Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kókusztej

Kókusztej
Az utóbbi 20 év gasztroforradalma, a nemzetközi konyha Magyarországon való megjelenése sok új receptet és még több új hozzávalót hozott magával. Ezen hozzávalók egyike az indiai és thai konyha egyik kedvence alapanyaga, a kókusztej.

kusztej kókuszbélből és kókuszvízből pépesítéssel készül. Könnyen emészthető, magas energiatartalmú élelmiszer.

370kcal/100g, zsírtartalma 24%.

Kókusztejjel, segítségével készíthetünk különféle sós és édes leveseket, lazíthatunk vele zöldséges, húsos és gyümölcsös ragukat, de süteményekhez is felhasználhatjuk.

Az ázsiai konyha tejföl és tejszín helyett használja. A thai és indiai konyha csípős ízvilágához nagyo

Desszertek alkotására is alkalmas a kókusztej. Jó alapja a turmixoknak, különféle krémek


Kókuszkrém
ből tejszínhab is készíthető. (Hosszabb idő kell az elkészítéséhez, mint a tej eredetű tejszín esetében, de stabil, kemény hab a végeredmény.)et, tejberizshez hasonlatos dolgokat készíthetünk belőle, sőt igazán jó koktélalapanyag is a kókuszból nyert krém. Legismertebb kókusztejes koktél a Pina Colada, amit a kókusztejen kívül az ananász és persze a rum tesz igazán finommá és egyedivé.n jól passzol a kókusz lágy, selymes aromája. A gyümölcsökkel gazdagított húsos ragukhoz meg egyenesen tökéletes a kókusztej.

Jól habosítható kakaóhoz, kávéhoz.

 

A kókusztejet nem csak az ételekhez érdemes adni, hanem önmagában is fogyaszthatjuk, hiszen a kókusztej segít az immunrendszer erősítésében. Tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagok. Megtalálható benne a kálium, a kálcium és a foszfor is.

Laktózérzékenyek számára is fogyasztható.

Teljesen kiváltható a tehéntej az étrendben.

Az ételek közül a tej az, ami a legtöbb nyálka kiválasztására kényszeríti a szervezetet. Ez a sűrű, tapadós nyálka betakarja a finom nyálkahártyákat, elzárja a hörgőket, zavarja a légutakat, köhög, krákog, kínlódik és megbetegszik tőle az ember. Szénanátha, asztma, hörghurut, meghűlés, arcüreggyulladás, orrdugulás, középfülgyulladás – mind olyan betegség, melyek leggyakoribb kiinduló oka a tej. A legtöbb túlérzékenységi tünetet szintén a tejtermékek váltják ki, szinte minden allergiával foglalkozó szakkiadvány említi a tejet.

 McCollum professzor szerint a tejfogyasztás nem létszükséglete az embernek. Fölhívta a figyelmet a kelet-ázsiai példára, ahol a tej egyáltalán nem járatos étel, sohasem élnek vele.” Csontozatuk ép, fogazatuk világviszonylatban is a legjobb, ami feltétlenül az ő javukra szól a tejfogyasztó népességekkel való összehasonlításban.”

 A tehéntej fehérjéi által okozott betegségek

Ismét összehasonlítást kell tennünk az emberi tej és a tehéntej között. Az anyatej kevés kazeint és sok laktalbumint tartalmaz, míg a tehéntejnél ez az arány fordított. A kazein kevésbé értékes és nehezen emészthető az ember számára. Így elégtelen lesz az emésztés, és a fehérjetöredékek allergiát válthatnak ki.

Hallottak már az L-triptotophanról? Ez egy olyan vegyület, mely álmosságot, fáradékonyságot és a drogfogyasztókéhoz hasonló alvást okoz, ha este fogyasztják. A hús és a tej is nagy mennyiségben tartalmaznak L-triptohpánt – mondja dr. L. C. Mills.

A tejtermékfogyasztás az epilepszia kockázatát is növeli. A tejben található leucin reaktívhypoglikémiát (alacsony vércukorszint) eredményez, ez pedig kiválthatja az epilepsziás rohamot, mint számos esetben megfigyelhető – int dr. L. C. Mills.

A tej vitamin- és ásványi anyag tartalmával összefüggő betegségek

A tej vitamin- és ásványi anyag tartalma lényegesen eltér az ember számára ideálistól. Túl sok nátriumot tartalmaz, túl kevés C-vitamint és vasat. A tej bomlástermékei versengenek a vassal a felszívódásért. Így a más táplálékokból származó felszívódása elégtelen lesz. A keletkezett vashiány fejfájást, idegességet, hajhullást, körömrepedezést eredményez – figyelmeztet dr. D. H. Calloway.

A tej megköti a cinket, ezáltal csökkenti annak felhasználódását a szervezetben. A tej nagyon alacsony cinktartalmú, következésképp nem pótolja, amit elvesz. Az okozott cinkhiány fáradékonyságban, bőrpigmentációban, sterilitásban és májmegnagyobbodásban nyilvánul meg. A csecsemőknél a hajhullás, hasmenés, súlyvesztés, a végtagokon, arcon, testnyílások körüli vörös bőrkiütéssel társítva cinkhiányra utal. Az anyatej tartalmazza a cink felszívódását segítő enzimet. A tehéntej magas kálcium tartalma – főként folsav jelenlétében – gátolja a cink felszívódását – így dr. G. M. Briggs.

Az állandó mandulagyulladás okaként első helyen szerepel a tej és tejtermék! Folytatva a sort: szénanátha, asztma, hörghurut, meghűlés, arcüreggyulladás, orrdugulás, középfülgyulladás mind-mind a legtöbb esetben tej kiváltotta betegségek. Maga a hurutképződés csupán védekezés a szervezet részéről, így próbál szabadulni a felesleges, emésztetlen tejfehérjéktől. Sajnos a hurut nem csupán a légutakra korlátozódik. A gyomor- és béltraktusban előforduló hurut is számos betegség forrása. A hurut bevonja a bélfal nyálkahártyáját, ezzel gátolva a felszívódást. A vitamin- és nyomelem-hiányok okai között nagyon sűrűn fordul elő a bélhurut. Hiába eszik az ember elegendő mennyiségű vitamint és nyomelemet, ha azokat – felszívódás hiányában – nem tudja hasznosítani. Ez esetben nem többet (!), hanem pont kevesebbet kéne fogyasztani (a felszívódást gátló anyagokból, mint például a tejből)!!! Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg!