Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fekete nadálytő

A fekete nadálytő gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, kiváló mozgásszervi panaszok enyhítésére, visszerek kezelésére, csonttörések, duzzanatok esetén.

Rendezés:

Fekete nadálytő készítmények

A forrasztófűnek is nevezett növény évszázadok óta ismert a népi gyógyászatban, mivel erős gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása van, ami kiváló a mozgásszervi panaszok enyhítésére, duzzanatok lelohasztására, véraláfutások, visszerek kezelésére, csonttörések, repedések, szalag szakadások gyógyításának felgyorsítására.

 

A fekete nadálytő készítmények ma már krémek, gélek és tinktúrák formájában is elérhetőek, átlagos növényi hatóanyag tartalmuk 8-10%, de a forte készítményeké eléri a 20%-ot is. A nadálytő, az árnika és a rozmaring olyan gyógynövények, melyek nem hiányozhatnak a házipatikából, főként, ha előfordulnak reumás panaszok, ízületi problémák a családban.

A fekete nadálytő régóta ismert gyógynövény

A növénynek (Symphytum officinalis) számos népi elnevezése van, ilyen a forrasztófű vagy sarkosfű, de összeplántálófűnek is hívták. Ezek az elnevezések mind a hatására utalnak, mivel magas regenerálóképessége van, szinte összeforrasztja a csontokat, a sérült szalagokat. A borágófélék, azaz érdeslevelűek családjába tartozó nadálytő megjelenésre is feltűnő, szára szőrös, virágai lilásak vagy sárgásak, és előszeretettel szaporodik a nedves helyeken, vízközelben, ártéri részeken, erdőszélen.

A történelem folyamán már Kr.u. 50-ben említést tesznek róla, a görögök alkalmazták sebgyógyításra, fájdalomcsillapításra.

 

A növény gyökere illetve gyöktörzse tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, ezt a részt, ha eltörjük és földbe dugjuk, mindkét feléből új növény lesz. A nadálytő tehát magát is rendkívül gyorsan regenerálja, szapora és kedvelt gyógynövény. A gyöktörzs kívül fekete színű, belül pedig fehéres színű, nyálkás állagú.

Habár házilag is készíthetünk a növény részeiből pakolást, inkább ne kísérletezzünk, mert bizonyos hatóanyagai túl nagy koncentrációban ártalmasak lehetnek.

A gyökerén kívül a növény levelét és virágát is felhasználják a népgyógyászatban, légzőszervi és emésztőszervi panaszoknál.

Elsősorban a gyökérből készült kencéket, krémeket külsőleg szabad alkalmazni, de a természetgyógyászok akár teát is tudnak készíteni belőle, ha megfelelő időben szedik és a kellő módon készítik elő, illetve tárolják. A teából toroköblögető készül, vagy egyéb gyógynövényekkel szinergiában fekély ellenes tea (gyomor,bél). Belsőleges használata szakértelmet kíván!

A fekete nadálytő áldásos hatásai

A növénynek számos kimagasló hatása van, amit nemcsak népi megfigyelések, de orvosi kutatások is alátámasztanak. Fontos, hogy ezek mindig zárt sérülésekre vonatkoznak, nyílt sebre ne használjuk!

 

 • Csonttörések, repedések esetén gyorsítja a gyógyulást.
 • Regenerálja a szöveteket, gyorsítja a sebgyógyulást, hámosít.
 • Fokozza a keringést a sérült részeken, így elmulasztja a duzzanatot, csökkenti a gyulladást.
 • Kezelhetőek vele a ficamok, rándulások, zúzódások, szalagsérülések.
 • Visszér és aranyér problémáknál is hatásos.
 • A szem duzzanatait, véraláfutásokat is enyhíti.
 • Csökkenti a fájdalmakat.
 • Mérsékli az ínhüvelygyulladást.
 • A kopásos ízületi panaszoknál, reumatikus fájdalmaknál is segíthet.
 • Sportsérülések, túlerőltetés esetén is kiváló regeneráló.
 • Lazítja a túlfeszült izmokat, csökkenti az izomgöbök méretét, masszázs során is használható.
 • Fertőtlenítő hatású, bőrproblémák, furunkulus esetén is alkalmazzák
 • A kemény, fájdalmas hegek gyógyulását gyorsítja.
 • Alkalmazható isiásznál.
 • Mérsékli az amputáció utáni fájdalmakat, segíti a szövetek regenerálódását.

Mit tartalmaz a fekete nadálytő?

A fenti áldásos hatások a növény összetett hatóanyag tartalmának köszönhetőek. Többféle jótékony anyagot is tartalmaz.

Hatóanyagai közé tartozik az allantoin, mely sejtszaporító, regeneráló, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatóanyag. A kolin mérsékli a duzzanatokat, segíti a vérellátást, a sebnedveket elszállíttatja a duzzanatokból. A növényben lévő rozmaringsav is gyulladáscsökkentő. A fekete nadálytő tartalmaz nyálkát, csersavakat, melyek fertőtlenítenek.

Továbbá előfordul benne A-vitamin, C- és B12-vitamin, kalcium, kálium és foszfor is.

Kis mértékben veszélyes növényi alkaloidok is előfordulnak benne, ezért nem szabad korlátlanul felhasználni.

Hogyan alkalmazzuk a fekete nadálytő krémeket?

Bár káros mellékhatásai nincsenek, a benne lévő hatóanyagok erőssége, és egyes alkaloidok miatt oda kell figyelni a kúrák időtartamára.

Felnőttek napi 2-4 alkalommal kenjék vékonyan a problémás részre, a kúra időtartama ne legyen hosszabb, mint 4-6 hét.

Várandós és szoptatós édesanyák ne használják!

 

Gyermekeknél is alkalmazható sérülések, zúzódások esetén, de kizárólag 2 éves kor felett, és maximum 1 hétig.

 

A “forte” jelzésű krémekben a növényi hatóanyag 20%, ezt semmiképpen nem szabad meghaladnia egy készítménynek, és ezeket a krémeket rövidebb ideig célszerű alkalmazni. Gyerekeknél ne használjunk forte készítményt!

 

A fekete nadálytő kiváló hatásait csak zárt sérülések esetén vessük be, nyílt sebekre semmiképp ne kerüljön, és nyálkahártyára sem! Belsőleg használni tilos!

Egyes gyógynövényekkel szinergikus hatású, így mozgásszervi panaszoknál találkozhatunk árnika, rozmaring és nadálytő kombinációkkal is.