Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vegital növényitej készítő

Aki nem ihat állati eredetű tejet, mégsem tud lemondani a tejfogyasztásáról, annak remek alternatívák a növényi tejek, melyekkel éppúgy elkészíthetőek az ételek, italok. Sőt, vannak, akik kifejezetten jobban szeretik az így elért ízeket. A növényi tejeket hosszú, bonyolult lépésekkel otthon is el lehet készíteni, de ez rengeteg vesződséggel járhat, pláne, ha valaki nem gyakorlott benne. Az egyes magitalok ráadásul csak külön-külön készíthetőek el, mert más-más technikát igényelnek, ha a kézi megoldást választjuk. Szerencsére manapság már többféle modern, különleges növényi tejkészítő gép elérhető, melyekkel gyerekjáték a kedvenc italunk illetve hozzávalónk elkészítése. A gépekhez ráadásul javaslatok és receptek is járnak!
Rendezés:

A növényi tejekről általában

Az elsődleges ok, ami miatt valaki nem fogyaszthat “igazi tejet”, az a laktóz intolerancia. Ha valaki tejérzékeny, messze kerülnie kell az állati eredetű termékeket, vagy választ laktózmentes változatot belőlük. Az ételallergia mellett nyomós ok lehet az elvi megfontolás is, vannak, akik egész egyszerűen nem akarják támogatni a kizsákmányoló állattartást, és a soron álló tehenek gondolata miatt választják a magtejeket. Közülük sokan eleve nem fogyasztanak semmilyen húsételt, tehát vegák vagy vegánok.


A növényi tejek közül számos forgalmazó termékeit megtaláljuk a drogériákban, boltokban és webshopokban, az árak általában nem alacsonyak. A legismertebb és legkedveltebb növényi tejek a zabtej, mandulatej, kókusztej, szójatej és a rizstej, de előfordulnak mások is, pl.kesutej, mogyorótej, illetve ezek ízesített változatai. Jó esetben a növényi tejek sok B-vitamint, E-vitamint és Omega 3-at tartalmaznak, van bennük rost és fitotápanyagok, a fehérje tartalmuk viszont jóval alacsonyabb az állati tejeknél.
Ha valaki egészségmegőrzés szempontjából fogyasztja a növényi tejeket, jó, ha elolvassa az apróbetűt a dobozokon, mivel némelyik haszontalan cukrot, tartósítószert tartalmaz, a mag aránya benne pedig elenyésző. Ezért is döntenek sokan úgy, hogy maguk készítik el a növényi tejitalt otthonukban.

Hogyan készül a növényi tej otthon?

Ahhoz, hogy otthon “kézzel” gyártsuk le a növényi tejet, szükség van magára az alapanyagra (mandula, rizs, zab stb), egy turmixgépre, vízre, egy kis sóra, némi édesítőszerre, és textilszűrőre is. A magot először vízben áztatni kell, és hűtőbe tenni 8-12 órára. Másnap leöntik róla a vizet, hozzáadnak friss vizet (5-8 dl) és jó alaposan összeturmixolják.


Ezután egy edény fölé helyezik a szitát, amit kibélelnek előzetesen a textilszűrő anyaggal és ezen lassan átcsorog a pép. A fennmaradó részeket még átpaszírozzák kézzel. A kapott italt hűtőben 2-3 napig eltárolva lehet fogyasztani. Vannak, akik előzetesen megpirítják vagy megfőzik a magvakat. Miután kész a tej, jó sok munkálattal tisztára is kell mosni az edényeket, textilt. Ezért döntenek egyre többen a tejkészítő automaták mellett. 

A növényi tejkészítő gép egy tökéletes befektetés

Lehet, hogy a legegyszerűbb a kész, dobozos növényi tejet megvásárolni, de számos pozitív oka van annak, hogy a gépek mellett döntsünk. Ahogy fentebb írtuk, a dobozos tejek magtartalma sokszor nagyon alacsony. Ha magunk készítjük géppel, akkor pontosan tudjuk a mag eredetét, minőségét, akár hazai termelőt is támogathatunk. A géphasználattal kevésbé szennyezzük a környezetet, mert nem dobálunk 2 naponta dobozokat a kukába. Ráadásul olcsóbb is az előállítás, mert kevesebb magból több italt nyerünk, és tartalmasabbat is.

Az automaták előnyei

Ezek a gépek gyorsan és egyszerűen működnek, nem kell több óra, hogy tejet készíts. Csak bele kell rakni az alapanyagokat a turmixba és felönteni vízzel, ezután pedig megnyomni a választott program gombot. 
A kapott ital krémesebb lesz, mint a többi növényi tej, és bármikor friss készíthető, mindössze fél óra alatt. Ráadásul, ha te kombinált tejre vágyunk, bátran beleszórhatjuk a többféle magot, így különleges ízvilágú és arányú tejeket készíthetünk.
Mivel akkorák ezek a gépek, mint egy vízforraló, helyet sem nagyon vesznek el a konyhából.
További előnyük, hogy nemcsak növényi tejet készíthetünk velük, más felhasználási lehetőségeik is vannak.

Mire figyeljünk növényi tejkészítő automata választásakor?

A nálunk megtalálható gépek egytől-egyig kiváló választások lehetnek, azonban alaptudásukon túl néhány dologban eltérhetnek. Ezért mérlegelni kell, milyen céllal választunk készüléket!
Az első lényeges különbség az űrtartalom; 0.9 L-estől közel 2 L-esig léteznek. 
Egyes típusaik előfőzik a magvakat, és úgy turmixolnak, míg vannak gépek, melyek 40 fokos vizet használva nem igénylik a főző funkciót. Sőt, olyan program is választható, ami már (általunk) beáztatott magokból készít tejet.


Kedvelt típusok azok a növényi tejkészítő gépek, melyek alkalmasak bébiételek és pépek előállítására is, ráadásul belül tapadásmentes réteggel ellátottak.
A multifunkciós változatok között fermentációs móddal ellátottakat is találunk, melyek alkalmasak az erjesztésre, ezáltal olyan különleges ételeket készítenek, mint a kimchi vagy a rizsbor.
A kombinált készülékekben hőfokszabályozó teszi lehetővé, hogy melegen vagy hidegen/hűtve tartsuk a kapott italt, ételt.


Az egyes termékekre kattintva bővebben is elolvashatja, melyik, mit tud!