőle? (H3)
Ha panaszmentesek vagyunk, a szervezet támogatására és megelőzésre fogyasztjuk, akkor ajánlott mennyisége naponta 1 dl reggel és este - maximum 3 dl egész napra elosztva. Nyári melegben akár hígítható is, és üdítőként fogyasztható.
Betegség esetén minimum napi 3x1 dl, nem hígítva. 
 

Mire figyeljünk kombucha termék választásakor?

Vannak, akik otthon is megpróbálkoznak a kombucha előállítással, de jobb ezt profi szakértőkre és forgalmazókra bízni. Az eredetileg kapott gombakultúra is lehet szennyezett, illetve a nem megfelelő körülmények miatt az erjedés során is kerülhetnek bele káros anyagok. Mindenképpen érdemes garantált minőségű, bolti forgalomban kapható kombucha italt vásárolni! Így biztosan nem ununk rá a termesztésre, nem végzi a toalettben az értékes gomba, és nem kell bajlódnunk a tárolással, szűrögetéssel sem.