Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Méhpempő, propolisz

A méhek kincsestárában az emberi egészség számára fontos anyagok rejlenek. Ismerje meg a propolisz és méhpempő titkait, és kezdje el élvezni jótékony hatásait!
Rendezés:

Apiland Méhkenyér 100 g

0 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)
6.295 Ft 5.351 Ft
15%

Méhkenyér 50g

0 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)
2.165 Ft 1.840 Ft
15%

Naturland Propolisz csepp, 30 ml

0 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)
3.765 Ft 3.200 Ft
15%

Propur csepp, 50 ml

0 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)
4.050 Ft 3.442 Ft
15%

Virde propolisz spray, 50 ml

0 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)
2.375 Ft 2.019 Ft
15%

A méhek nagyon fontos élőlények a világ minden területén, ezért is aggasztó, hogy a vegyszerek és emberi tevékenységek hatására számuk drasztikusan csökken. A méheknek köszönhetjük a beporzást, ami nélkülözhetetlen a növények szaporodásához, de az egész ökológiai rendszer egyensúlyához. Beporzás nélkül nem lenne egy jó csomó emberi táplálék. A fontos tevékenység mellett a méhek termelik számunkra a legértékesebb és legegészségesebb cukorforrást, a mézet. A méz teljesen másként táplálja a szervezetet, és másként hat a vércukorszintre is, mint a növényi cukrok.

A színes kis rovarok szerepet játszanak az egészségmegőrzésben és a kozmetikai iparban is már, hiszen vannak például szépségterápiák, melyek a méhcsípést használják fel. Ennél humánusabb és előremutatóbb két anyagnak a használata, ez pedig a méhpempő és a propolisz. Általánosságban mindkettő kiváló immunerősítő, de ezen túl számos eltérést mutatnak. Most eláruljuk, miért, és, hogy mire érdemes őket használni.

A propoliszról általában

A propolisz és a pempő közötti nagyon lényeges különbség az eredetük. Míg a méhpepmpő egy, a méhek által termelt belső anyag, addig a propoliszt a kis szorgosak a környezetből gyűjtik össze.

A propolisz egy gyantaszerű, ragacsos anyag, színe barnás, és a rovarok a növények rügyeiről gyűjtik őket össze, főleg a déli órákban, amikor könnyebben összeszedhető “olvadtsága” miatt.

A méhszuroknak is nevezett anyagot a nyárfákról, fenyőkről, tölgyről, égerről szedik össze elsősorban. Bárki találkozhat a természetben ezzel, ha egy rügyet, rügypikkely levelet megérint, azok hegye rendszerint ragad.

A propolisznak természetesen a belső összetétel az igazán lényeges, ezért is kell a méheknek is. Az anyag ugyanis egy nagyon erős antibakteriális, antivirális és antimikrobiális szer, és ezzel fertőtlenítenek mindent a méhek. A kaptárt kívül és belül lekenik vele, de ha behatol valamilyen rovar a kaptárba, és ott elpusztul, azt is bebalzsamozzák. A propolisz meggátolja a baktériumok és gombák szaporodását, fertőzését, emiatt is került az emberi kutatások majd felhasználás középpontjába.

A méhpempőről általában

A méhpempőt a fiatal dolgozó méhek garatmirigye termeli, tehát egy belső anyag. Az élet elixirnek is hívott váladékkal etetik a lárvákat az első három napban, kikelésük után.

A lárvák sorsa gyorsan eldől: akiből nem lesz királynő, az a három nap után már nektáron és virágporon élhet, míg a királynőt élete végéig a pempővel táplálják. A királynő jóval tovább is él, hihetetlen méretűre és erejűre fejlődik, rengeteg petét rak, extrém rövid idő alatt - vagyis elég speciális erőre tesz szert a méhpempőnek köszönhetően.

A méhpempő egy sárgás, folyékony anyag, ami kissé csillogó. Íze savanykás, de cukros, illata jellegzetes. A méhpempő a hatvanas évektől került az emberi vizsgálatok tárgyává, azóta valóságos csodaszerként tartják számon, amit felhasznál a kozmetikai ipar is, de elsősorban táplálék-kiegészítőként fogyasztjuk.

A propolisz és a méhpempő jótékony hatásai

Mindkét anyag kifejezetten hatásosnak bizonyult, és bár gyógyszernek nem tekinthetők, gyógyulást nem lehet garantálni általuk, a legtöbb ember pozitív tapasztalatokról számol be. Sok esetben azonnali segítséget jelentenek, de hatásukat igazán kúraszerűen alkalmazva fejtik ki.

Mikor segítség a propolisz?

  • Az ókortól alkalmazzák sebek, vágások, égési sérülések kezelésére.
  • Külsőleg herpesz és afta kezelésére is javasolják.
  • Ekcéma, pikkelysömör és nehezen gyógyuló sebek esetén is új irányt adhat a propolisz.
  • A propolisz tinktúra kiváló immunerősítő allergiásoknak, és egyéb légúti megbetegedések során.
  • Mivel immunerősítő, így megelőzésre használni a legjobb: gyulladásos folyamatok, bakteriális, vírusos fertőzések elkerülésére.
  • Használják a rákterápiában, mivel erősíti az immunrendszert, és a daganatos sejtek szaporodását gátolhatja.
  • Mivel a gyulladásos folyamatok ellenében hat, segíthet a húgyúti fertőzések kezelésében. Hólyaggyulladásnál, felfázásnál, vesehomoknál. Gyakran alkalmazzák gyógyteákkal együtt (vesetea).
  • Segítheti a vércukor normalizálását diéta megtartása mellett, ezért cukorbetegek is használják.

Mire ajánlják a méhpempőt?

  • A pempő különösen népszerű a várandósságra vágyók körében, szedése segítheti a női szervezetet, hogy felkészüljön a megfogantatásra. Acetilkolint és 10-HDA savat is tartalmaz, összetevői pedig hozzájárulnak az ösztrogén és progeszteron hormonok termelődéséhez.
  • Vitalizálja az idegrendszert, oldja a stresszt, mert tele van B-vitaminnal.
  • Gátolja az öregedési folyamatokat, segíti a sejtek regenerációját.
  • Markáns immunerősítő és roboráló szer.
  • Csökkentheti a koleszterin szintet.
  • Alkalmazása segíthet a mozgásszervi panaszok kezelésében (reuma, ízületi gyulladások).
  • Gyorsítja a méregtelenítési folyamatokat.
  • Beleteszik kozmetikumokba, de közvetlenül a bőrre is kenhető, kiváló “arcpakolás”, mely gyógyítja és fiatalítja a bőrt.

Mire figyeljünk propolisz és méhpempő termék választásakor?

Mindig megbízható webshopból rendeljünk, ahol a termékek nagy tisztaságúak. Olvassuk el a leírást, és aszerint adagoljuk a tinktúrákat, cseppeket, kapszulákat. Méhpempőt őstermelőktől is beszerezhetünk, akik gyakran praktikus tanácsokkal is elláthatnak minket.

Minden természetes anyagra és étrend-kiegészítőre igaz, hogy kell bizonyos idő, hogy a szervezetben kifejtsék a hatásukat, elérjék azt a küszöböt, vagy eltárolódjanak. Ezért ne pár nap után várjunk csodát, hanem következetesen csináljuk végig a javasolt kúrát, és akkor biztosan meg fogjuk tapasztalni a méhek “orvosságainak” áldásos hatásait.