Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Magnézium

Ha a D-vitamin valamelyik katalizátorát a legfontosabbnak nevezhetnénk, az biztosan a magnézium lenne.

Az emberi szervezet negyedik leggyakoribb ásványa a magnézium. Kulcsfontosságú a szervezet megfelelő működéséhez, és több mint 300 testi folyamatban vesz részt, mint pl.:

 • izom és idegi működés
 • szívritmus
 • immunrendszer működése
 • vércukorszint szabályozás
 • vérnyomás
 • energia anyagcsere
 • fehérjeszintézis
 • csontok egészsége.

A magnézium a megfelelő kalcium, foszfor, nátrium, kálium és D-vitamin anyagcseréhez is nélkülözhetetlen.

Napi szükséglet

Számtalan vizsgálat bizonyítja, hogy a napi minimális magnéziumszükséglet kb. 6 mg/kg. Egy kb. 70kg-os felnőtt esetében ez kb. 420 mg-ot jelentene. Az optimális napi adag 7-10 mg/kg-nak tekinthető, ami 490-700 mg-nak felel meg fenti súlyú felnőttre vetítve.

A magnézium melyik formája?

Az étrend-kiegészítő magnézium sokféle formában kerül forgalomba, soknak közülük alacsony a felszívódási képessége és a biológiai hasznosíthatósága, amely csökkenti a hatékonyságukat.

 

A magnézium-oxid a forgalomban lévő magnézium legáltalánosabb formája, de csak 4%-a szívódik fel. Egy vizsgálat egyenesen azt állapította meg, hogy a magnézium-oxid pótlás a „placebóhoz képest nem mutat eltérést”.

A magnézium taurát, glicinát, citrát és glukonát magasabb felszívódási képességet és biológiai hasznosíthatóságot mutatott. A magnézium malát és glicinát sokak szerint még hatékonyabb pótlási forma.

Egyre népszerűbb a magnézium egy másik formája, ami transzdermális magnézium kloridként vagy magnézium olajként ismert.

Szájon át történő bevitel helyett a bőrre viszik fel, így közvetlenül a sejtekbe szívódik fel, kikerülve az emésztőcsatornát. Ebből következően a magnézium kloridot tartják a legkönnyebben felszívódó formának.

A magnézium egyik legfontosabb hatását a simaizomzatban fejti ki. Ennek azért van nagy jelentősége, mert az a 110 000 km hosszú hajszálér hálózat mely az emberi testben megtalálható lényegében simaizomból épül fel.

a_jo_palanta_titkaTudni kell, hogy a magnézium valósággal kiveszett a talajból azáltal, hogy az agrotechnikában a természetes alapú trágyázás helyett uralkodóvá vált a kálium-, foszfor- és nitrogénalapú műtrágya. Elromlott a talaj természetes makro-, mikro- és nyomelem-állapota. Ez azt jelenti, hogy hiába eszünk sok zöldséget, abban már nem kapjuk meg azt a magnéziummennyiséget, mint régebben, tehát be sem jut a szervezetbe, vagy ami bejut az egyáltalán nem biztos, hogy fel is fog szívódni és így az sem valószínű, hogy eljut a perifériákra.

Az Ősi Magnézium koncentrátum és gél nagyszerűsége abban rejlik, hogy a bőrön keresztül, direkt módon jut be a szervezetbe pontosan oda, ahol legnagyobb a szükség rá. Elmondható, hogy az Ősi Magnézium koncentrátummal és géllel pótolható az a nagymértékű magnézium hiány mely jellemző a mai emberek többségére. Természetgyógyászati szempontból óriási jelentősége van például a hirtelen szívhalál megelőzésében.

holisztikus-masszázsMasszőri oldalról sincs kisebb jelentősége, hiszen a beszívódó koncentrátum például az izmokban lévő hajszálerek falának a görcseit oldja, így az izomgörcsök egyik okát szünteti meg. A tapasztalatok szerint szinte kivétel nélkül 5-10 percen belül oldódnak „olvadnak el” a görcsök, megkönnyítve így a masszőr munkáját. Nem elhanyagolható szempont továbbá a vendég elégedettségének a nagymértékű növekedése sem, melyet a masszírozás hatásának az időben történő meghosszabbodása vált ki.   Különösen igaz ez a csuklyás izomra.

Betegbeszámolók szerint 3-4 napon belül szűnik meg a kellemetlen éjjeli, vagy reggeli lábgörcs a mindennapos használat mellett. ”

Miért helyileg?

Mivel a bőr élő, lélegző szerv és az egyik legfontosabb méregtelenítő szerv, fontos szerepe van a szervezet ásványi sókkal való feltöltésében is.

Az Ősi Magnézium néhány előnye:

 • Helyre állítja a sejtes magnéziumszintet
 • Természetes sejtvédő labgorcs
 • Elősegíti a védelmet és a hatékony méregtelenítést
 • Enyhíti a fájdalmat és a görcsöket
 • Hangulatjavító és nyugtat stressz esetén
 • Egészséges bőrszövetet képződésben segít
 • Segíti a megfelelő izomműködést
 • Fellendíti az energiaszintet
 • Segíti az immunrendszert
 • Szabályozza a hormonszintet
 • Nyugtatja a túlaktivált idegsejteket
 • Javítja az alvás minőségét

Az Ősi Magnézium hasznos a méregtelenítés során is?

Magnézium nem csak jótékony de létfontosságú is! A szervezetnek szüksége van az alkáli sókra mint a magnézium a sejtek programozott sejthalála során vagy a méregtelenítés során a húgysav semlegesítésében. Egyúttal, ha nincs elég magnézium a méregtelenítő reakciók során, akkor a csontokból és a testből vonja ki ehhez. Tanulmányok kimutatták, hogy a magnézium az egyik leggyakoribb hiány tápanyag a szervezetben a kémiai anyagoktól szennyezett környezetünkben. A kémiai és nehézfém szennyezésnek kitett emberek nagy mennyiségű magnéziumot ürítenek ki a vizelettel és problémájuk van az alacsony magnézium szintjükkel. Legfontosabb, hogy a magnézium megvédi sejtjeinket a nehézfémektől, mint alumínium, higany, ólom, kadmium, berillium és nikkel ellen, ami mutatja, hogy miért is van szükségünk olyan sok magnéziumra a méregtelenítés során. A magnézium nélkülözhetetlen a sejtjeink túléléséhez de a mérgezés mértékétől és helyétől is függ, hogy a szervezet hol hemzseg nehézfém szennyezéstől. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a magnézium szerepet játszik az agyszövetben felhalmozódott nehézfémek eltávolításában. Tény, hogy rengeteg ok és betegség okozhat magnézium hiányt. Továbbá a higany kelátképződés csökkenthető, ha megfelelő a magnézium mennyisége A kelációval kapcsolatos információk szerint a kelátképzés során keletkezett „hulladék ásványok” tárolása és a detoxikációban fontos ásványi anyagok hiánya magas kockázatokkal járhat. A magnézium létfontosságú a detoxifikáció egyik fázisához és más ásványi anyagokkal, mint például a cink, eltávolítja a káros nehézfémeket a testből. Az közismert, hogy a magnézium egy alapvető faktora a szervezet természetes öntisztító és méregtelenítő reakcióinak.