Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bio élelmiszerek

A bio élelmiszerek ökológiai gazdálkodásokból származnak, és mind a termelésnek, mind az előállításnak olyan szigorú szabályai vannak, amelyek garantálják az élelmiszerek bio minősítését, azt, hogy betartották a fenntartható mezőgazdasági rendszer feltételrendszerét, és törekedtek a kiváló minőségű végeredmény gyártására.

Rendezés:

Bio élelmiszerek

Lépten-nyomon találkozunk a bio élelmiszerekkel illetve az öko élelmiszerekkel, a szupermarketekben is látjuk a címkéket, de kevesen tudják, pontosan, mit is határoznak meg ezek a kifejezések. A bio élelmiszereket a legtöbben egészségesebbnek és táplálóbbnak gondolják, illetve annyit tudnak róluk, hogy nem tartalmaznak vegyszereket.

 

A bio élelmiszereknek fontos kritériumoknak kell megfeleniük, nem lehet bármire rányomni a “bio” vagy “öko” címkéket. Vannak olyan termékek is, amelyek szintén bio vagy öko gazdálkodásból származnak, de nem rendelkeznek hivatalos minősítéssel, mert az nagyon megdrágítaná őket. Ezeket “reform” élelmiszer kategóriába szokták sorolni.

Mi kaphat bio élelmiszer címkét?

A bio élelmiszerek ökológiai gazdálkodásokból származnak, és mind a termelésnek, mind az előállításnak olyan szigorú szabályai vannak, amelyek garantálják az élelmiszerek bio minősítését, azt, hogy betartották a fenntartható mezőgazdasági rendszer feltételrendszerét, és törekedtek a kiváló minőségű végeredmény gyártására. A tanúsítványokat egységesen a Biokontroll Kft. adja ki hazánkban, és a folyamatot egészen az állati takarmány termesztésétől majd előállításától, az állatok tartásán, táplálásán keresztül az élelmiszerfeldolgozó üzemen, majd a nagykereskedőn, és kiskereskedőn át ellenőrzik. Így jut el végül a termék a személyes felhasználóhoz,

 

A bio élelmiszerek ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak, ahol nem használhatnak műtrágyát, szintetikus vagy toxikus kemikáliákat, ahol törekedni kell a növények és állatok egészségvédelmére, jólétére, ahol az állatokat sem kezelik gyógyszerekkel vagy hormonokkal, sőt az ő takarmányuk is már bio eredetű.

Az ilyen gazdálkodásokban természetes úton tartják távol a kártevőket, például “riasztó” szagú növénypárosításokkal, vagy mechanikus csapdákkal. Nem használnak rovarirtó szert, a növények permetezése csak természetes anyagokkal történhet.

A tápanyag utánpótlást műtrágya helyett, igazi, szerves trágyával kell biztosítani.

Az így megtermelt növények hozama, vagy mérete általában alacsonyabb, mint a vegyszeres társaiké, ezért is drágábbak az ökológiai gazdálkodásból származó bio élelmiszerek.

Bio élelmiszer címkét csak az ilyen gazdaságokban termelt élelmiszer kaphat, utólagosan nem lehet valamit biová minősíteni.

 

Az ökológiai élelmiszerek feldolgozása során minimálisra kell szorítani az adalékanyagok, segédanyagok, ízfokozó funkcióval rendelkező, nem ökológiai összetevők és mikrotápanyagok mennyiségét.

Az élelmiszereket lehetőleg biológiai, mechanikai vagy fizikai módszerekkel kell feldolgozni és tilos a GMO-k (genetikailag módosított organizmus), vagy az ionizáló sugárzás alkalmazása.

 

Ha a bio élelmiszereket olyan helyen állítják elő, ahol nem ökológiai termék-előállítás is folyik, akkor szigorúan, térben és időben el kell különíteni az ökotermék előállítását, tárolását és a feldolgozást.

 

Az ökológiai gazdálkodásban kiemelten fontos a talaj és a víz minőségének javítása, a termelés miatt fellépő környezetszennyezés csökkentése, a környezet megóvása és fenntarthatósága, a kemikáliák korlátozása, az állat

az erőforrások önfenntartó ciklusának támogatása.

 

Bio élelmiszernek csak azok minősülhetnek, melyek mezőgazdasági eredetű alkotói legalább 95 százalékban ökológiai eredetűek.

 

Miért jobbak a bio élelmiszerek?

Az világos, hogy, ha vegyszert nem látnak ezek az élelmiszerek, alapanyagok, akkor az emberi szervezetre is kevesebb veszélyt jelentenek. De milyen további előnyeik vannak az ellenőrzött biológiai gazdálkodásból származó bio élelmiszereknek?

A bio élelmiszerek tápanyagtartalma 

Az ökológiai állattenyésztésben az állatok tartása is meghatározott keretekben zajlik, de jellemző táplálkozási követelmények is vannak, például a fű és a lucerna elsődleges adása a patásoknak. Ettől az állatok húsa és zsírja, az omega-3 zsírsavak magasabb szintjét eredményezi, továbbá a tojás és tejtermékek is minőségibbek, ha ilyen rendszerből valók.

 

A bio növények a kutatások szerint 25%-kal több vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és fitohatóanyagot (flavonoidok, polifenolok) tartalmaznak, mint a vegyszeres termesztésből származóak.

Vegyszermentesség

A bio növényeket egyrészt nem kezelik vegyszerekkel, másrészt az ökológiai gazdálkodás eredményeképp a talajból felvett nehézfémek vagy káros vegyületek szintje is elenyésző vagy nulla lesz. A kadmium a talajban természetesen megtalálható, mérgező vegyi anyag, ami műtrágya jelenlétében nagyon jelentős. Az öko gabonában, gyümölcsökben és zöldségekben a hagyományosan termesztett növényekhez képest jóval alacsonyabb az ilyen elemek mennyisége.

 

 

Összegezve elmondhatjuk, hogy a bio élelmiszerek, és az öko gazdálkodásból származó ételek, termékek bár sokszor drágábbak, egészségesebb alternatívák lehetnek. Ha szeretnénk odafigyelni egészségünkre, szezonálisan össze is válogathatjuk pl.a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy fogyasszunk bio változatokat is, és akár hazai őstermelők termékeit is. Azért mindig legyünk szemfülesek, és tudjuk, milyen célból vásárolunk bio élelmiszert!

Ugyanis, attól, hogy egy termék bio, még nem feltétlenül egészségesebb választás. Mindig vizsgáljuk meg a termék cukor-, só-, zsír- vagy kalóriatartalmát, és ha fogyókúrázunk, diétázunk, eszerint válasszunk megfelelőt!